De 10 Geluiden die Konijnen Maken & Wat Ze Betekenen

Konijnen worden al lang beschouwd als een rustig huisdier, en het is waar dat ze niet bekend staan om harde geluiden die de buren storen. Voor het grootste deel communiceren konijnen met anderen door middel van hun lichaamstaal en gedempte geluiden. De grote verscheidenheid aan geluiden die konijnen kunnen maken kan u verrassen, maar hoe langer u in de buurt van konijnen bent, hoe meer u zult merken hoe ze vocaal met u communiceren.

Er is een hele lijst van geluiden die je misschien niet hebt gerealiseerd konijnen kunnen maken omdat veel van hen zijn gemaakt op een zeer laag niveau.

10 Konijnengeluiden en hun betekenis

Gelukkige Konijnengeluiden

Als je een konijn ziet rennen, springen en op hun kant zien zweven, betekent dat meestal dat het konijn de gelukkige dans doet. Enkele andere tekenen van tevredenheid zijn:

  • Kakelen: Konijn kakelen lijkt niet op het kakelende geluid van een kip, het is een stuk stiller. Een kakelend geluid van een konijn betekent dat ze tevreden zijn met wat ze aan het knabbelen zijn.
  • Spinnen: Spinnen voor een konijn is net zoiets als spinnen voor een kat, omdat ze beiden “gelukkig en tevreden” bedoelen. Echter, katten spinnen met behulp van hun keel terwijl konijnen het geluid maken door lichtelijk hun tanden in elkaar te wrijven. Het is een heel zacht geluid, maar wel een waar je naar zult willen luisteren.
  • Neuriën: Terwijl alle konijnen het af en toe doen, associëren de meeste konijnenhouders het met een ongecastreerde bok die zijn dame het hof maakt.

Ongelukkige konijn geluiden

Sommige geluiden zijn zeer duidelijke tekenen van pijn of angst, zoals schreeuwen. Een konijn zal alleen schreeuwen als ze bang, gestrest of bang zijn. Hopelijk hoor je nooit een konijn schreeuwen, het is een akelig geluid. Andere geluiden van woede, pijn of angst zijn onder andere:

  • Grommen: Konijnen kunnen zeker grommen en het gaat vaak vooraf aan bijten. Als het konijn zich bedreigd voelt (zelfs door jou), zullen ze geen scrupules hebben om te grommen en te buiten.
  • Snuiven: Snuiven kan voor of samen met grommen.
  • Sissen: Dit klinkt precies zoals je denkt. Een sis wordt gebruikt om andere konijnen af te weren.
  • Zeuren of jammeren: Konijnen zullen janken of jammeren als ze niet aangeraakt willen worden. Je hoort het misschien vooral van een zwangere hinde die samen met een ander konijn (vooral een bok) in een kooi is gezet. Het gejammer is een protest tegen de omgeving waarin ze zich bevinden. Dit kan een ongewenste kooimaat zijn of in het geval van een zwangere hinde, een teken dat ze niet geïnteresseerd zijn in de avances van een bok.
  • Voet stampen of dreunen: Als konijnen luidkeels met hun achterste poten stampen, betekent dat meestal dat ze nerveus en bang zijn. Het kan erop wijzen dat het konijn een vreemd geluid hoort en denkt dat er een roofdier onderweg is. Het stampen laat iedereen in de buurt weten dat er iets ergs aankomt. Dit gedrag komt veel voor bij vrijlopende konijnen die anderen op de hoogte willen brengen van een mogelijke aanval.
  • Tandenknarsen: Het geluid van een konijn dat zijn tanden maalt is bijna onmiskenbaar. Het is moeilijk te verwarren met spinnen, ook al is het op dezelfde manier gemaakt. Als uw konijn zijn tanden maalt, heeft het veel pijn en heeft het medische hulp nodig.
  • Schreeuwen: Het geluid van een schreeuwend konijn stuurt rillingen over je rug om twee redenen. Ten eerste klinkt het griezelig dicht bij een doodsbang kind. Ten tweede schreeuwen konijnen alleen als er een roofdier achter hen aan zit of als ze doodgaan. Het is nooit vals alarm als een konijn schreeuwt.

Leave a Comment