Mogen Hamsters Wortels Eten?

Als je hier bent vraag je je waarschijnlijk af of hamsters wortels kunnen eten. Het is waar dat niets zo schattig is als een pluizige hamster die aan een groentesnoepje knabbelt. Een hamster die wortels eet klinkt niet alleen schattig, maar het klinkt ook als het perfecte gezonde tussendoortje.

Maar kunnen hamsters veilig wortelen eten? Het antwoord is, gelukkig, ja! In feite kunnen wortelen met mate een voedzame aanvulling zijn op het voedsel van uw hamster.

Hamsters zijn echter hamsteraars, wat betekent dat u moet weten hoe u wortels veilig aan hamsters kunt voeren en hoe u gezondheidsrisico’s voor uw huisdier kunt vermijden.

Zijn wortelen veilig voor hamsters?

Dus, kunt u hamsters wortelen geven als traktatie? Wortels zijn volkomen veilig voor hamsters om met mate te eten. In feite raden hamsterexperts aan om een paar keer per week een kleine hoeveelheid veilig fruit en groenten, zoals wortelen, aan te bieden om het dieet van uw hamster aan te vullen.

Deze groenten zijn niet alleen goed voor hamsters, de variëteit zal helpen om uw hamster geestelijk te stimuleren. Natuurlijk kan te veel van het goede problemen veroorzaken. Laten we eens kijken naar wortelen voor hamsters in meer detail.

Hamsters en wortelen

Een goede, evenwichtige voeding voor een hamster bestaat uit commerciële pellets, wat verse groenten en fruit, en af en toe noten of eieren, en veel water.

Omdat hamsters zich meestal zo snel voortplanten en groeien, hebben ze veel vitaminen en mineralen uit hun dieet nodig. Met name groenten met een hoog gehalte aan vitamine A en vitamine C zijn een hard nodig.

Wortels bevatten ongeveer 4 mg vitamine C per 100 g ongekookte wortelen. Dat is nogal wat! Dit is een belangrijke antioxidant die schadelijke ziekten bestrijdt en je harige vriendin gelukkig en gezond houdt.

Wortels zijn ook een goede bron van Vitamine A, en koolhydraten en mineralen zoals Calcium en Magnesium zijn allemaal belangrijk voor de gezondheid van hamsters.

Waarom houden hamsters van wortels?

Houden hamsters ook van wortels? En hoe weet u of uw hamster van wortelen houdt? Het goede nieuws is dat veel hamsters van wortels houden. Deze zoete, knapperige groenten kunnen een uitstekende traktatie zijn.

Niet alle hamsters zullen echter van hetzelfde voedsel houden. Het is mogelijk om een hamster te bezitten die van wortelen houdt en een hamster die er niet van houdt. Als uw hamster niet van wortelen houdt, verwijder dan de wortelen uit haar kooi zodat ze niet beschimmeld raken.

Zijn wortelen slecht voor hamsters?

In kleine hoeveelheden zijn wortelen niet slecht voor hamsters. Echter, zoals bij de meeste hamsters en voedingsmiddelen, raden wij alles met mate aan.

Want hoewel vitaminen en mineralen belangrijk zijn voor de groei en gezondheid van hamsters, kan te veel van het goede gevaarlijk zijn. Calcium is bijvoorbeeld belangrijk voor gezonde botten en tanden in een hamster, maar teveel kan blaasstenen veroorzaken, die pijnlijk zijn en tot ernstiger problemen kunnen leiden.

Ook kan te veel Vitamine C bij hamsters diarree veroorzaken, wat zowel voor u als voor uw hamster onaangenaam is en zelfs tot uitdroging kan leiden.

Dit kan ook worden veroorzaakt door te veel nat of rauw voedsel, dus het is een goed idee om de hoeveelheid wortel die je hem voedt te beperken.

Zijn wortels goed voor hamsters?

Vitamine A is erg belangrijk voor een gezonde hamster. Wanneer een hamster niet genoeg Vitamine A krijgt, kan dit leiden tot haaruitval en maagzweren. Vitamine A kan uw hamster ook helpen bij het gebruik van vitamine C.

Vitamine C is ook erg belangrijk voor hamsters. Net als mensen kunnen hamsters deze vitamine niet zelf aanmaken en moeten ze deze dus van een externe bron betrekken. Als hamsters niet regelmatig vitamine C consumeren, kan dit snel leiden tot een gezondheidstoestand die scheurbuik wordt genoemd. Symptomen van scheurbuik zijn een gebrek aan energie, langzame wondgenezing, verlies van eetlust, gewichtsverlies en diarree.

Gelukkig zorgen wortelen voor een hoge hoeveelheid van beide vitaminen. Een ander echt gunstig feit over wortelen is dat ze een hoog watergehalte hebben, en we weten al dat hamsters veel water nodig hebben! Een kleine hoeveelheid wortel zal helpen om uw hamster gehydrateerd en gezond te houden.

Kunnen hamsters rauwe wortels eten?

We weten dus dat wortels veilig zijn voor uw hamster, maar kunnen hamsters ook rauwe wortels eten als ze niet gekookt zijn? Het antwoord is ja, hamsters kunnen rauwe wortels eten.

In feite hebben rauwe wortelen enkele voordelen voor hamsters. Het kauwen op rauwe wortelen helpt de tanden te verslijten en verse groenten bevatten gezonde vitaminen en mineralen.

Er zijn enkele risico’s voor het voeren van rauwe wortelen waar u zich bewust van moet zijn. Rauwe wortelen kunnen bederven als uw hamster ze niet meteen opeet. Het voeden van te veel wortels kan ook de maag van uw hamster van streek maken. Bied uw hamster voor het eerst een heel klein stukje rauwe wortel aan om te zien of uw hamster van wortelen houdt. Als uw hamster enthousiast aan het aanbod knabbelt, kunt u uw hamster de volgende dag nog een klein stukje wortel voeren.

Kunnen hamsters worteltopjes eten?

Kunnen hamsters wortelen hebben die nog de groene bovenkant hebben? Hoe zit het met het eten van het worteltopje op zichzelf? Veel hamsterverzorgingsplaatsen noemen wortelen als een veilige en gezonde traktatie voor hamsters.

Er wordt echter weinig veterinair advies geschreven over worteltoppen. Hamsterbezitters lijken regelmatig zonder problemen worteltoppen aan hamsters te voeren. Dit suggereert dat het waarschijnlijk veilig is om uw hamsters af en toe een beetje worteltoppen te voeren.

Sommige eigenaren willen hun hamsters worteltopjes voeren omdat ze niet willen dat het worteltopje verloren gaat. Je moet niet een hele worteltop aan je hamster geven. Dit is te veel voedsel, en zal waarschijnlijk rotten in de kooi van uw hamster.

Voer in plaats daarvan een kleine hoeveelheid worteltoppen om te zien of uw hamster ze lekker vindt. Sommige hamsters vinden de worteltoppen niet zo aantrekkelijk als de wortelen zelf.

Kunnen hamsters babywortels eten?

Babywortels hebben geen heel andere make-up dan gewone wortelen. In feite bevatten ze slechts een kleine hoeveelheid minder voedingsstoffen dan gewone wortelen.

Daarom zijn baby carrots een veilige en gezonde traktatie voor hamsters. Ze kunnen zelfs gemakkelijker aan uw hamster worden gevoerd, zonder dat er afval of restjes overblijven!

Mijn hamster heeft wortels gegeten. Wat moet ik doen?

Zoals besproken is er niets schadelijks aan het feit dat uw hamster regelmatig een kleine hoeveelheid wortel eet. Echter, als uw kleine huisdier erin geslaagd is om op een zak met babywortels te stoten, of zich een weg door een hele tafelwortel te banen, dan moet u op de uitkijk staan voor de bijwerkingen.

Het meest waarschijnlijke resultaat is een verstoorde maag, een opgeblazen gevoel of diarree. Dit zou vanzelf moeten gaan. U moet ervoor zorgen dat uw hamster toegang heeft tot schoon drinkwater en alleen overstappen op droogvoer tot ze weer beter zijn en regelmatig eten & toiletteren.

Als u echter tekenen van een natte staart opmerkt als gevolg van chronische diarree, moet u uw hamster onmiddellijk naar de dierenarts brengen.

Kunnen dwerghamsters wortelen eten?

Hamsterfanaten weten dat niet alle hamsterrassen hetzelfde zijn. Kunnen dwerghamsters bijvoorbeeld wortelen eten? Wortels zijn technisch veilig voor dwerghamsters om te eten, maar dierenartsen waarschuwen hamsteraars tegen het voeren van wortels aan dwerghamsters.

Dwerghamsters zijn klein. Dit maakt het gemakkelijk om per ongeluk uw dwerghamster te overvoeren. Omdat wortelen veel suiker bevatten, kan het voeden van te veel wortelen leiden tot overgewicht en diabetes. De neiging van hamsters om voedsel te hamsteren kan dit verergeren.

Als u uw dwerghamster als wortel wilt voeren, zorg er dan voor dat de hoeveelheid traktaties die u geeft minder is dan 10 procent van het dieet van uw hamster. Het kan zijn dat u alle lekkernijen moet weggooien die uw hamsterhokjes bevatten om te voorkomen dat u bederft en te veel eet.

Kunnen hamsters elke dag wortelen hebben?

Hamsters hamsteren voedsel, wat betekent dat uw hamster rotte wortelen kan eten, wat verteringsproblemen kan veroorzaken. Bovendien hebben wortelen een hoog suikergehalte, wat vooral voor dwerghamsters problematisch kan zijn. Al die suiker kan leiden tot overgewicht, en het voeren van te veel wortel kan je hamster ziek maken.

Dus hoeveel wortel kun je aan een hamster voeren? Hoewel het misschien schattig is om je hamster te zien eten op een babywortel of een wortelstok, bedenk dan eens hoe je je zou voelen als je een wortel ter grootte van je lichaam zou eten. U kunt uw hamster om de paar dagen kleine hoeveelheden wortel aanbieden.

Snijd de wortel in zeer kleine stukjes en controleer de kooi van uw hamster op restjes om te voorkomen dat uw hamster rottende groenten eet. Een vuistregel voor hamsters en alle huisdieren is om ervoor te zorgen dat traktaties, zelfs groenten, slechts 10 procent of minder van hun dieet uitmaken.

Als u bijvoorbeeld elke dag een eetlepel hamstervoedsel aan uw hamster geeft, betekent dit dat uw hamster slechts een tiende van een eetlepel andere lekkernijen mag eten. Dat is niet erg veel.

Hamster wortel snacks

Hier zijn enkele suggesties voor het toevoegen van wortelen aan het dieet van uw hamster:

 • Compleet hamstervoedsel met toegevoegde kleine stukjes wortel
 • Verse stukken wortel
 • Versnipperde wortel gemengd met andere groenten zoals broccoli of boerenkool

Alternatieven voor wortelen

Terwijl wortelen in kleine hoeveelheden deel kunnen uitmaken van het uitgebalanceerde dieet van een hamster, zijn er genoeg andere mogelijkheden als u op zoek bent naar een gezonde traktatie.

 • Kleine stukjes gekookt ei
 • Bananen
 • Bosbessen
 • Selderij
 • Sla
 • Komkommer
 • Broccoli
 • Amandelen
 • Brood

Samenvatting

We kunnen gelukkig concluderen dat het antwoord op “kan hamsters wortelen eten” een groot JA is. Maar we moeten voorzichtig zijn met de hoeveelheden.

Vooral rond kleine dwergrassen van hamsters. Een eetlepel kleine wortelstukjes elke dag een lekkere verwennerij voor uw kleine huisdier. Wat is uw hamster’s favoriete traktatie?

Heeft u wortels aan uw hamster gegeven? Waarom laat je het ons niet weten in de commentaarsectie hieronder!