Hebben Katten Tijdsbesef? [Weten Ze Hoe Laat Het Is?]

Hebben katten tijdsbesef? De waarheid is dat er niet veel bekend is over de feiten, of zelfs maar kleine onderzoeken, die gedaan zijn naar katten met betrekking tot hun gevoel en conceptualisering van de tijd. Lees daarom dit artikel met een korreltje zout. Aangezien katten en hun relatie met de tijd niet iets is waar we zoveel van weten, is het vrij goed mogelijk dat wat ik ga bespreken een kwestie van mening is, en hoewel sommige van de veronderstellingen of hypotheses die ik zal presenteren correct kunnen blijken te zijn, kunnen veronderstellingen zeker verkeerd worden bewezen als / wanneer ze uiteindelijk worden bestudeerd.

Toch vind ik het altijd leuk om dingen te bespreken of ze al dan niet onderzocht zijn. Ik heb het gevoel dat je veel kunt leren door alleen maar naar een huisdier te kijken en te observeren, en heel vaak als je door het onderzoek gaat, blijkt wat je intuïtie suggereert vaak juist te zijn. Niets bevredigender dan het snel opzoeken van het antwoord op een kat-gerelateerde vraag, zoals of het normaal is voor katten om snorharen te verliezen alleen om te vinden wat je geraden hebt voordat je het antwoord opzoekt was inderdaad het juiste antwoord (in dit geval, ja, het is normaal voor een kat om hier of daar een of twee te verliezen, maar als uw kat nogal wat verloren heeft, kunnen er gezondheids-, stress-, of allergiegerelateerde problemen zijn).

Wetenschappers hebben genoeg te ontdekken over onze katachtige vrienden, en ik heb het al vaak gezegd (hoewel ik het vast nog vaak zal zeggen), ik heb liever dat ze de tijd nemen om dingen te bestuderen die ongelooflijk belangrijk zijn voor het welzijn en de gezondheid van onze katten, zoals het uitzoeken van de samenstelling van het perfecte kattenvoer, dan dat ze dit soort interessante curiosa onderzoeken.

 

HEBBEN KATTEN EEN GEVOEL VAN TIJD? HOE IS HUN GEVOEL VOOR TIJD?

Nogmaals, hoewel er niet veel studies zijn die hebben geprobeerd om het onderwerp van de vraag of katten een gevoel van tijd hebben aan te pakken, heb ik het gevoel dat veel van ons genoeg anekdotisch bewijs hebben dat onze furries op zijn minst een soort van gevoel voor tijd hebben, zelfs als we niet concreet kunnen uitleggen hoe het werkt of wat de grenzen ervan zijn.

Uw kat elke dag op hetzelfde tijdstip voeden? Als uw kat zoiets is als mijn Avery, dan heeft u waarschijnlijk al een paar keer, zo niet regelmatig, dagelijks meegemaakt dat uw kat langskwam om u te laten weten dat het tijd is om te eten voordat de wekker afgaat. Tuurlijk, katten zijn soms vrij, misschien wel een kwartier, een half uur of soms zelfs een uur, maar het feit dat ze met de aankondiging van hun avondeten komen, laat naar mijn mening zien dat ze op zijn minst een algemeen gevoel voor tijd hebben.

Om eerlijk te zijn denk ik dat de mensen vrij slecht zouden zijn in het vertellen van tijd als we geen instrumenten hadden gemaakt die we kunnen lezen (zonnewijzers, klokken, horloges, en al die jazz) om ons dat te laten doen. Ik denk dat mensen een fatsoenlijk gevoel voor tijd hebben zonder deze hulpmiddelen, maar hoewel ik hier niet veel onderzoek naar heb gedaan (laat het me weten als je dat wel hebt gedaan!), zou ik verwachten dat ons gevoel voor tijd enorm wordt geholpen door veel verschillende dingen in onze omgeving die ons aanwijzingen geven over hoe laat het is.

De patronen van de zon, de vogels die ‘s morgens vroeg tsjilpen, de schoolbus die elke middag op dezelfde tijd langskomt, bijvoorbeeld, geven ons een idee van hoe laat het is, of we nu wel of niet opletten of zelfs bewust klokslagen in het feit dat deze dingen om ons heen gebeuren.

Zonder de routines van onze omgeving, bijvoorbeeld in een geval waarin we in een volledig lege, raamloze kamer met niets anders dan kunstmatig licht voor eeuwen worden geplaatst, denk ik dat ons gevoel voor tijd alles behalve uit het raam zou gaan. Ik denk dat het voor ons helemaal niet gemakkelijk zou zijn om in dit soort gevallen de tijd te voorspellen.

Als we alleen echt in staat zijn om een gevoel van tijd te hebben als gevolg van externe omgevingsfactoren, zou ik aannemen dat katten en veel andere dieren veel hetzelfde zijn. Vogels tjirpen elke dag op dezelfde tijd. Het is duidelijk dat ze op een of andere manier een gevoel van tijd moeten hebben om dit te doen. Het is logisch dat katten en veel andere dieren een soortgelijk gevoel van tijd hebben.

Begrijpen katten wat tijd is? Waarschijnlijk niet zoals wij dat doen. Maar ze hebben zeker een enorm gevoel voor structuur, routine en lijken echt beter van het leven te genieten als dezelfde dingen elke dag op dezelfde tijd gebeuren. Consistentie speelt een enorme rol in het handhaven van het algemene geluk van een kat en het verminderen van stress. En routines die ze gewend zijn, zijn naar mijn mening verankerd in hun hoofd zoals die zich op bepaalde momenten voordoen.

Uw kat een uur te laat voeren als hij/zij gewend is om 6 uur ‘s ochtends te eten? Uw kat zal het merken. Heck, als uw kat ooit worstelt met gevoelige maagproblemen, kan uw kat zelfs gal overgeven vanwege de nauwkeurigheid van zijn of haar inwendige klok. Dr. Becker van Healthy Pets zet het goed:

Dieren die in porties worden gevoerd, bijvoorbeeld om 6 uur ‘s morgens en 20 uur ‘s avonds, beginnen van tevoren – soms ver van tevoren – te anticiperen op de volgende maaltijd. Het kan zijn dat je poesje je om 5 uur ‘s morgens wakker maakt omdat hij weet dat het etenstijdstip nabij is. Het volgende uur zal de maag van uw kat zoutzuur, maagsappen en gal afgeven, die allemaal nodig zijn om zijn maaltijd te verteren.

Laten we zeggen dat je je kat om een of andere reden pas om 7 uur ‘s morgens te eten geeft. Er is een goede kans dat hij tussen 6:00 en 7:00 uur wat wit schuim en een beetje gele gal zal overgeven. Dat komt omdat het zoutzuur zijn buikje irriteert, en omdat er nog steeds geen voedsel is voor het zuur om te verteren, raakt zijn lichaam een deel van het zuur kwijt om verdere irritatie te voorkomen.

Klinkt dat als een dier dat geen gevoel voor tijd heeft? Voor mij niet.

Nogmaals, dit soort nauwkeurigheid in termen van het vertellen van tijd klinkt vrij dicht bij hoe ik denk dat onze opvatting van tijd zou zijn als we niet in staat zouden zijn om onze tijdvertellende tools te gebruiken. We weten allemaal dat het menselijk lichaam een interne klok heeft. Het zou me niet verbazen als ik zou leren dat katten en heel veel andere dieren hetzelfde hebben, en dat ze ook nog eens externe signalen uit de omgeving krijgen.

Een laatste ding dat Matt Soniak voor PetMD aanwijst, vond ik ongelooflijk interessant. In een van de zeer weinige studies die daadwerkelijk katten hebben onderzocht in relatie tot de tijd, werd ontdekt dat katten een onderscheid kunnen maken tussen periodes van 5, 8, 10, en 20 seconden:

In één studie trainden de onderzoekers de katten om uit één van de twee kommen te eten op basis van hoe lang ze in een kooi werden gehouden voordat ze werden vrijgelaten om te eten, en de katten konden het verschil zien tussen houdingsperiodes van 5, 8, 10, en 20 seconden. Dat vermogen, zeggen Vitale Shreve en Udell, impliceert dat katten “een interne klok kunnen hebben die verantwoordelijk is voor de beoordeling van de duur van de gebeurtenissen”.

Super cool, en nogmaals, doet me geloven dat het tijdsgevoel van een kat vergelijkbaar is met dat van ons zonder ons vermogen om het te vertellen. Nu we het toch over instrumenten hebben die de tijd vertellen…

KUNNEN KATTEN DE TIJD ZIEN? KUNNEN ZE KLOKLEZEN?

Als je je ooit hebt afgevraagd of katten kunnen vertellen hoe laat het is gebaseerd op het lezen en interpreteren van de getallen op de instrumenten die wij mensen hebben gemaakt om de exacte tijd te vertellen: een digitale klok of de wijzers van een traditionele klok, dan denk ik dat het antwoord duidelijk moet zijn: Nee, het is niet mogelijk voor katten om letterlijk de tijd te vertellen door het af te lezen van een klok.

In een vraag die aan de Telegraaf wordt gesteld, vraagt een lezer:

Kunnen katten de tijd aangeven? We hebben een digitale radiowekker in onze slaapkamer en als het 6 uur ‘s ochtends is, maakt onze kat mijn man wakker door naar zijn gezicht te klauwen.

Kan hij, aangezien hij het display kan zien van waar hij slaapt, de tijd herkennen?

Dr. Pete Wedderburn reageert op een manier die ik ongelooflijk goed vind:

Katten hebben een interne klok die zeer nauwkeurig is, en ze “weten” gewoon wanneer het tijd is om te beginnen. Ze zijn ook goed in het oppikken van andere regelmatige indicatoren van de tijd, zoals vogelzang en daglicht.

Katten kunnen geen klokken lezen; verander de tijd op de klok om te zien of het een verschil maakt. Dat doet het niet.

Het is duidelijk dat als je je niet afvraagt of katten de vrije tijd van een klok letterlijk kunnen aflezen aan de hand van de vraag: “Kunnen katten de tijd zien? – en in plaats daarvan bedoelde u “Kunnen ze ongeveer de tijd aflezen en een gevoel hebben van wanneer op de dag dat dingen gebeuren?”, dan is het antwoord op die vraag, zoals duidelijk zou moeten zijn uit het eerste deel, “ja”. Dat brengt de laatste interessante vraag die je zou kunnen stellen over katten en hun relatie met de tijd, dat is…

HOE ZOU DE TIJDSOPVATTING VAN EEN KAT ERUITZIEN?

Als u vraagt naar de tijdsopvatting van een kat, vraagt u naar wat katten denken over de tijd zelf, zoals hun begrip van tijd. Dit is misschien niet wat je bedoeld met je vraag. Misschien bedoelde u: “Wat is de tijdsperceptie van een kat” of “Hoe zien katten de tijd?” in plaats daarvan, maar laten we hier even filosofisch worden en nadenken over wat katten zouden kunnen denken of wat hun begrip van de tijd van onze goede oude vriend zou kunnen zijn.

Ik heb het gevoel dat veel mensen zich vaak afvragen wat er door de hoofden van hun katten gaat. Persoonlijk heb ik het gevoel dat katten en andere dieren waarschijnlijk geen concrete gedachten hebben over dingen, zelfs niet over dingen waar ze (uiteraard) veel zin in hebben. Ik denk dat dieren min of meer beheerst worden door emoties en gevoelens over dingen. Ik stel me voor, als je een moment neemt en probeert te bedenken hoe het zou zijn om nooit een op taal gebaseerde gedachte in je hoofd te hebben, maar je emoties, stemmingen en gevoelens volledig in tact te hebben, dan is dat waarschijnlijk zoals het zou zijn om in het hoofd van een kat te zijn.

Wat ik denk dat de tijdsopvatting van een kat eruit zou zien is zoiets als een zeurderig gevoel, een verlangen om iets in het bijzonder te doen dat op een bepaald moment van de dag opduikt. Als een gewoonte. Dus als je denkt aan een gewoonte die je hebt – zoals jezelf een kopje koffie zetten, en dan meteen bij het wakker worden elke dag koffie drinken – dan doe je dat omdat een gewoonlijke keu, zoals je je ogen opent en uit bed springt, je ochtendroutine triggert, je hebt je koffie, krijg je die mooie beloning van het gevoel meer wakker te zijn, en dat is dat.

Ik denk dat, terwijl katten niet echt op een tastbare manier over tijd kunnen denken omdat ze geen gedachten of taal op een hoger niveau hebben zoals wij, hun concept van tijd in een dag zou zoiets zijn als een reeks gewoontes die worden getriggerd door bepaalde dingen die gebeuren – de wekker gaat ‘s morgens af, ze springen automatisch uit bed in de wetenschap dat je opstaat. De zon gaat onder, ze beginnen het gevoel te krijgen dat ze knuffelen omdat ze weten dat hun etenstijd binnenkort komt.

Hun concept van korte uitbarstingen van tijd? Waarschijnlijk ook wel. Ik stel me voor dat het handig zou zijn om te weten, als een vogel voor hen hun beweging opmerkt, hoe lang ze nog moeten wachten voordat het waarschijnlijk veilig is om zich weer stiekem te bewegen zonder dat ze het merken. Ik zou niet verbaasd zijn als ze elke keer weer een bepaalde hoeveelheid tijd zouden afwachten, zoals we elke keer dat we het huis verlaten de kachel controleren – ook al is dat niet nodig, alleen maar omdat we het gewend zijn om veilig te zijn.

Nogmaals, ik denk niet dat dieren en katten in het bijzonder echt een concreet antwoord of begrip van tijd hebben, maar als ze er enig idee van hebben, dan draait het waarschijnlijk om hoe tijd een rol speelt in hun gewoontes, en hun vermogen om beter te kunnen krijgen wat ze willen (goed eten, een veilige plek om te slapen en uit te rusten, een mooie schone plek om het toilet te gebruiken). Immers, zelfs in het wild, als ze hun rooien willen vangen, zullen ze moeten weten hoe laat een vogel of muis waarschijnlijk op een bepaalde plaats is. Tijd is niet alleen belangrijk voor mensen die geobsedeerd zijn door schema’s. Het is belangrijk voor alle dieren. En omdat ze geen 24-uurs Mini Marts of koelkasten hebben, is het veel primitiever en noodzakelijker dat ze hun tijd goed krijgen.

JOUW GEDACHTEN OVER KATTEN & TIJD?

Hoe denk jij dat het tijdsgevoel van een kat is? Hoe nauwkeurig denkt u dat ze zijn met hun gevoel voor tijd? Denk je dat ons tijdsgevoel hetzelfde is? Beter? Erger?

Heeft u ooit vermoed dat uw katten misschien de tijd van de klokken of de horloges kunnen lezen? Wat denkt u dat het begrip tijd van een kat zou zijn als hij of zij het zou kunnen verwoorden?

Ik kijk er echt naar uit om uw gedachten over dit onderwerp te horen in de commentaren hieronder!