Welke staat fokt de meeste kalkoenen? (Bijgewerkt in 2022)

Kalkoen is een populair eiwit, en niet alleen voor de feestdagen. De
kalkoenindustrie heeft van deze feestdaggeoriënteerde vogel een maaltijd
voor het hele jaar gemaakt. Naast hele vogels wordt kalkoen op de markt
gebracht in een verscheidenheid van gezonde producten, waaronder
kalkoenspek, kalkoenworst, kalkoenburgers, en individuele kalkoenpoten,
-vleugels of -borsten als vervanging voor kip.

In welke staat worden de meeste kalkoenen gefokt? In 2021 is
Minnesota, net als in de vorige jaren, de grootste kalkoenproducent met
40,5 miljoen kalkoenen.
De top zes staten zijn goed voor 69%
van de in de VS geproduceerde kalkoenen, waaronder Minnesota, North
Carolina, Arkansas, Indiana, Missouri, en Virginia.

Voeding bij kalkoenen

Nog maar 50 jaar geleden aten de mensen in de VS veel minder kalkoen
dan we vandaag doen. De laatste decennia is de medische gemeenschap zich
bewust geworden van alle voordelen van kalkoen als eiwitvervanger voor
rood vlees.

Kalkoen is een uitstekende bron van eiwitten, die worden gebruikt
voor de opbouw en reparatie van banden, spieren, kraakbeen, bloed en
huid. Eiwit kan niet worden opgeslagen, dus moet het gedurende de dag
worden geconsumeerd om aan de energiebehoefte van het lichaam te
voldoen.

Hier zijn enkele andere voordelen van kalkoen:

  • Kalkoen is een geweldige bron van selenium, dat van vitaal belang is
    voor de gezondheid van de schildklier en kankersoorten als longkanker,
    maagkanker en borstkanker kan voorkomen.
  • Kalkoen is laag-glycemisch vlees, wat betekent dat het geen
    bloedsuikerpiek veroorzaakt en de bloedsuikerspiegel kan helpen
    reguleren.
  • Laag-glycemische voedingsmiddelen zoals kalkoen helpen het peil van
    HDL-cholesterol, of “goed” cholesterol, te verhogen, waardoor het
    “slechte” of LDL-cholesterol, dat de slagaders beschadigt, wordt
    verwijderd.
  • Kalkoen is rijk aan vele vitaminen en mineralen, waaronder niacine,
    magnesium, ijzer, kalium, natrium, vitamine B6 en B12, en zink.

Welke
landen produceren en consumeren de meeste kalkoenen?

Volgens de National Turkey Federation zijn de VS de grootste
kalkoenproducent met bijna 2,7 miljoen ton, gevolgd door Brazilië met
588.051 ton, Duitsland met 474.553 ton en Frankrijk met 368.828 ton.
Israël en de VS zijn de grootste kalkoenconsumenten, gevolgd door
Canada, de EU, Brazilië en Australië.

De consumptie van kalkoen is sinds 1970 bijna verdubbeld, van 8,2
pond per hoofd van de bevolking tot 16 pond per hoofd van de bevolking.
Dit is grotendeels te danken aan de bewustwording van de voedingswaarde
van kalkoen, dat een nutriëntrijke, vetarme vervanger is van vlees zoals
rund- en varkensvlees. In 2020 bedroeg de totale kalkoenproductie in de
VS ongeveer 224 miljoen vogels, of 7,3 miljoen pond.

De Amerikaanse kalkoenindustrie produceert niet alleen kalkoen voor
binnenlandse produkten, maar exporteert meer dan 10% van haar produkten
naar Canada, Hong Kong, Japan, Mexico, de Republiek Zuid-Afrika, en
Peru.

Daling van de Turkse
productie in 2022

Ondanks deze cijfers verwacht de USDA dat het aantal kalkoenen dat in
de VS wordt gefokt, zal uitkomen op 214 miljoen stuks, wat 4% minder is
dan de 224 miljoen stuks in 2020. Minnesota heeft nog steeds de grootste
voorraad kalkoenen en is de enige productiestaat die een stijging
verwacht.

Buiten de zes Brownfield-staten raamt het USDA de kalkoenpopulatie op
23,1 miljoen stuks.

Waar komen
Thanksgiving kalkoenen vandaan?

De wilde kalkoen is inheems in het oosten van de VS en Mexico. De
kalkoen werd gedomesticeerd in Mexico en vervolgens naar Europa gebracht
in de 16th eeuw. Kalkoen werd het middelpunt van het
Thanksgiving-feest op de eerste Thanksgiving. De Wampanoag brachten
herten mee, en de Pilgrims brachten wild gevogelte mee, wat misschien
wilde kalkoenen waren die aan de Oostkust voorkomen. Sommige historici
denken echter dat de Pelgrims eenden of ganzen meebrachten.

Waarom eten wij dan kalkoen als de pelgrims dat niet deden? Kalkoenen
waren er genoeg in de VS in die tijd, met naar schatting 10 miljoen of
meer vogels in het wild en gedomesticeerd. De meeste familieboerderijen
hadden kalkoenen klaar voor de slacht, en ze leverden weinig extra
waarde op voor de boeren. Koeien en kippen leveren vlees, maar ze
leveren ook melk en eieren. Tenslotte is één kalkoen genoeg om een heel
gezin te voeden.

Toch werd kalkoen pas later een hoofdbestanddeel van Thanksgiving.
Sommige historici geloven dat Charles Dickens’ Christmas Carol
de invloed is die ervoor gezorgd heeft dat kalkoen een feestmaaltijd
werd.

Een andere schrijfster had echter invloed. Sarah Josepha Hale schreef
de roman Northwood, waarin een gedetailleerde beschrijving
staat van een traditionele New England Thanksgiving, compleet met een
geroosterde kalkoen “aan het hoofd van de tafel”. Zij voerde ook
campagne om van Thanksgiving een nationale feestdag te maken om het land
te verenigen aan de vooravond van wat de Amerikaanse Burgeroorlog zou
worden. In 1863 maakte Abraham Lincoln van Thanksgiving een officiële
Amerikaanse feestdag.

Conclusie

De VS is wereldwijd de grootste producent van kalkoen, en Minnesota
neemt de toppositie in onder de zes Brownfield-staten die goed zijn voor
69% van de kalkoenproductie in het land. Hoewel de productie van kalkoen
in 2021 iets is gedaald, is het nog steeds een van de meest voorkomende
eiwitten bij de maaltijd – en niet alleen met Thanksgiving!

  • Misschien bent u ook geïnteresseerd in: Hoe kalkoenen naar uw
    eigendom lokken (6 tips)

: Matthias Böckel,