Katten Binnen Houden – Ja of Nee?

Tegenwoordig zien we veel te veel Facebook- en Instagram-posts van mensen die hulp vragen om hun verloren katten terug te vinden. Helaas zullen veel van deze katten nooit meer thuiskomen.

Veel huisdiereigenaren laten hun kat zonder toezicht naar buiten gaan, voor een deel of voor de volle tijd. Maar hierdoor worden deze katten blootgesteld aan vele gevaren die buiten op de loer liggen en die onze geliefde katachtigen kunnen schaden – of zelfs doden. Het is dan ook geen wonder dat de ASPCA aanbeveelt uw kat binnen te houden als dat mogelijk is.

In een poging om onze katten veilig te houden, volgt hier een stap-voor-stap gids waarom u zou moeten overwegen om van uw kat een binnenkat te maken.

De veelvoorkomende gevaren voor buitenkatten

Veel voorkomende gevaren voor katten buitenshuis zijn:

  • Honden
  • Andere katachtigen die agressief kunnen zijn of niet gesteriliseerd/gecastreerd
  • Wilde dieren (hoewel dit in Nederland niet zo’n probleem is)
  • Auto’s
  • Wrede mensen, vooral rond feestdagen zoals Oud en Nieuw
  • Gif zoals pesticiden, antivries, en andere chemicaliën
  • Giftig of gevaarlijk afval
  • Huisdierendieven

Verwondingen die buitenkatten kunnen oplopen

Katten die buiten mogen, kunnen vechten met andere katten en gewond raken. Ze kunnen wonden of abcessen oplopen die ernstige infecties kunnen veroorzaken als ze niet worden behandeld.

Sommige buitenkatten kunnen ook besmettelijke ziekten oplopen. Bovendien kunnen katten door honden in bomen of op daken worden gejaagd en dan te bang worden om thuis te komen.

Er zijn tal van ziekten of verwondingen die katten kunnen oplopen als ze buiten zijn. Het is een ruige wereld!

De menselijke gevarenfactor

Helaas zijn er mensen die katten pijn doen en martelen of zelfs proberen ze te vergiftigen. Anderen willen geen katten op hun eigendom en vinden het gerechtvaardigd om dieren die ze op hun land aantreffen, pijn te doen.

Sommige mensen stelen ook katten om er een gratis huisdier van te krijgen of om ze aan iemand anders te verkopen. Anderen gebruiken katten als aas om honden te trainen in hondengevechtsringen. Elk jaar zijn er meldingen van mensen die katten gebruiken in wrede rituelen of praktijken, vooral rond feestdagen zoals oud en nieuw.

Hoewel u van katten houdt en er nooit een opzettelijk kwaad zou doen, is helaas niet iedereen zo goedhartig en zorgzaam ten opzichte van hulpeloze dieren. Houd dat in gedachten wanneer u beslist of u uw kat in het openbaar uitlaat, waar vreemden in overvloed zijn.

Waarom is er verzet tegen binnenkatten?

Ondanks de toenemende gevaren, zullen sommige mensen blijven volhouden dat buitenkatten helemaal prima zijn. Daarbij halen ze meestal het geval aan van een legendarische buitenkat die ze lang geleden hadden en die 20 jaar oud is geworden.

Natuurlijk bestaan deze gevallen. Maar volgens de ASPCA sterven buitenkatten over het algemeen eerder dan binnenkatten. De organisatie staat niet alleen in het aanbevelen van een binnenkatten levensstijl: Ook de Tufts University School of Veterinary Medicine waarschuwt voor de vele gevaren en extra risico’s die buitenkatten lopen.

The World’s A Litter Box

Een van de redenen waarom mensen katten uitlaten is om geen kattenbak in huis te hebben. Maar hoewel een kattenbak nooit mooi zal zijn, hoeft een goed onderhouden kattenbak niet opvallend of hinderlijk in huis te staan.

In feite moet een kattenbak worden beschouwd als een veiligheidsvoorziening voor katten: Met toegang tot een kattenbak, hoeft uw kat niet naar buiten om zijn behoefte te doen. U kunt ook mogelijke gezondheidsproblemen in de gaten houden door te kijken naar de uitwerpselen van uw kat in de kattenbak.

Moeten katten buiten zijn om echt gelukkig te zijn?

Sommige mensen beweren dat katten buiten moeten zijn om een gelukkig leven te leiden, maar dat is niet waar.

Katten vinden het misschien leuk om door de tuin te zwerven en te jagen, maar beschouw uw kat als een peuter: Er zijn een heleboel dingen die katten graag zouden doen, maar het is onze verantwoordelijkheid als hun menselijke beschermers om ze veilig te houden en nee te zeggen.

Je laat een driejarige toch ook niet alleen oversteken of in het zwembad springen zonder dat hij weet hoe hij moet zwemmen?

Binnenkatten hebben stimulatie nodig!

Als u uw kat een veilige levensstijl binnenshuis wilt geven, zorg dan voor afwisseling en stimulatie door speeltjes, gezelschap, toegang tot ramen om naar buiten te kijken en misschien zelfs een kattenhok.

Zorg ervoor dat ze genoeg beweging krijgen. Als u uw kat een voerbakje met puzzels geeft, krijgt hij/zij een mentale training tijdens het eten. U kunt proberen om het voer van uw kat door de kamer te verspreiden of het hoog te plaatsen, zodat ze de kans krijgen om te “jagen” en te klimmen. Dit houdt ze actief, gaat verveling tegen en vermindert ongewenst gedrag.

Vindt u dat katten binnen moeten blijven of buiten moeten kunnen rondlopen? Hoe houdt u uw binnenkat actief en gelukkig? Laat je horen in de reacties hieronder!

Leave a Comment