Waar komen lama’s vandaan? Waar leven ze in het wild?

Lama’s zijn een veel voorkomende bewoner van kinderboerderijen over
de hele wereld, maar ze zijn ook te vinden op boerderijen, als
lastdieren en in pyjama’s op de pagina’s van een populaire
kinderboekenserie. Maar waar komen lama’s eigenlijk vandaan?
Lama’s komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, voornamelijk uit
het Andesgebergte in Peru en Bolivia.
Ze leven echter niet in
het wild maar zijn uitsluitend gedomesticeerde dieren.

Lees verder om meer te weten te komen over waar lama’s vandaan komen
en welke rol ze daar spelen. We zullen ook een paar andere brandende
vragen over lama’s beantwoorden!

Waar komen lama’s vandaan?

Lama’s behoren tot de familie van de kameelachtigen en hebben
dezelfde lichaamsbouw en lange nekken als hun woestijnneven. Lama’s
worden eerder als tamme dan als wilde dieren beschouwd, en er is geen
wilde populatie meer van. De eerste lama’s werden 4.000-6.000 jaar
geleden door de mens getemd en aan het werk gezet, waardoor zij wellicht
het eerste bekende gedomesticeerde dier waren.

Lama’s komen oorspronkelijk uit het Andesgebergte in Zuid-Amerika,
vooral uit de landen Peru en Bolivia. Zij waren de sleutel tot het
voortbestaan van de eerste bevolkingsgroepen in de regio, als werkdieren
en als bron van voedsel en bont. Lama’s werden, net als hun menselijke
eigenaars, massaal vernietigd met de komst van de Europese kolonisten
naar hun gebied en stierven in de 16th eeuw bijna uit.

Lama’s werden in de 19eth eeuw voor het eerst naar Amerika
gebracht. Sindsdien zijn ze populair geworden als gezelschapsdier en als
lastdier voor bedrijven die trektochten door de wildernis maken. Ze
hebben ook gediend als waakdieren voor ander vee, zoals schapen. Sommige
boeren fokken lama’s als bron van wol voor het weven.

In hun geboorteland Zuid-Amerika worden lama’s nog steeds op
verschillende manieren gebruikt, onder meer als lastdier. Ze leveren
vlees en melk om te eten en wol en leer om kleren van te maken. Hun mest
wordt in sommige gebieden ook verbrand als brandstof.

Zijn er echt geen wilde
lama’s?

Hoewel er misschien een enkele verwilderde lama is, net zoals er
verwilderde katten zijn, bestaat er geen echte wilde populatie lama’s.
Lama’s zijn nauw verwant aan twee andere soorten, de guanaco en de
vicuna, die wel in het wild leven. Alle drie de soorten behoren tot de
familie der kamelen en zien er ongeveer hetzelfde uit, hoewel lama’s
veel groter zijn dan hun wilde verwanten.

Spugen lama’s?

Zelfs mensen die verder niets over lama’s weten, weten meestal dat ze
de reputatie hebben te spugen. Maar is het waar dat lama’s spugen? Ja,
de geruchten zijn waar – lama’s spugen, maar meestal alleen naar elkaar
en niet naar mensen.

Het gedrag wordt vooral gebruikt om te communiceren en dominantie en
sociale orde te vestigen. Angstige of bedreigde lama’s kunnen echter ook
naar mensen spugen. Huislama’s spugen meestal alleen regelmatig naar
mensen als ze als baby te veel tijd met mensen hebben doorgebracht en
met de fles zijn grootgebracht.

Welke dieren eten lama’s?

Afhankelijk van waar ze leven, lopen lama’s het risico van grote
roofdieren in de omgeving. Ocelots, bergleeuwen en coyotes zijn allemaal
bekend als jagers op lama’s. Lama’s zijn echter vrij goed in het spotten
van roofdieren voordat ze te dichtbij komen en ze spelen vaak de rol van
kuddebewakers voor kleiner vee zoals schapen.

  • Gerelateerd: Wat eten lama’s in het wild en als huisdier?

 

Conclusie

Lama’s zijn werkelijk unieke dieren, zowel qua uiterlijk als qua
persoonlijkheid. Deze eigenschappen hebben ervoor gezorgd dat hun
populariteit zich tot ver buiten hun oorspronkelijke Zuid-Amerikaanse
thuisland heeft verspreid. Hoewel lama’s misschien nooit zoveel indruk
op de wereld zullen maken als hun inheemse Peruviaanse en Boliviaanse
bevolking, zullen ze zeker indruk maken als je de kans krijgt er een te
ontmoeten. Zelfs als ze niet naar je spugen!

: Noe Besso,

Leave a Comment