Rundvee vs. Melkvee: Wat zijn de verschillen?

Ook al lijken runderen op elkaar, ze zijn niet allemaal hetzelfde.
Rundvee en melkvee worden voor verschillende doeleinden gebruikt en
vereisen verschillende verzorgingsniveaus.

Vee kan in verschillende kleuren, patronen en maten voorkomen. In
feite zijn geen twee patronen hetzelfde!

Melkkoeien worden gebruikt voor de melkproductie en zijn altijd
vrouwelijk. Ze kunnen alleen melk produceren als ze een kalf hebben
gehad. Rundvee kan mannelijk of vrouwelijk zijn en wordt gebruikt voor
de vleesconsumptie.

Voordat een koe haar eerste kalf krijgt, wordt ze een vaars genoemd.
Na de geboorte wordt ze een koe.

Als mannelijke runderen gecastreerd zijn, worden ze ossen genoemd.
Als ze intact zijn, worden ze stieren genoemd. Gewoonlijk worden alleen
de ossen gebruikt voor de vleesproductie.

Koeien, ossen en stieren kunnen allemaal vleesvee zijn, maar alleen
melkkoeien kunnen worden gebruikt om melk te produceren.

Nu we de verschillende termen kennen, laten we eens kijken naar
andere verschillen tussen deze twee soorten vee.

Visuele verschillen

In een oogopslag

Rundvee

  • Oorsprong: India, China, Midden-Oosten
  • Grootte: 1,400-2,400 pond
  • Levensduur: Natuurlijke levensduur van 15-20 jaar,
    verkort tot 1-2 jaar op een veehouderij
  • Gedomesticeerd? Ja

Melkvee

  • Oorsprong: Nederland
  • Grootte: 1,400-2,000 pond
  • Levensduur: Natuurlijke levensduur van 20 jaar,
    verkort tot 4,5-6 jaar op een melkveehouderij
  • Gedomesticeerd? Ja

Rundvlees Overzicht

Kenmerken &
Uiterlijk

Vleesrunderen hebben een gedrongen, gespierd lichaam. Ze hebben een
korte nek, een dikke rug en ronde poten. Hun kleuren variëren naar
gelang van het ras, maar gangbare kleuren zijn zwart, wit, crème, rood,
bruin en taankleurig. Het zijn winterharde dieren die bestand zijn tegen
barre weersomstandigheden.

Rundvee eet hooi, gras en voedergranen. De wijfjes produceren melk,
maar net genoeg om hun kalveren te voeden. Deze dieren brengen hun dagen
door met grazen in de wei tot ze hun maximale gewicht en spiermassa
hebben bereikt. Dan worden ze naar het slachthuis gebracht.

Gebruikt

Het belangrijkste en meest voorkomende gebruik van vleesrunderen is
de productie van vlees. Steaks, gebraad, eersteklas stukken rundvlees,
hamburgers en nog veel meer zijn allemaal afkomstig van vleesrunderen.
Maar ze kunnen zoveel meer dan alleen vlees leveren.

Slechts 60% van het dier wordt verwerkt tot rundvlees dat kan worden
verkocht en geconsumeerd. De rest wordt bijproduct. Dit zijn de huid, de
beenderen, de organen en het vet van het dier. Deze kunnen voor andere
dingen worden gebruikt.

  • Leder: Dit wordt gemaakt van runderhuid en wordt
    gebruikt voor het maken van kleding, meubels, sportuitrusting, en
    meer.
  • Gelatine: Dit wordt gemaakt van het weefsel van het
    dier en wordt gebruikt in alles met een jiggly consistentie. Jell-O,
    gummi-snoepjes en marshmallows worden van gelatine gemaakt.
  • Medicijnen: Zalf, pleisters en bepaalde medicijnen
    voor orgaantransplantatie worden gemaakt van bijproducten van
    rundvlees.
  • Andere artikelen: Nagellak, afwasmiddel, lijm,
    toiletpapier, banden en hondenvoer zijn allemaal afkomstig van
    bijproducten van rundvlees.

Overzicht melkvee

Kenmerken &
Uiterlijk

De meest voorkomende melkkoe is de Holstein, bekend om zijn
zwart-witte kleuren en patronen. Afhankelijk van het ras kunnen
melkkoeien bruin, taankleurig, wit of goudkleurig zijn.

Hun energie wordt gebruikt voor de productie van melk en zij hebben
daar een grote hoeveelheid van nodig. Melkkoeien produceren tussen de 7
en 9 liter melk per dag. Hun lichaam is dun met een lange nek en
zichtbare ruggengraat. Hun poten zijn smal. Omdat ze niet bedoeld zijn
om vlees te produceren, zijn ze niet gedrongen zoals vleesrunderen.

Melkkoeien eten gras en graan, maar ze eten ook de restanten van
andere producten. Bijvoorbeeld sinaasappelpulp van het maken van
sinaasappelsap en canolameel van het maken van canola-olie. De koeien
kunnen voedingswaarde halen uit deze producten die anders zouden worden
weggegooid.

Gebruikt

Melkkoeien worden gebruikt voor de productie van melk, die ook wordt
gebruikt om zuivelproducten te maken. Kaas, ijs, boter, yoghurt, enz.
worden gemaakt van melkkoeien.

Melkkoeien moeten herhaaldelijk drachtig worden om melk te kunnen
blijven produceren. Oudere koeien kunnen uiteindelijk niet meer drachtig
worden. Wanneer het niet langer rendabel is om de melkkoe te houden,
wordt ze naar de slacht gestuurd. Aangezien zij meestal veel ouder zijn
dan vleesrunderen wanneer dit gebeurt, zal het vlees dat zij leveren van
mindere kwaliteit zijn. In plaats van te worden gebruikt voor eersteklas
stukken rundvlees, worden ze gebruikt voor hamburgers, gemalen
rundvlees, en gemalen chuck.

Wat zijn de
verschillen tussen rundvee en melkvee?

Melkvee produceert melk die veel groter is dan de behoefte van hun
kalveren. Ze zijn doelbewust gefokt om grote hoeveelheden melk te
produceren. Dit staat in schril contrast met vleesrunderen, die alleen
genoeg melk produceren voor hun nakomelingen om te consumeren. Het
Holstein-ras van melkvee produceert melk met een hoog vetgehalte.

Melkvee is gevoeliger voor warmte dan vleesvee, en wordt daarom
gewoonlijk gehouden in koelere gebieden met veel neerslag. Vleesrunderen
kunnen over grotere gebieden worden gehouden omdat zij goed tegen heet
weer kunnen.

Het houden van beide soorten vee is duur, zowel in monetaire als in
milieutermen. Het voeder, de grond, het water en de landbouwapparatuur
die voor de productie van rundvlees en melk worden gebruikt, hebben de
grootste milieueffecten van alle soorten voedsel die in de Verenigde
Staten worden verbouwd.

De gemiddelde prijs van een melkkoe ligt tussen de $900-$3.000. De
gemiddelde prijs van een vleeskoe is $2.800.

Welk ras is geschikt voor u?

Rekening houden met de kosten is misschien de eerste plaats om te
beginnen wanneer u besluit vee te gaan houden. Door melkvee of vleesvee
of beide te houden, kan uw bedrijf winstgevend zijn en u en uw gezin
voorzien van uw eigen melk-, zuivel- en vleesproducten.

Welke rassen u voor welk doel kiest, hangt af van uw ruimte op het
land en van de kwaliteit van de verzorging die elk ras vereist. Alle
runderen worden groot, maar sommige zijn groter dan andere.

Uw klimaat is ook iets om rekening mee te houden, aangezien
melkkoeien niet goed tegen warm weer kunnen.

Runderen met een tweeledig doel leveren u zowel vlees als melk, maar
omdat ze niet specifiek voor één doel zijn gefokt, zullen ze niet
dezelfde hoeveelheid van elk product produceren als specifieke vlees- of
melkkoeien. Als u uw ruimte wilt maximaliseren, kan het houden van deze
runderen een optie zijn.

: Top: WolfBlur, , Bottom: JACLOU-DL,