Kat Binnen of Buiten Houden? (Wat is de beste optie?)

Veel katten houden van het buitenleven. Maar de dierenbeschermingsorganisaties zijn het erover eens dat een leven binnenshuis veel gezonder voor ze is – ze zijn veilig voor gevaren buitenshuis, en hun mensen hebben de neiging meer aandacht aan ze te besteden en tekenen van gezondheidsproblemen eerder op te merken.

Het resultaat van een binnenkat zijn? Een veel langere levensduur. Een binnenkat leeft gemiddeld 13 tot 17 jaar, terwijl een kat die mag zwerven waarschijnlijk korter zal leven. Dat gezegd hebbende, ze kunnen langer leven, afhankelijk van een aantal factoren, zoals waar ze wonen.

De enige absolute regel bij het maken van de keuze tussen binnen en buiten: katten die ontklauwd zijn moeten binnen blijven. Wij raden af om een kat ooit te ontklauwen, maar soms adopteren mensen katten die al ontklauwd zijn. Ontklauwde katten kunnen zich niet verdedigen tegen honden, andere katten of roofdieren, waardoor het buitenleven nog riskanter wordt.

Maar als je katje zijn klauwen heeft en je twijfelt nog of je hem wel buiten moet laten, zijn hier een paar dingen om te overwegen.

De voordelen en nadelen van binnenkatten

Binnenkatten hebben heel wat troeven in handen die bijdragen tot hun langere gemiddelde levensduur. Buitenkatten lopen veel dagelijkse gevaren die binnenkatten niet lopen.

Binnenkatten worden niet bloodgesteld aan de volgende gevaren:

 • Geraakt door een auto
 • Aangevallen worden door honden, andere katten, en roofdieren
 • Eten gif achtergelaten door onnadenkende of kwaadwillende buren
 • parasieten zoals vlooien en teken oppakken, tenzij ze door een andere persoon of huisdier zijn binnengebracht
 • Opvangen van ziekten die door andere katten worden verspreid

Er zijn echter ook nadelen voor katten die de hele tijd binnen leven. U kunt stappen ondernemen om deze nadelen te vermijden, zelfs als uw kat binnen blijft.

De nadelen wegen misschien niet op tegen de voordelen van het binnenshuis houden van uw kat, maar het zijn toch belangrijke dingen om te overwegen.

Nadelen van binnenkatten:

 • Vervelen zich en gaan over tot ongewenst gedrag
 • Wordt lusteloos en komt gemakkelijker aan in gewicht
 • Luid schreeuwen als je weggaat, vooral als ze verlatingsangst hebben

De voor- en nadelen van buitenkatten

Hoewel het riskant kan zijn om uw kat buiten te laten, hebben buitenkatten er wel degelijk baat bij om het leven in de natuur te kunnen ervaren. Ze hebben natuurlijk een kortere gemiddelde levensduur, maar misschien vindt u dat die consequentie het waard is voor uw kat om te kunnen rondzwerven zoals hij wil.

Katten buiten genieten:

 • Meer beweging
 • Meer stimulatie van de buitenwereld
 • Het plezier van frisse lucht en zonneschijn

Met deze voordelen in het achterhoofd, is het ook belangrijk om de nadelen te begrijpen van het buiten laten lopen van uw kat. Katten die buiten rondlopen lopen veel meer gevaren dan binnenkatten, en ze sterven vaak veel eerder – vaak op pijnlijke wijze.

Buitenkatten lopen de volgende risico’s:

 • Ze kunnen geraakt worden door auto’s
 • Aanvallen van honden, andere katten, of roofdieren
 • Het eten van gif achtergelaten door onnadenkende of kwaadwillende buren
 • Parasieten zoals vlooien en teken oppakken
 • Lijden aan ziekten verspreid door andere katten

Katten veilig houden en toch naar buiten laten gaan

Als u wilt dat uw kat de voordelen van het naar buiten gaan geniet zonder de risico’s van echte buitenkatten te lopen, kunt u het beste een omheining in uw tuin bouwen. Op die manier kan uw kat naar vogels en eekhoorns kijken en klimmen, maar is hij toch veilig voor veel van de gevaren die hij buiten de omheining loopt.

Kijk eens naar “catio” behuizingen. Dit zijn afgeschermde ruimtes voor katten, en sommige kunnen worden aangesloten op een raam of kattenluik, zodat uw kat het huis in en uit kan gaan wanneer hij wil. voor katten kan een andere optie zijn.

Als u uw kat van de hele tuin wilt laten genieten, kunt u speciale omheiningen plaatsen om ze veilig opgesloten te houden. Deze oplossingen zijn niet altijd perfect om wilde dieren uit uw tuin te houden, maar ze kunnen werken voor uw specifieke gebied en woonsituatie.

U kunt sommige katten ook trainen om aan een riem te lopen. Zo kunt u tijd buiten doorbrengen met uw kat terwijl u hem veilig en onder controle houdt.

Als u uw kat buiten laat rondlopen, moet u hem ter identificatie van een microchip voorzien en hem een reflecterende halsband en actuele identificatielabels geven.

Tot slot: Moeten katten alleen binnenshuis leven?

Binnenkatten leven langer en gezonder, maar als u uw kat buiten wilt laten, zijn er veiliger manieren om dat te doen.

Een kattenverblijf geeft u het beste van twee werelden. Uw kat kan in de natuur vertoeven zonder het gevaar te lopen te gaan en staan waar hij wil.

Dat gezegd hebbende, het is een keuze die elke katteneigenaar voor zichzelf moet maken, en we zouden graag horen wat u ervan vindt.

Vindt u dat katten alleen binnenshuis zouden moeten leven? Of moeten ze vrij buiten kunnen rondlopen? Laat het ons weten in de reacties hieronder!