<\/span><\/h2>\nWe hebben vermeld dat er verschillende soorten klavers zijn. De
\nbelangrijkste soorten in de Verenigde Staten behoren tot de geslachten
\nTrifolium<\/em> en Melilotus<\/em>. Het onderscheid is belangrijk
\nwegens de mogelijke gezondheidsrisico’s voor koeien die deze planten
\neten. Beide groepen behoren tot de familie van de erwten of
\npeulvruchten. De erwten die u in uw achtertuin of in de wei ziet, zijn
\nuit Europa ingevoerd. Ze komen beide in het hele continent voor.<\/p>\nJe kunt ze herkennen aan hun trossen of aren van geurige bloemen. Dat
\nis een van de redenen waarom bijen ze bestuiven, vanwege hun zoete
\nnectar. Het is ook iets dat ze smakelijk maakt voor koeien. Het is ook
\nde reden waarom vroege kolonisten ze gebruikten om warme dranken op
\nsmaak te brengen of de bladeren voor salades te gebruiken. Maar alleen
\nomdat mensen iets kunnen eten, betekent niet dat dat ook voor dieren
\ngeldt.<\/p>\n
<\/span>Het probleem met klavers<\/span><\/h2>\nKlavers leveren verschillende problemen op, afhankelijk van de soort.
\nHet geslacht Trifolium<\/em> omvat gewone planten, zoals de roze
\nAlsike Clover en de grotere Buffalo Clover. Als een koe er te veel van
\neet, kan ze gevoelig worden voor ultraviolette straling. Dit is een
\naandoening die fotosensibilisatie wordt genoemd,<\/u> wat niet
\nhetzelfde is als zonnebrand. Laat het ons uitleggen.<\/p>\nDe effecten van fotosensibilisatie en zonnebrand lijken op elkaar,
\nhoewel de reden erachter niet dezelfde is. Zonlicht versnelt de reactie
\nvan de eerste. Als de aandoening niet wordt behandeld, kan zij
\nverergeren en het dier vatbaar maken voor secundaire bacteri\u00eble
\ninfecties.<\/p>\n
Fotosensibilisatie treedt op wanneer een koe verschillende klavers
\neet. Het kan echter ook gebeuren als het dier ermee in contact komt,
\nbijvoorbeeld door in een weiland te gaan liggen. Leverbeschadiging is
\neen ander negatief effect van chemische stoffen in de klaver die zich
\nophopen in het lichaam van de koe, iets wat fotosensibilisatie type III
\nwordt genoemd. De huidlaesies zijn gemakkelijk te behandelen. Het
\nlaatste is dat niet.<\/p>\n
<\/span>Witte Zoete Klaver<\/span><\/h3>\nWitte Zoete Klaver lijkt op de tuinsoorten en heeft ook een aangename
\ngeur. De gevolgen van het eten ervan door een koe zijn echter
\nverschillend. Het probleem ontstaat als het dier de bedorven planten
\nopeet. Dat kan gemakkelijk gebeuren als de klaver wordt gebundeld met
\nandere hooisoorten en niet goed wordt gedroogd. Hierdoor kunnen giftige
\nstoffen gaan broeien, en de gevolgen van het eten van het aangetaste
\nhooi door het vee zijn dan ook ernstig.<\/p>\n
Een koe die bedorven witte klaver eet, kan een dodelijke
\nhemorragische ziekte oplopen. Bloedvaten in het lichaam van het dier
\nbarsten en veroorzaken inwendige bloedingen. De reden hiervoor is dat de
\nklavers cumarines bevatten. U herkent deze chemische stof misschien van
\nhet gebruik als medicijn om het risico op bloedstolsels bij mensen te
\nverminderen. Het draagt de naam warfarine of Coumadin. Ironisch genoeg
\nis het ook het actieve ingredi\u00ebnt in rodenticiden, zoals d-Con.<\/p>\n
Koeien die door het bedorven hooi zijn aangetast, worden kreupel. De
\nbehandeling omvat vitamine K om de normale bloedstolling te
\nondersteunen. Transfusies met volbloed zijn vaak nodig om de giftige
\nstoffen uit het lichaam van het dier te verwijderen. Ter
\nverduidelijking, het is niet zo dat de klaverplanten schadelijk zijn
\nvoor een koe om te eten als ze in het wild in de wei groeien. Het is het
\nbedorven hooi<\/em> dat het probleem vormt.<\/p>\nVochtige omgevingsomstandigheden kunnen er echter ook toe leiden dat
\ndode of stervende planten deze toxinen ontwikkelen. Deskundigen bevelen
\neen mengeling van voersoorten of luzerne aan. Zij dringen er bij de
\nveehouders ook op aan om drachtige koeien gedurende 4 weken v\u00f3\u00f3r het
\nkalven geen klaver aan te bieden.<\/p>\n