Alles Over De Leeftijd en Levensduur Van Konijnen

Konijnen zijn zeer populaire huisdieren, en hun levensduur is in de loop der jaren verlengd, mede dankzij de kwaliteit van de zorg die ze van hun baasjes krijgen. We weten dat veel dingen de levensduur van een huisdier kunnen beïnvloeden, en konijnen zijn geen uitzondering.

Geschiedenis van gedomesticeerde konijnen

Gedomesticeerde huiskonijnen zijn niet hetzelfde als die wilde konijnen die je in je tuin ziet. Oryctolagus cuniculus is de Latijnse naam voor een huisdierkonijn, terwijl wilde konijnen Lepus sylvaticus zijn. Dit betekent dat huisdierkonijnen en wilde konijnen technisch gezien verschillende soorten zijn, ook al zijn het verre verwanten en behoren ze tot dezelfde familie.

In de geschiedenis zijn konijnen vooral gebruikt voor voedsel en bont, maar sinds de 19e eeuw worden ze ook als geliefde huisdieren verzorgd. Aan het einde van de 20e eeuw begonnen konijnen meer en meer gemeengoed te worden in huizen over de hele wereld en sindsdien zijn ze in populariteit gegroeid. Naarmate meer mensen de prachtige persoonlijkheden van huiskonijnen ontdekten, verbeterde de verzorging die ze gaven en verlengde daarmee de levensduur van huiskonijnen.

Konijnenrassen en levensduur

Terwijl de gemiddelde levensduur van een huiskonijn volgens de House Rabbit Society ongeveer acht tot 14 jaar oud is, staan bepaalde rassen van huiskonijnen erom bekend dat ze langer leven dan andere. Net als honden, miniatuur- of dwergrassen van konijnen hebben ze de neiging om langer te leven dan reuzenrassen. Dwergkonijnen, minilops en andere kleine konijntjes leven vaker meer dan 10 jaar lang, terwijl grote rassen, zoals Franse lops en Vlaamse reuzen, dat niet doen.

Konijnenvoeding en levensduur

Een konijn heeft, net als elk ander dier, specifieke voedingsbehoeften en we weten dat wat we onze huiskonijnen voeren een direct effect heeft op hun levensduur. Voeding gaat hand in hand met de algehele gezondheid van een konijn en als het niet de juiste vitaminen, mineralen, vezels en andere ingrediënten in zijn dieet krijgt, zal het niet gezond zijn en daarom zal het niet zo lang leven.

Speciale korreldiëten voor konijnen, hooi en groenten moeten het dieet van een huisdierkonijn vormen. Sommige traktaties en vruchten kunnen met mate worden gegeven, maar als een onevenwichtig dieet wordt gevoerd, zal dit resulteren in een ongezond konijn. Sommige mensen zullen hun konijnen alleen korrels uit de dierenwinkel voeren, maar dit kan een tekort aan vitaminen en mineralen hebben die een konijn nodig heeft.

Konijnengezondheid en -levensduur

Naast het voedsel dat u voedt, spelen veel dingen een rol in de gezondheid van uw konijn. Konijnen kunnen ziekten ontwikkelen of parasieten krijgen, en als ze niet behandeld worden, kunnen deze gezondheidsproblemen het leven van uw konijn verkorten. Een goede hygiëne door het wassen van uw handen voor en na het hanteren van uw konijn en het regelmatig schoonmaken van de kooien zijn goede manieren om uw konijn gezond te houden. Regelmatige controles met uw dierenarts zullen ook helpen om problemen op te vangen die uw konijn ontwikkelt voordat het te laat is om er iets aan te doen.

Het steriliseren of castreren van uw konijn kan ook helpen om de levensduur van uw konijn te verlengen. Vrouwelijke konijnen zijn gevoelig voor borst- en baarmoederkanker en mannelijke konijnen kunnen testikelkanker ontwikkelen. Door een konijn te steriliseren of te castreren, vermindert u drastisch de kans dat uw konijn kanker ontwikkelt en verhoogt u dus de kans op een lang leven.

Konijnenlevensstijl en levensduur

Konijnen hebben veel ruimte en mentale stimulatie nodig, maar helaas denken veel mensen dat ze blij zijn dat ze hun hele leven in een kooi worden gehouden. Konijnen hebben, terwijl ze binnen of buiten kunnen leven, grote ruimtes nodig, zoals een slaapkamer, om hun eigen te noemen, maar ook speelgoed, dingen om op te kauwen en spullen om op te spelen. Konijnen die niet de juiste ruimte en verrijking krijgen, zijn meestal niet zo gezond als de konijnen die dat wel hebben en hebben daarom misschien niet zo’n lange levensduur als ze zouden moeten hebben.

Het is ook belangrijk om uw konijn een rustig thuis te geven. Extreme hoeveelheden stress kunnen ervoor zorgen dat uw konijn doodgaat. Getreiterd worden door een kat of hond, gepakt worden door een kind of gekwetst worden kan ertoe leiden dat uw konijn in shock raakt en sterft.

Oudste konijn ooit

Na zijn 16e verjaardag op 9 februari 2019 is Mick, een agouti konijn uit Berwyn, Illinois, USA, door Guinness World Records erkend als het oudste konijn. Hazel, een miniatuur grijs konijn dat het record hield als het oudste huisdier konijn dat ooit leefde, is overleden op de leeftijd van 16 jaar en leefde in het Verenigd Koninkrijk. Voor Hazel werd het record gevestigd door een ander huisdierkonijn dat 14 jaar oud werd. De meeste konijnen halen geen dubbele cijfers, dus het hebben van een tienerkonijn is een hele prestatie als huisdiereigenaar.

Leave a Comment