Zijn Katten Nachtdieren?

Slaapt uw kat de hele dag? Houdt hij u de halve nacht wakker? Als dat zo is, vraag je je natuurlijk af of huiskatten nachtdieren zijn? In dit artikel zoeken we het uit!

We weten allemaal dat katten van hun schoonheidsslaapje houden, vooral overdag. Wie heeft zijn kat niet opgekruld in een bolletje op de vensterbank gevonden, zalig slapend onder de warmte van de zon

Als u net als veel katteneigenaren bent, betekent al dat gesnurk overdag dat uw geliefde kat aan uw slaapkamerdeur krabt, door het huis rent, op u springt (als ze nog in uw slaapkamer mogen komen), of midden in de nacht of bij het krieken van de dag een hoop lawaai maakt.

U vindt deze gewoonten misschien niet zo leuk, maar er is een reden waarom uw kat u ‘s nachts wakker lijkt te houden.

Zijn katten nachtdieren? Waarom zijn ze ‘s nachts zo actief?

In dit artikel bespreken we wat nacht- en dagdieren zijn, in welke categorie huiskatten vallen, en hoe u uw kat ‘s nachts in slaap kunt krijgen.

Zijn katten nachtdieren of dagdieren?

Katten zijn hoofdzakelijk nachtdieren, maar zij kunnen ook crepusculair gedrag vertonen (actief tijdens de dageraad en de schemering).

Dus het antwoord op de vraag of huiskatten nachtdieren zijn is ja! Maar, het is niet zo eenvoudig als het lijkt.

Sommige huiskatten vertonen geen nachtelijk of crepusculair gedrag.

Waarom zijn katten nachtdieren?

Zijn huiskatten nachtdieren? Ja! Maar waarom zijn ze dat?

Zoals we al eerder zeiden, is er een reden waarom katten ‘s nachts of in de kleine uurtjes van de ochtend actief zijn.

Nachtkatten, Afrikaanse wilde katten genoemd, worden verondersteld de eerste tamme katten te zijn en worden dus beschouwd als de voorouders van de huidige huiskatten. Zoals vele andere wilde katten, zoals leeuwen, tijgers, panters, cheeta’s en luipaarden, jagen de Afrikaanse wilde katten ‘s nachts op hun prooi.

De natuur heeft zowel wilde als huiskatten uitgerust om door het donker te navigeren.

Is het u ooit opgevallen dat de ogen van uw kat lijken te gloeien wanneer er ‘s nachts licht op valt? Nachtelijke kattenogen zijn volgens het VCA dierenziekenhuis het gevolg van een extra laag weefsel onder het netvlies dat licht weerkaatst. Dit komt vaak voor bij nachtdieren.

Hoewel tamme katten niet hoeven te jagen voor hun voedsel, kunnen zij toch hun nachtelijke instincten volgen.

Slapen katten ‘s nachts?

Hoewel huiskatten meestal 16 tot 20 uur per dag slapen, is hun nachtrust meestal niet ononderbroken. Dit betekent dat zij ‘s nachts afwisselend kunnen slapen en actief zijn.

Dit nachtelijke schema is echter niet voor alle huiskatten vaststaand.

Katten gaan bijvoorbeeld vaak rond 22.30 uur tegelijk met hun eigenaar naar bed en blijven tot ongeveer 4 of 5 uur ‘s ochtends op dezelfde plek op het bed liggen.

Het is een veel voorkomend scenario voor katteneigenaren. De kat slaapt de hele dag en lijkt dan ‘s avonds wat extra energie op te slaan, wanneer ze over uw meubels racen, de gang op en neer, of zelfs over uw benen terwijl u in bed ligt!

Hoe je een kat ‘s nachts kunt laten slapen is iets dat menig katteneigenaar zou willen weten, want een kat die urenlang tegen de muren stuitert en dan om 2 uur ‘s nachts miauwt om aandacht of eten, is niet de manier waarop de meesten van ons onze slaperige uurtjes zouden willen doorbrengen!

Tips om uw kat ‘s nachts meer te laten slapen

Gelukkig zijn er een paar manieren om huiskatten aan te moedigen ‘s nachts meer te slapen.

Laat uw kat niet in uw slaapkamer

Ik weet het, dit is het tegenovergestelde van wat veel diereneigenaren willen horen.

Maar als u niet een van de gelukkigen bent met een kat die ‘s nachts goed slaapt, dan is het openlaten van uw slaapkamerdeur in feite een uitnodiging voor uw kat om op uw voeten te springen of over uw benen te rennen als hij zich verveelt!

Laat de gordijnen of jaloezieën open in een kamer waar uw kat naar buiten kan kijken

Op die manier heeft de kat iets om zich bezig te houden zonder jou wakker te maken.

Als uw kat ‘s nachts om eten miauwt, geef dan niet toe en voer hem

Als u uw kat voert als hij om eten bedelt, moedigt u hem alleen maar aan om u ‘s nachts wakker te maken voor eten.

Geef uw kat in plaats daarvan zijn avondeten (maak er een flinke portie van) vlak voordat u naar bed gaat.

Als hij op mijn kat lijkt, eet hij hier en daar een hapje en komt dan ‘s morgens vroeg terug om het op te eten.

Maar als hij net als andere katten hun avondeten in één keer opeet, dan kan een volle buik hem aanmoedigen om te slapen.

Als uw kat ‘s nachts aandacht wil, negeer hem dan

Nog een antwoord dat u waarschijnlijk niet wilde horen (wie houdt er niet van om een spinnende kat te knuffelen op alle uren van de dag?), maar noodzakelijk als u een onaangename nachtuil als kat heeft.

Sluit de deur van uw slaapkamer zodat de kat niet binnen kan komen, en als hij naar de deur loopt te miauwen om binnengelaten te worden, negeer hem dan.

Hopelijk wordt hij het zat genegeerd te worden en vindt hij iets anders om zich mee te vermaken.

Hebt u echter een ijverig katje, dan zult u misschien een humaan hulpmiddel moeten gebruiken om hem van slecht gedrag af te houden, zoals een spuitfles met water of een licht pufje lucht in het gezicht.

Speel met uw kat gedurende de dag

Net als mensen zullen katten ‘s nachts beter slapen als ze moe zijn van het sporten en spelen overdag.

Als u overdag weg bent, zorg er dan voor dat u speelgoed en andere vormen van vermaak (het open gordijn of de luxaflex is hier van toepassing) voor uw kat achterlaat, zodat hij zich ermee kan vermaken.

Als u kunt, speel dan ‘s avonds een half uurtje met uw kat, voordat u hem zijn eten geeft.

Door de beweging in combinatie met het voer zal uw kat binnen de kortste keren aan een dutje denken!

Zijn huiskatten nachtdieren en hoe kun je ‘s nachts meer slapen?

Door hun wilde afkomst kunnen huiskatten nachtelijk gedrag vertonen. Dat betekent dat ze overdag slapen en ‘s nachts actief worden. Ze kunnen ook crepusculair gedrag vertonen, waarbij ze vooral actief zijn bij zonsopgang en zonsondergang.

U kunt echter maatregelen nemen om een nachtactieve kat ‘s nachts slaperiger te maken.

Enkele voorbeelden van manieren om een kat ‘s nachts te laten slapen, zijn de kat een grote maaltijd te geven vlak voor het slapengaan. Ervoor zorgen dat de kat overdag voldoende beweging krijgt, en de kat negeren die aandacht of eten eist wanneer u probeert te slapen.