Worden Japanse Wagyu Koeien Gemasseerd? Wat u moet weten!

Wanneer u iemand hoort praten over Wagyu-rundvlees, zijn beelden van
luxe waarschijnlijk de eerste dingen die in u opkomen. Wagyu-rundvlees
is een van de beste vleessoorten ter wereld en staat bekend om zijn
dikke, gelijkmatig verdeelde marmering. Helaas gaat deze reputatie ook
gepaard met een heleboel geruchten, waarvan sommige beweren dat de
Wagyu-koeien worden gemasseerd om het vet te helpen herverdelen. Hoewel
sommige boeren hun koeien masseren, is de achterliggende redenering
geheel anders en helemaal niet verplicht.

Over Wagyu-rundvlees

Er zijn heel wat delicatessen in de wereld van het voedsel. Kaviaar,
truffel en wagyu-rundvlees zijn er maar een paar die hier in Amerika
bekend zijn. Zij krijgen deze etiketten omdat zij vaak zeldzaam zijn,
ongelooflijk lekker, of moeilijk te verkrijgen.

Hoewel de meeste van de duurste en zeldzaamste voedingsmiddelen ter
wereld uit de oceaan komen, is Wagyu-rundvlees er een dat de mensen maar
al te graag in handen willen krijgen.

Wagyu-rundvlees ontstond zo’n tweeduizend jaar geleden onder Japanse
runderen. Er zijn verhalen overgeleverd over de koeien en hoe ze worden
gevoederd met bier, klassieke muziek en massages. Hoewel al deze dingen
technisch gezien waar zijn, is er veel meer context die moet worden
begrepen.

Waarom worden
Wagyu-koeien gemasseerd?

Er zijn zeker enkele boeren die hun koeien in de zomer bier voeren en
hun koeien masseren, maar dit is geen verplicht onderdeel van het houden
van wagyu-rundvlees. In feite is het gebruikelijker dat de koeien worden
gemasseerd om de stress te verlichten van de koeien die overdag niet
vrij rondlopen. Het heeft eigenlijk niets te maken met de marmering.

Waarom is Wagyu-rundvlees zo
duur?

Wagyu is populair geworden door de fantastische verdeling van vet
over de hele spiermassa. Als hij goed wordt bereid, smaakt hij anders
dan elke andere biefstuk die je ooit hebt gehad. Een biefstuk van 16
pond kost daardoor ruwweg $240.

Er zijn vele andere landen die geprobeerd hebben dit soort marmering
na te bootsen. Echter, alleen echte Wagyu komt uit Japan.

Wat is het
verschil tussen Wagyu en gewoon rundvlees?

Het belangrijkste verschil waar u waarschijnlijk mee zit is de smaak.
Wagyu-rundvlees is veel sappiger en heeft meer umami-smaak dan gewoon
rundvlees. De verdeling van het vet zorgt er ook voor dat het vlees
letterlijk smelt in je mond.

Worden Wagyu-runderen goed
behandeld?

Geloof het of niet, maar Wagyu-runderen worden veel beter behandeld
dan de runderen hier in de Verenigde Staten. Deze koeien leven in een
stressvrije omgeving. Zij krijgen speciaal voedsel om het vet in hun
lichaam te doen toenemen, maar voor de rest brengen zij het grootste
deel van hun leven door met vet en gelukkig zijn.

Conclusie

Niet ieder van ons heeft de luxe om een grote som geld uit te geven
aan een diner met Wagyu-rundvlees. Als je ooit in de positie komt dat je
het je kunt veroorloven, kun je jezelf net zo goed trakteren en zien
waar dit heerlijke rundvlees allemaal om draait. De verhalen over hoe de
Wagyu’s worden behandeld zijn misschien niet 100 procent waar, maar er
zit toch wel enige eerlijkheid achter. Deze runderen worden nog steeds
met respect behandeld, en hun onvergetelijke smaak is de reden waarom ze
op dit moment een van de meest gewilde voedingsmiddelen ter wereld
zijn.

Misschien vind je het ook leuk:

  • 8 Australische Runderrassen
  • 10 Populairste Rundveerassen in de VS (met foto’s)

: ymgerman,