<\/span><\/h3>\nErfelijke kippenrassen hebben een langzame tot matige groei. Het
\nduurt 16 weken of meer voor een kip van een erfenisras het marktgewicht
\nbereikt. Maar deze kippen hebben een lange levensduur en worden
\nbehoorlijk groot. Het zijn ook rassen die in stand worden gehouden door
\nnatuurlijke paringen, vrij van de genetische hybridisatie die bij veel
\nmoderne rassen voorkomt.<\/p>\n
In de afgelopen jaren, toen de kippenhouderij meer ge\u00efndustrialiseerd
\nwerd, werden nieuwe kippenrassen gecre\u00eberd die sneller meer vlees konden
\nproduceren dan andere rassen. Tegenwoordig worden deze hybride rassen
\ngebruikt in de commerci\u00eble vleesproductie. Maar voor degenen die geen
\ngenetisch gemanipuleerde commerci\u00eble kippenrassen willen, bieden
\nhistorische rassen een natuurlijker optie.<\/p>\n
Helaas worden veel historische rassen met uitsterven bedreigd. Maar
\ndeze vogels zijn vaak de beste keuze als hobbypluimvee, omdat ze goed
\nzijn aangepast aan vele klimaten en een bewezen geschiedenis hebben in
\nde productie van zowel eieren als vlees.<\/p>\n
\u00a0<\/p>\n
<\/span>De 20 beste
\nvleeskippenrassen<\/span><\/h2>\n<\/span>1. Cornish Cross Kippen<\/span><\/h3>\nCornish Crosses zijn een vleeskippenras. Ze zijn een van de
\npopulairste vleeskippen en daar zijn goede redenen voor. Als u een
\nkoppel kippen fokt dat uitsluitend voor de consumptie bestemd is, dan is
\nhet Cornish Cross een van uw beste kansen.<\/p>\n
Deze vogels groeien ongelooflijk snel. In slechts 6-8 weken kunnen uw
\nCornish Crosses elk 12 pond wegen. Het zijn weinig actieve vogels, die
\nal na een maand klaar zijn voor de oogst. Deze vogels leveren veel wit
\nvlees en hun vlees wordt algemeen beschouwd als het best smakende van
\nalle kippenrassen.<\/p>\n
<\/span>2. Australorp Kip<\/span><\/h3>\nDe naam Australorp is eigenlijk een samentrekking van de woorden
\nAustralian black Orpington, wat een andere manier is waarop je aan dit
\nras kunt denken. Ze zijn een relatief nieuw ras, maar hebben zo’n impact
\ngemaakt dat ze de ere nationale vogel van Australi\u00eb zijn. Door hun
\nwinterhardheid gedijen ze in veel verschillende regio’s, terwijl hun
\nzachtaardige temperament en rustige aard hen gemakkelijk groot te
\nbrengen maken en hen bij velen geliefd maakt.<\/p>\n
Deze vogels zijn populair geworden bij achtertuinkwekers, deels
\nvanwege hun temperament, deels omdat ze erg groot zijn en veel eieren
\nleggen. Door hun grote formaat zijn ze zeer geschikt om te eten, de
\nmannetjes wegen gewoonlijk 10 pond. Het zijn kippen met twee doelen: ze
\ngroeien snel en kunnen op elk moment worden geslacht. Maar het zijn ook
\nproductieve eierproducenten, die gemiddeld 250 eieren per jaar
\nleggen.<\/p>\n
<\/span>3. Bresse Kip<\/span><\/h3>\nBresse-kippen zijn een speciaal ras dat zeer moeilijk te verkrijgen
\nis. Echte Bresse-kippen zijn alleen te koop in Bresse, Frankrijk. Maar
\nals u er een paar kunt bemachtigen, is dat zeker de moeite waard. Deze
\nkippen zijn zeer gewild om \u00e9\u00e9n reden: ze hebben sappig, overheerlijk
\nvlees. Velen beschouwen ze zelfs als de best smakende kip ter
\nwereld.<\/p>\n
Bressekippen zijn niet alleen lekker, maar ook uitstekende leghennen,
\nmet een productie van ongeveer 250 eieren per jaar. Het duurt ongeveer
\n16 weken voor een Bresse klaar is voor de oogst, en ze kunnen
\nvoornamelijk worden grootgebracht door ze op de weide te laten grazen.
\nHet zijn echter geen grote vogels, die na verwerking ongeveer 6 pond
\nvlees opleveren.<\/p>\n
<\/span>4. Bruine Leghorn Kippen<\/span><\/h3>\nDe bruine leghorn is een variant van de witte leghorn, een ras dat
\nuitblinkt in het leggen van eieren en dat voor twee doeleinden geschikt
\nis. Dit ras legt gemiddeld 280 grote witte eieren per jaar. Het zijn
\nzeer actieve vogels die bekend staan als onafhankelijk en gespannen.
\nSlechts weinigen beschouwen het ras als vriendelijk.<\/p>\n
Mannetjes wegen ongeveer 6 pond wanneer ze volgroeid zijn, terwijl
\nvrouwtjes een pond minder wegen. Ze zijn langzaam volgroeid en het duurt
\ntot 21 weken voordat ze klaar zijn om geoogst te worden. Gelukkig kunt u
\neen groot deel van die tijd eieren rapen, omdat de bruine leghorns vroeg
\nbeginnen te produceren.<\/p>\n
<\/span>5. Buckeye Kip<\/span><\/h3>\nBuckeyes zijn geweldige vogels voor iedereen die in een koud klimaat
\nwoont. Hun populaties slinken niet in de winter zoals bij veel andere
\nrassen, omdat ze goed zijn aangepast aan het koude weer. Bovendien
\nhebben ze een groot aanpassingsvermogen en zijn ze resistent tegen
\nziekten. Velen beschouwen ze als volgzaam, waardoor ze gemakkelijker
\ngroot te brengen zijn.<\/p>\n
Deze kippen zijn aan de grotere kant, met mannetjes van rond de 9
\npond. Het zijn echter niet de snelst groeiende kippen: ze hebben 16-21
\nweken nodig om slachtrijp te worden. Als geschikte eierleggers krijg je
\nvan een Buckeye hen gemiddeld 200 stuks per jaar.<\/p>\n
<\/span>6. Orpington kippen<\/span><\/h3>\nOrpingtonkippen, die verkrijgbaar zijn in buff, wit, blauw of zwart,
\nzijn forse vogels die langzaam volwassen worden. De mannetjes wegen
\nongeveer 10 pond als ze volgroeid zijn, terwijl de vrouwtjes gemiddeld 2
\npond lichter zijn. Het duurt echter minimaal 18 weken om het
\noogstgewicht te bereiken – vaak duurt het zelfs 24 weken.<\/p>\n
Met een gemiddelde legtijd van 200 eieren per jaar kunnen deze
\nmultifunctionele kippen heel wat eieren produceren in de tijd die ze
\nnodig hebben om hun slachtgewicht te bereiken. Maar wat mensen echt in
\nOrpingtons aantrekt en ze tot een populaire keuze maakt, is hun vlees.
\nOrpingtons hebben verrukkelijk, mals vlees waar mensen dol op zijn.<\/p>\n
<\/span>7. Chantecler Kip<\/span><\/h3>\nChanteclers zijn een van de snelst groeiende kippen, die al na 11 tot
\n16 weken slachtrijp zijn. De hennen beginnen ook al vroeg eieren te
\nleggen, zodat u nog eieren van ze kunt krijgen voordat u ze oogst voor
\nhun vlees. Met een gemiddelde van 200 eieren per jaar zijn het
\nbehoorlijk solide leghennen.<\/p>\n
De hennen wegen gemiddeld 7 pond en de hanen zijn met gemiddeld 9
\npond iets zwaarder. Het zijn geweldige kippen om met vrije uitloop te
\nhouden, omdat ze kunnen overleven op voedergewassen, hoewel ze ook van
\nvoer houden. Chanteclerkippen zijn goed bestand tegen koude
\ntemperaturen, waardoor ze perfect zijn voor mensen in koude klimaten die
\nwinterharde kippen nodig hebben.<\/p>\n
<\/span>8. Croad Langshan Chickens<\/span><\/h3>\nCroad Langshans zijn kippen met een tweeledig doel, die gemiddeld 210
\ndonkerbruine eieren per jaar leggen. Soms hebben hun eieren een paarse
\ntint. De hanen wegen net geen 10 pond en de hennen bijna 8 pond. Ze
\nstaan bekend om hun overvloedige witte vlees dat vol van smaak is.<\/p>\n
Dit is een erfgoedras dat al sinds het midden van de jaren 1800
\nbestaat. Ze kwamen oorspronkelijk uit China, maar werden in 1883 erkend
\ndoor de American Poultry Association. Omdat ze over hekken kunnen
\nvliegen, hebben ze een overdekte leefruimte nodig. Door hun
\nwinterhardheid zijn ze geschikt voor vele klimaten.<\/p>\n
<\/span>9. Delaware<\/span><\/h3>\nDelaware-kippen zijn een van de beste keuzes als u op zoek bent naar
\neen vogel die voor twee doeleinden geschikt is: veel vlees produceren en
\nook veel eieren leggen voordat ze worden geslacht. Dit ras groeit
\nrelatief snel en de mannetjes bereiken een oogstgewicht van ongeveer 9
\npond in slechts 12 weken. Ondertussen leggen de hennen tot 280 eieren
\nper jaar, zodat u bijna een ei per dag krijgt terwijl uw kippen
\nvolwassen worden.<\/p>\n
Maar het gaat bij Delaware-kippen niet alleen om de productie. Ze
\nzijn gemaakt door een Barred Plymouth Rock te kruisen met een New
\nHampshire Red, waardoor dit ras een hoge vleeskwaliteit heeft en ook
\nuitstekende eieren produceert.<\/p>\n
<\/span>10. Dorking Chicken<\/span><\/h3>\nDit ras is niet het snelst groeiend of het best in het leggen van
\neieren. Waar Dorking-kippen wel om bekend staan, is dat ze het beste
\nvlees van alle rassen leveren. Hun sappige vlees staat bekend om zijn
\nmalse textuur en smakelijke smaak. Ze produceren nog steeds eieren,
\nhoewel slechts ongeveer 140 per jaar. De eieren die ze produceren zijn
\ngroot en wit.<\/p>\n
Helaas worden Dorking hennen erg traag volwassen. Ze beginnen pas
\neieren te produceren als ze ongeveer 6 maanden oud zijn. Ze bereiken
\nechter hun slachtgewicht na ongeveer 16-20 weken. Dit ras is slecht
\ngeschikt voor koude klimaten omdat ze zeer gevoelig zijn voor
\nbevriezing.<\/p>\n
<\/span>11. Egyptische Fayoumi<\/span><\/h3>\nEgyptische Fayoumis zijn zeldzaam agressieve vogels die resistent
\nzijn tegen de meeste ziekten. Het zijn kippen die zowel vlees als eieren
\nleveren. Het zijn niet de snelste leghennen, met een productie van
\nslechts 150 eieren per jaar. Bovendien zijn ze een van de kleinere
\nkippenrassen die voor vlees worden gebruikt. De mannetjes worden maar
\nzo’n 5 pond zwaar. Maar de hennen beginnen al vroeg eieren te leggen,
\ndus tegen de tijd dat u uw kippen als voedsel gaat oogsten, zult u
\ngenoeg eieren hebben.<\/p>\n
Deze vogels zijn actieve voedselzoekers, waardoor ze vluchtiger zijn
\ndan andere rassen. Ze doen er ongeveer 14-18 weken over om het
\noogstgewicht te bereiken, wat iets sneller is dan sommige andere kippen
\ndie we hebben bekeken.<\/p>\n
<\/span>12. Freedom Rangers<\/span><\/h3>\nFreedom Rangers, ook wel Red Rangers genoemd, zijn slachtkippen,
\nhoewel ze ook bruine eieren leggen die heerlijk zijn om te eten. Wat zo
\ngeweldig is aan deze kippen is dat ze zo snel slachtrijp zijn – slechts
\n9-11 weken. Het zijn niet de grootste kippen, met mannetjes van
\ngemiddeld 6 pond, maar omdat ze zo snel volwassen zijn, zijn ze een
\nprima keuze voor vlees.<\/p>\n
In tegenstelling tot vele andere rassen, zijn Freedom Rangers
\nspeciaal gefokt om op de weide te worden gehouden. Ze zijn de favoriet
\nvan biologische boeren omdat het ras werd gecre\u00eberd voor de
\npesticide-vrije vleesmarkt. Hoewel ze niet zoveel vlees produceren als
\nsommige andere populaire vleeskuikenrassen, zorgen Freedom Rangers voor
\nmals en smaakvol vlees dat zeker zal bevredigen.<\/p>\n
<\/span>13. Jersey Reus<\/span><\/h3>\nDe toepasselijke naam Jersey Giant is een massief kippenras, dat
\ncommercieel wordt gefokt om zijn grote afmetingen. Ze doen er langer
\nover om te groeien dan andere populaire vleesrassen zoals Cornish
\nCrosses, maar ze worden ook veel groter, met mannetjes die een gemiddeld
\ngewicht van 13 pond bereiken. Het duurt 16-21 weken voor ze oogstrijp
\nzijn, maar dat is de moeite waard gezien de hoeveelheid vlees die je van
\nelke kip krijgt.<\/p>\n
Een ander voordeel van het houden van Jersey Giants is dat het
\nrobuuste dieren zijn die niet vatbaar zijn voor veel ziekten en
\ngezondheidsproblemen. En hoewel het geen productieve leghennen zijn,
\nleggen ze wel eieren die je naast het vlees kunt gebruiken.<\/p>\n
<\/span>14. Kosher King<\/span><\/h3>\nAls u kippen wilt die er net zo goed uitzien als ze smaken, kunt u de
\nKosher Kings overwegen. Dit zijn prachtige vogels met een wit en zwart
\ngestreept verenkleed. De hanen van dit ras groeien veel sneller dan de
\nhennen, hoewel de hennen een aanzienlijk aantal eieren kunnen leggen als
\nze tot volle wasdom worden gehouden. Deze vogels groeien veel sneller
\ndan sommige andere populaire vleesrassen; ze bereiken een volledig
\ngewicht van 5 pond in slechts 12 weken.<\/p>\n
<\/span>15. New Hampshire Rood<\/span><\/h3>\nNew Hampshire Red kippen zijn een grotere, hardere versie van een
\nRhode Island Red. Ze worden vrij snel volwassen en worden vrij groot,
\nmet een oogstgewicht van meer dan 8 pond in slechts 8-10 weken. Vanwege
\nde snelle rijping worden New Hampshire Reds tot de vleeskuikens
\ngerekend, hoewel ze ook uitstekend geschikt zijn om eieren te
\nleggen.<\/p>\n
Een van de beste eigenschappen van New Hampshire Reds is dat ze zeer
\ngoed tegen ruw weer kunnen. Het zijn relatief stille vogels die bekend
\nstaan om hun grote aanpassingsvermogen. De mannetjes zijn vaak een
\nbeetje agressief, maar dat wordt meestal vergeven door hun
\nindrukwekkende productiviteit.<\/p>\n
<\/span>16. Plymouth Rock<\/span><\/h3>\nDe Plymouth Rock kip was een van de eerste rassen die in Amerika
\nwerden gefokt. Vandaag de dag zijn het een van de populairste
\nhobbypluimveerassen, dankzij hun indrukwekkende eier- en vleesproductie.
\nDeze kippen zijn zulke goede vleeskippen dat ze een van de basisrassen
\nzijn geworden voor veel vleeskippen die door de commerci\u00eble
\nkippenindustrie worden gebruikt.<\/p>\n
Een tijd lang waren zuivere Plymouth Rock kippen moeilijk te krijgen.
\nVandaag de dag maken ze een comeback, dus het zou niet al te moeilijk
\nmoeten zijn om enkele exemplaren voor uw koppel te vinden. Een Plymouth
\nRock kip weegt al na 8-12 weken het marktgewicht en levert 7-8 pond
\nheerlijk vlees.<\/p>\n
<\/span>17. Rhode Island Red<\/span><\/h3>\nHoewel ze gebruikt zijn voor het cre\u00ebren van veel verschillende
\nrassen, werden Rhode Island Reds oorspronkelijk geproduceerd als een kip
\ndie zowel eieren als vlees kon leveren. Ze leggen extra grote bruine
\neieren met een snelheid van ongeveer vijf per week. Bovendien worden ze
\nbehoorlijk zwaar, met een volgroeid gewicht van 7-8 pond.<\/p>\n
Deze kippen kunnen goed tegen koude winters, hoewel ze het minder
\ngoed doen in de warmte. Het zijn heel volgzame vogels die het goed doen
\nop een vrije uitloop waar ze grazen en eten. Over het algemeen zijn ze
\nrustig en gemakkelijk in de omgang, hoewel hanen soms agressief kunnen
\nzijn.<\/p>\n
<\/span>18. Turken<\/span><\/h3>\nTurken worden ook wel nephalskippen genoemd. Uiterlijk lijken ze op
\neen mengeling van een kalkoen en een kip, vandaar de naam Turken. Het
\nzijn zeer winterharde vogels die zowel in koude als in warme
\nweersomstandigheden goed gedijen.<\/p>\n
Deze vogels hebben een tweeledig doel: ze leggen gemiddeld iets meer
\ndan 100 eieren per jaar en bereiken een oogstgewicht van ongeveer 6 pond
\nwanneer ze tussen 11 en 18 weken oud zijn.<\/p>\n