13 Voedingsmiddelen Die Gevaarlijk Zijn Voor Hamsters

Als hamstereigenaar vraagt u zich waarschijnlijk af hoe u gevaarlijk voedsel voor uw kleine vraatzuchtige hammies kunt vermijden. Ze houden van af en toe een traktatie, nietwaar? – maar sommige dingen kunnen schadelijk zijn voor een dier, nog meer voor een klein beestje zoals een hamster. Om u te helpen, hebben we een lijst opgesteld met gevaarlijk voedsel dat u moet vermijden.

Hier is een lijst van voedingsmiddelen die u niet moet voeden uw hamster

 1. Bittere amandelen
 2. Ongewassen groenten
 3. Zwart/witte peper (het kruidige type)
 4. Knoflook
 5. Uien
 6. Aardappelen
 7. Bonen
 8. Verwerkte suikerhoudende levensmiddelen
 9. Junkfood(snacks)
 10. Pinda’s
 11. Vet vlees
 12. Ruwe rabarber
 13. Chocolade

Verrast door sommige van deze? Wij ook. Blijf lezen om te leren welke van deze met mate kunnen worden gefedereerd en welke absoluut grote no-no’s zijn, en om te zien waarom een onschuldig uitziende sla of selderij in feite je hamster zou kunnen schaden.

Welke voedingsmiddelen zijn schadelijk voor hamsters – En waarom

Het dieet van een wilde hamster bestaat uit groenten, wortels, wat noten, insecten en zelfs kleine hagedissen als ze die kunnen vangen. Met andere woorden, hamsters zijn omnivoor en hebben een gevarieerd dieet nodig om gezond te blijven.

Eigenaars van hamsters moeten vertrouwen op commerciële hamsterbrokjes van hoge kwaliteit om hun huisdier een evenwichtige voeding te geven.

Proberen het dieet van uw hamster te diversifiëren is niet noodzakelijkerwijs een slecht idee. Diversiteit in voedsel is goed – voor de gezondheid en het algemene welzijn van een hamster. Zolang u ervoor zorgt dat het grootste deel van uw hamsterdieet evenwichtig is (meestal door middel van een kwaliteitshamsterspecifiek commercieel voedsel), is het toevoegen van vers fruit en groenten een goed idee.

Echter, als je eenmaal verder gaat dan commercieel voedsel en traktaties, moet je speciale aandacht besteden aan wat je je hamster geeft. Het geven van verkeerd voedsel kan zeker riskant zijn voor het welzijn van uw huisdier.

Een opmerking over de hoeveelheden

Zelfs wanneer u een schijnbaar veilig voedsel als traktatie voert, zorg er dan voor dat u de hoeveelheid beperkt. Dit zijn traktaties en moeten worden beperkt tot maximaal 5% van het dieet van uw hamster – de rest moet bestaan uit uitgebalanceerd hamstervoedsel van hoge kwaliteit.

Besteed speciale aandacht aan allerlei soorten fruit. Vruchten hebben een hoog suikergehalte en hoewel ze belangrijke voedingsstoffen leveren, mogen ze slechts in zeer kleine hoeveelheden worden gevoerd. Zelfs een hele druif is te groot voor uw hamster.

Als vuistregel geldt: beperk fruit en andere lekkernijen tot ongeveer een halve theelepel, niet meer dan 2-3 keer per week. Het is ook altijd een goed idee om even snel op te zoeken of je hamster iets wel of niet kan eten voordat je het voert. Het kost niet veel tijd, en het is beter om veilig te zijn.

Gevaarlijk voedsel voor hamsters

Als u uw hamster de voedingsmiddelen op deze lijst al voert, raden wij u aan om daar onmiddellijk mee te stoppen. Hoewel niet elk voedsel dodelijk is, zijn ze allemaal een slechte keuze van een snack voor uw harige vriend.

Bittere amandelen

Als je bittere amandelen aan je hamster geeft kunnen de effecten dodelijk zijn. Deze amandelen bevatten emulsine, een enzym, dat essentiële oliën, cyanide en glucose produceert. Vergeleken met zoete amandelen hebben bittere amandelen 42x de cyanide. Als uw hamster te veel cyanide eet, kan het hen doden.

Ongewassen groenten

Het maakt niet uit over wat voor soort groente we het hier hebben. Zelfs als het de groenten zijn die je hamster wel zou kunnen eten, zoals komkommers, wortelen, broccoli, bloemkool of witlof, als ze niet schoon zijn, zou je hamster ze niet moeten hebben.

Net zoals u geen fruit of groenten zou eten zonder ze eerst te wassen, verdient uw hamster dezelfde overweging. Er is altijd het risico dat er pesticiden in hun systeem terechtkomen. Soms kunnen bacteriestammen zoals salmonella ook via ongewassen producten doordringen.

Hete pepers, knoflook en uien…

Zoals u weet zijn de meeste groenten prima te eten voor uw hamster, tenzij we het natuurlijk over knoflook en uien hebben.

Waarom? Dit zijn pittigere groenten. Wat de uien betreft, deze groenten bevatten een stof die bekend staat als N-propyl disulfide. Dit kan de rode bloedcellen van een hamster aantasten.

Wat betreft de pepers – sommige soorten hebben een hoge mate van pikantheid. Vermijd die, pittig voedsel is niet goed voor hamsters.

Aardappelen en bonen

Deze zetmeelrijke voedingsmiddelen zijn geen probleem voor mensen en kunnen ons veel energie geven maar ze zullen precies het tegenovergestelde doen voor hamsters. In plaats daarvan, zal de hamster diarree ontwikkelen. Als het ernstig genoeg is, kan al die diarree uitdroging veroorzaken.

Bij hamsters kan overmatige uitdroging dodelijk zijn. De ogen van uw hamster zullen er verzonken uitzien, ze zullen zwak en traag zijn, en ze zullen niet willen eten als ze gevaarlijk uitgedroogd zijn. U kunt ook merken dat hun huid zijn elasticiteit verliest als ze worden aangeraakt of geknepen. Het beste wat u kunt doen is uw hamster naar een dierendierenarts brengen als u merkt dat uw hamster tekenen van uitdroging vertoont, want tegen de tijd dat het klinisch duidelijk is, is het zeer ernstig en heeft uw hamster waarschijnlijk vochtondersteuning nodig.

Ook kunnen aardappelen en hun toppen, als ze rauw gevoerd worden, giftig zijn voor hamsters. Dit geldt niet voor gekookte aardappelen, maar voor de zekerheid moet u altijd de huiden verwijderen.

Verwerkte suikerproducten

Sommige groenten en fruit die u als traktatie aan uw hamster voert, bevatten van nature voorkomende suikers. Dit zijn o.a. schilloze zoete aardappelen, appels, bananen en dergelijke. Deze zijn prima te geven aan uw hamster. Het zijn verwerkte suikers waar u zich zorgen over moet maken.

Net zoals verwerkte suikers onze verlangens kunnen stimuleren en onze taille kunnen vergroten, bewijzen ze onze hamsters ook geen dienst. Het eten ervan kan ervoor zorgen dat uw hamster in gewicht toeneemt, wat schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Hun tanden worden ook negatief beïnvloed, omdat de tanden van je hamster kunnen gaan rotten door al dat suiker. Weet je, een beetje zoals de onze doen als we van te veel suiker genieten.

Hoewel u moet voorkomen dat u uw hamster direct met suikerhoudende stoffen voedt, moet u de verpakte voedingsmiddelen die u hem geeft dubbel controleren.

Chips en ander junkfood

We hopen dat dit vanzelfsprekend is, maar uw hamster mag geen frieten, snoep, taarten, koekjes of ander junkfood eten. Hetzelfde geldt voor uw katten, honden en andere huisdieren. Het hoge suiker- en/of zoutgehalte in deze voedingsmiddelen kan leiden tot maagklachten, diarree en uitdroging. Bovendien zijn deze soorten voedsel extreem hoog in calorien en vet, wat zorgt voor gewichtstoename.

Er zijn ook de verwerkte ingrediënten, die zijn niet goed. Deze kunnen moeilijk te verteren zijn voor kleine magen zoals die van uw hamster. Het is prima als je zelf wat junkfood wilt eten, maar houd het uit de buurt van je huisdier!

Pinda’s

Pinda’s kunnen soms een toxine bevatten die bekend staat als aflatoxine. De Aspergillus parasiticus en Aspergillus flavus zijn de twee schimmels die verantwoordelijk zijn voor het maken van aflatoxinen. De schimmels geven de voorkeur aan een vochtige en warme omgeving om te gedijen.

Volgens dierenartsen kunnen aflatoxinen in kleine hoeveelheden aanwezig zijn in elk pindaproduct dat u voedt. Deze kleine hoeveelheden zijn genoeg om een hamster te doden. Zelfs als u slechts een klein stukje van een pinda voedt, kan het fataal zijn als het toevallig aflatoxinen bevat.

Zelfs pinda’s van menselijke kwaliteit kunnen kleine hoeveelheden aflatoxinen bevatten, en een kleine hoeveelheid voor een persoon is een grote hoeveelheid voor een hamster. Het voeren van pinda’s aan kleine dieren is net zoiets als het spelen van Russische roulette – meestal gaat het goed, maar er is altijd een kans dat het dodelijk kan zijn.

Vet vlees

Hoewel het oké is om insecten te voeden, is rundvlees geen natuurlijk voedsel voor hamsters. Volgens Dr. McLaughlin rechtvaardigt het risico op obesitas, hart- en vaatziekten, lever- en nieraandoeningen het vermijden van vlees in het dieet van uw hamster.

In plaats van vet vlees zou je kleine hoeveelheden kip of zalm kunnen proberen bij zeldzame gelegenheden – maar zelfs die zijn niet nodig.

Rauwe rabarber

Tenzij je dit persoonlijk op de harde manier hebt ontdekt, dan weet je misschien niet dat je hamster geen rauwe rabarber mag eten. Hoewel de meeste groenten prima te eten zijn voor hamsters, is dit een van de uitzonderingen.

Chocolade

We hebben al gezegd dat uw hamster geen zoete traktaties moet eten, maar we wilden de chocolade specifiek noemen. Donkere chocolade is de ergste overtreding, maar uiteraard moet u uw hamster geen enkele vorm van chocolade geven.

Waarom is dat? Chocolade heeft theobromine, een bittere alkaloïde die van nature voorkomt in cacaoplanten. Het zit ook in de kola noot en theebladeren (dus houd je hamster daar ook van weg). Bij hamsters kan theobromine leiden tot problemen met de bloedsomloop.

Als je in het verleden een kat of hond hebt gehad, weet je al dat je ze geen chocolade moet geven. Breid deze praktijk ook uit naar uw hamster.

Heb een gezonde, gelukkige hamster!

De bovenstaande informatie is veel om bij te houden, maar het is noodzakelijk dat u dit doet voor de gezondheid van uw hamster. Als u zich niet op uw gemak voelt om uw hamster iets te voeren, doe het dan niet.

Het houden van hen op een eenvoudig dieet van pellets en beperkte groenten en fruit zal hen helemaal niet storen. In feite is het waarschijnlijk de beste oplossing voor zowel huisdier als eigenaar!