Paradontitis Bij Katten – Symptomen, Voorkoming & Genezing

Parodontitis – of tandvleesaandoeningen – is een van de meest voorkomende ziekten waaraan uw kat kan lijden. Ongeveer 70 procent van de katten ouder dan drie jaar heeft een vorm van mondaandoening.

Een slecht gebit kan ook gevolgen hebben voor de algehele gezondheid van uw kat. Tandplak dat zich ophoopt in de mond kan in de bloedbaan terechtkomen en bijdragen aan lever- of nieraandoeningen, naast andere aandoeningen. Daarom moet u parodontitis – en de mondgezondheid van uw kat – zeer serieus nemen.

Dit is wat u moet weten over het herkennen, behandelen en voorkomen van tandvleesaandoeningen bij katten.

Wat is parodontale aandoening bij katten?

Parodontale aandoeningen ontstaan wanneer stukjes voedsel en bacteriën zich ophopen langs het tandvlees van de kat, tandplak vormen en vervolgens veranderen in iets dat tandsteen wordt genoemd.

Hierna kunnen ontstekingen ontstaan, die op hun beurt weer kunnen leiden tot gingivitis. Je kunt gingivitis herkennen doordat het tandvlees van een kat roder wordt onder de tanden.

Hoe erg kan parodontitis worden?

Als een tandvleesaandoening in een vroeg stadium niet wordt behandeld, kan opgestapeld tandsteen de tanden van het tandvlees scheiden, waardoor een ruimte ontstaat waar vieze bacteriën zich kunnen vormen en kunnen groeien.

Het volgende stadium is meer grafisch: Een kat kan last krijgen van etterzakken, verslechtering van weefsel, en zelfs botverlies. Zonder behandeling kunnen hun tanden losraken en uitvallen.

Hoe kan ik parodontitis bij mijn kat vroegtijdig opsporen?

In het algemeen moet u uitkijken naar tekenen van gingivitis bij uw kat. Let op ongewoon rood tandvlees, of zelfs op aanwijzingen dat tandvlees en tanden langzaam uit elkaar gaan staan.

Vraag uw dierenarts altijd om te controleren op parodontale aandoeningen tijdens de jaarlijkse wellness-controle van uw kat. De beste manier om parodontitis in een vroeg stadium te ontdekken is uw kat door een dierenarts te laten onderzoeken. Zij kunnen symptomen opmerken die u mist en behandeling en preventieve zorg voorschrijven.

Hoe wordt parodontitis gediagnosticeerd en behandeld bij katten?

Als uw dierenarts denkt dat uw kat aan een tandvleesaandoening lijdt, zal hij meestal een röntgenfoto laten maken. Dit is omdat veel van de mogelijk ernstige symptomen alleen diep onder het tandvlees van de kat kunnen worden waargenomen.

Als u de tandvleesaandoening bij uw kat in een vroeg stadium ontdekt, zal uw dierenarts waarschijnlijk maatregelen aanbevelen om de tandplak onder controle te krijgen en de kans op verder verlies van tanden en tandvlees te verkleinen. De dierenarts kan speciale tandpasta voorschrijven die speciaal voor katachtigen is gemaakt, samen met dagelijks poetsen, plus mogelijk een fluoridebehandeling die door het dier is goedgekeurd.

Als de tandvleesaandoening bij uw kat ernstiger is – in veterinaire termen vaak stadium twee of drie genoemd – dan kan een grondiger reiniging tussen het tandvlees en de tanden worden voorgesteld. Het gebruik van antibiotische gels kan ook helpen de kloof tussen tanden en tandvlees te herstellen.

In ernstige gevallen kan uw kat procedures nodig hebben om weefsel te verwijderen of te regenereren, of zelfs botvervangingen.

Het voorkomen van parodontitis bij uw kat: De beste dagelijkse praktijken

Het vroegtijdig herkennen van de symptomen is essentieel. Als u zich grote zorgen maakt over tandvleesproblemen bij uw kat, vraag uw dierenarts dan om advies over een veilige en regelmatige mondhygiëneregeling. Uw dierenarts kan u adviseren om te beginnen met het poetsen van de tanden van uw kat, of hij kan een verandering in de voeding aanbevelen.

U moet uw dierenarts vragen naar de samenstelling van een geschikt dieet voor de mondgezondheid van uw kat. Hij of zij kan u aanraden om van voer te veranderen of om de normale traktaties van uw kat te vervangen door tandheelkundige traktaties. Uw dierenarts kan u ook instructies geven voor het poetsen of andere preventieve verzorging thuis.

Heeft uw kat last van tandvleesontsteking? Controleert en poetst u regelmatig het gebit van uw kat? Deel uw ervaringen in de reacties hieronder!

Leave a Comment