Zijn goudvissen veilig voor menselijke consumptie?

Goudvissen zijn die zachtaardige, rustige huisdieren die rustig en
ongevaarlijk in hun kommen rondzwemmen – en zijn ze eetbaar? De meest
voor de hand liggende vraag, waarom je ze zou willen eten, buiten
beschouwing gelaten, zijn goudvissen technisch gezien inderdaad eetbaar.
Maar of ze veilig zijn voor menselijke consumptie is een heel andere
vraag.

Ten eerste zijn goudvissen een zeer inefficiënte voedselbron – ze
zijn klein, vol schubben en bijna onmogelijk te ontbenen, ze hebben niet
veel caloriewaarde, en waarschijnlijk smaken ze ook niet zo lekker.
Hoewel het waar is dat goudvissen in wezen een gedomesticeerde versie
van wilde karpers zijn, is er sinds hun domesticatie veel veranderd!

Dus, hoewel het technisch gezien prima is om een goudvis te eten,
zijn er een paar redenen waarom je het beter niet kunt doen. Laten we
eens kijken waarom het eten van een goudvis waarschijnlijk geen goed
idee is.

Goudvissen zijn
technisch gezien eetbaar

Goudvissen stammen af van karpers en zijn dus technisch gezien
eetbare vissen, maar als u ooit een karper hebt gegeten, kent u de
“modderige” smaak die ze hebben. Karpers zijn bodemeters en zullen
smaken naar wat ze eten. Als ze in een gezonde, schone omgeving leven,
kunnen ze goed smaken, zij het niet zo goed als veel andere vissoorten,
maar als hun omgeving vuil en vervuild is, zullen ze helemaal niet
lekker smaken.

Met goudvissen kun je veel van hetzelfde verwachten – ze zullen
smaken naar wat ze eten. Probeer eens een van die kleine balletjes te
proeven die je ze elke dag voert, dat geeft je een goed idee van de
smaak die je kunt verwachten!

Karper is ook berucht om het feit dat hij moeilijk te ontbenen is,
zelfs grotere soorten. Hoe groter de karper is, hoe beter hij smaakt.
Bij goudvissen is het bijna onmogelijk om ze schoon te maken en te
ontbenen, en hun kleine lijfjes hebben helemaal niet veel smaak. Ze zijn
gewoon de moeite niet waard.

Zijn goudvissen veilig om te
eten?

Het is belangrijk te bedenken dat uw goudvis niet uit een
zoetwatervijver of rivier komt en hoogstwaarschijnlijk in gevangenschap
is grootgebracht in een dierenwinkel. In een dierenwinkel worden vissen
niet grootgebracht om lekker te smaken of zelfs maar veilig te zijn om
te eten; ze worden grootgebracht als huisdier en voedselveiligheid is
waarschijnlijk het laatste waar ze aan denken!

Over het geheel genomen zijn goudvissen waarschijnlijk veilig om te
eten als ze goed gekookt zijn – goudvissen kunnen darmwormen en
mycobacteriën herbergen, en dat is niet iets wat u wilt consumeren! Deze
parasieten zijn niet zichtbaar op de goudvis, en u zult niet weten of ze
aanwezig waren. Zelfs een gekookte goudvis brengt risico’s met zich mee,
omdat sommige bacteriën het kookproces kunnen overleven.

Plus, goudvissen zijn schattig! Met alle andere mogelijke vissen op
het menu, zou een goudvis de laatste keuze op je lijst moeten zijn.

Ze werden ooit gefokt voor
het vlees

Geloof het of niet, goudvissen werden oorspronkelijk gekweekt voor
vlees. Ze werden lang voordat ze als huisdier werden gezien, als diner
beschouwd. De wilde voorouder van de oranje goudvis die we nu kennen en
liefhebben, was zilverkleurig en was ooit een van de meest gegeten
vissen in China. De natuur zit echter altijd vol verrassingen, en zo nu
en dan verscheen er een prachtige oranje goudvis, en bewonderaars
begonnen deze vissen, die toen “chi” werden genoemd, in speciale vijvers
te houden, veilig voor roofdieren.

Dit leidde tot de geleidelijke domesticatie van goudvissen, en zij
gingen zich onderscheiden van hun chi voorouders. Deze mooie, kleurrijke
vissen werden langzamerhand gewild in particuliere vijvers, waarin ze
zich op natuurlijke wijze begonnen te kruisen, en de mens begon ze
vervolgens doelbewust te ontwikkelen op basis van gewenste
eigenschappen.

Laatste gedachten

Technisch gezien zijn goudvissen eetbaar en over het algemeen veilig
om te eten. Ze kunnen echter wel potentieel schadelijke parasieten
bevatten, en zelfs grondig koken kan niet voldoende zijn om hun
veiligheid te garanderen. Bovendien zijn goudvissen klein en moeilijk te
verwerken en zullen ze waarschijnlijk niet erg lekker smaken. Vergeleken
met alle andere vissoorten waaruit men kan kiezen, zijn goudvissen op
zijn zachtst gezegd een inefficiënte voedselbron, en ze kunnen het beste
als huisdier worden gehouden en niet op het menu staan!

: dien,