Oorsprong en evolutionaire geschiedenis van tamme kippen

Iedereen kent kippen, of het nu is omdat je ze houdt of omdat je ze
eet. Ze zijn de dichtstbevolkte vogel van de planeet, met
miljarden meer dan alle andere vogels. Er zijn ongeveer 25
miljard kippen op de planeet, sommige bronnen spreken zelfs van 30
miljard. De op één na grootste vogel, de roodbekwever, heeft slechts een
populatie van ongeveer 1,5 tot 2 miljard. Heb je je ooit afgevraagd hoe
we zo ver zijn gekomen met kippen? Waarom zie je geen wilde kippen
rondlopen? De geschiedenis van tamme kippen gaat waarschijnlijk nog
verder terug dan je zou denken. Laten we het eens hebben over de
oorsprong en evolutionaire geschiedenis van kippen.

Wat zijn kippen?

De bijnaam van kippen is Gallus gallus domesticus, en zij
zijn een van de slechts vier soorten die tot het geslacht Gallus
behoren
. De andere vogels in dit geslacht zijn soorten
oerwoudvogels, waaruit de kippen zijn gedomesticeerd. Oerwoudvogels
bestaan al miljoenen jaren in een of andere vorm, en er zijn fossielen
gevonden van meer dan een dozijn verschillende soorten. Alle nog levende
junglevogels komen oorspronkelijk uit Azië, hoewel sommige ook in
Zuid-Amerika in het wild zijn waargenomen. Het is waarschijnlijk dat
deze vogels door de mens zijn geïntroduceerd en niet van nature in dit
gebied voorkwamen.

Verrassend genoeg zijn de naaste verwanten van kippen de rode
oerwoudvogels, die de binomiale naam Gallus gallus dragen. De
tamme kip is een ondersoort van deze vogel. De andere levende
oerwoudvogels zijn de Ceylon-junglelhoen, de groene oerwoudhoen en de
grijze oerwoudhoen. Genetisch onderzoek heeft aangetoond dat de tamme
kip in de eerste plaats afstamt van de rode junglehoen, maar in het DNA
van de kip zijn ook genetische markers van de andere drie soorten
aangetroffen. Dit onderzoek wees ook uit dat kippen aanvankelijk
gedomesticeerd werden in delen van China, Thailand en Myanmar.

Hoe lang houden mensen al
kippen?

Decennia lang werd aangenomen dat mensen rond 2000 v. Chr. in de
Indus-vallei kippen begonnen te houden. Archeologisch bewijs wijst er
echter op dat kippen mogelijk al rond 6.000 v. Chr. werden
gedomesticeerd. Sommige onderzoekers denken zelfs dat ze daarvoor al
gedomesticeerd waren. Dat betekent dat kippen al minstens 4.000 jaar, en
mogelijk langer dan 8.000 jaar, bij ons zijn als voedselbron en als
gezelschapsdier.

Ook al houden we al zo lang kippen, toch wordt er nog steeds gewerkt
aan de verbetering van de tamme kip door selectief fokken en kruisen met
junglefowls in een poging om de tolerantie voor extreme temperaturen en
de immuniteit te verbeteren. Selectief fokken heeft ook geleid tot een
aanzienlijk verschil in het uiterlijk van kippen die worden gefokt voor
het uiterlijk en de show en kippen die worden gefokt voor de vlees- en
eierproductie.

Waarom zijn kippen
belangrijk?

Als je kippen hebt, weet je natuurlijk hoe belangrijk ze zijn in je
eigen leven, of het nu is door de humor en het gezelschap dat ze bieden
of door de eieren en het vlees dat ze leveren. Maar kippen zijn ook
ongelooflijk belangrijk voor de mensheid als geheel. Kippen zijn een
zeer efficiënte en milieuvriendelijke vorm van ongediertebestrijding en
eten gevaarlijke insecten zoals teken, schorpioenen en termieten. Ze
eten ook een grote verscheidenheid aan voedsel, waardoor ze een goede
manier zijn om de afvalproductie van uw huis te verminderen. Kippen
kunnen worden gevoed met keukenresten van vele soorten fruit, groenten,
en zelfs eiwitten en zetmeel. Eén enkele kip kan elke maand meer dan 2
pond voedselafval uit uw afvalproductie verwijderen.

Verbetering van de
bodemconditie

Het houden van kippen in de achtertuin kan extra voordelen hebben.
Het zijn efficiënte tuinbewerkers, omdat ze de neiging hebben om door de
grond te scharrelen op zoek naar voedsel. Als u uw kippen buiten het
groeiseizoen in uw moestuin laat rondscharrelen, kan dat de conditie van
uw grond verbeteren en de afbraak van organisch materiaal
vergemakkelijken. Ze hebben ook een veel kleinere ecologische voetafdruk
dan commerciële kippenhouderijen, die bekend staan als een enorme bron
van watervervuiling en onaangename geuren, en die bovendien ongezond en
stressvol zijn voor de kippen.

Eieren

Een van de belangrijkste hulpbronnen die kippen ons bieden, zijn hun
eieren. Kippeneieren zijn niet alleen lekker en overal verkrijgbaar. Ze
zijn ook heel gezond, met bijna 7 gram eiwit per ei, terwijl ze maar
ongeveer 70 calorieën bevatten. Ze bevatten ook bijna 5 gram vet,
waarvan slechts 1,5 gram verzadigd vet is. Ze bevatten minder dan 1 gram
koolhydraten per ei, waardoor ze een goede optie zijn voor
koolhydraatarme diëten, maar ook een goede aanvulling op een
uitgebalanceerd dieet. Kippeneieren bevatten ook choline, luteïne,
ijzer, calcium, magnesium, kalium, zink, B-vitamines, en vitamines A, E,
en K.

Hoewel eieren vaak als een bron van cholesterol worden beschouwd,
hebben studies aangetoond dat de cholesterol in eieren geen invloed
heeft op het algemene cholesterolgehalte of het risico op hartziekten.
Sommige studies hebben gesuggereerd dat kippeneieren zelfs kunnen helpen
het cholesterolgehalte te verlagen en voor sommige mensen het risico op
hartaandoeningen te verminderen. De potentiële voordelen van de
cholesterol in eieren hebben echter aangetoond geen positieve invloed te
hebben op het cholesterolgehalte of het risico op hartziekten bij mensen
met diabetes. Een studie uit 2013 concludeerde dat mensen die drie
eieren per dag aten een algehele daling van LDL, of “slecht
cholesterol”, en een stijging van HDL, of “goed cholesterol” hadden.

Primaire voedselbron

Kippen zelf zijn ook een belangrijke bron van voedsel voor mensen
over de hele wereld. Kippenvlees bevat tryptofaan, dat kan helpen het
serotonineniveau te verhogen, wat leidt tot een opgewekte stemming. Het
is ook rijk aan fosfor, selenium, calcium, choline, vetzuren en B12.
Verschillende delen van een kip leveren echter verschillende
voedingswaarden. Terwijl een kipfilet zonder vel ongeveer 110 calorieën
en 1,5 gram vet bevat, bevat een kippendij zonder vel ongeveer 170
calorieën en 8 gram vet. Een vleugel en drumstick zonder vel hebben een
vergelijkbare voedingswaarde, beide bevatten ongeveer 130 – 140
calorieën en 4 gram vet. Als je je afvraagt hoe kip zich verhoudt tot
ander gevogelte, heeft kip voedingswaarden die iets hoger liggen dan die
van kwartel en kalkoen, maar lager dan die van eend.

Kip is vaak een van de goedkoopste vleessoorten in de supermarkt, zo
niet de goedkoopste optie. Dit komt door de overvloed aan kippen en de
mogelijkheid van kippenboerderijen om meer dieren te houden in kleinere
ruimtes in vergelijking met andere soorten vleesdieren, zoals koeien,
varkens en kalkoenen. Kip is vaak een van de enige vleessoorten die
verkrijgbaar zijn in winkels met voedselonthouders, waardoor veel mensen
met een laag inkomen toegang hebben tot een gezond, mager eiwit.

Conclusie

Kippen zijn al heel lang onder ons en geven andere gedomesticeerde
dieren, zoals schapen, mogelijk het nakijken. Kippen werden zo’n 2000
jaar vóór kalkoenen gedomesticeerd en rond dezelfde tijd als eenden. Ze
zijn al duizenden jaren een uitzonderlijk belangrijk onderdeel van het
leven van de mens, maar ze worden vaak ondergewaardeerd.

Het is geen geheim dat er veranderingen moeten komen in de
commerciële kippenhouderij. Het is een industrie waarin dieren worden
verwaarloosd en soms zelfs ronduit mishandeld. De kippenhouderij heeft
een negatieve invloed op het milieu en veroorzaakt uiterst onaangename
geuren die moeilijk te verdragen zijn voor mensen die in de buurt wonen.
Toch maakt de commerciële kippenhouderij een gezonde voedingsoptie
betaalbaar en beschikbaar voor veel mensen die anders geen toegang
zouden hebben tot magere eiwitten, of zelfs helemaal geen eiwitten.

Behalve voor vlees en eieren zijn kippen ook belangrijk voor kleine
landbouwbedrijven, hobbyboerderijen en stadslandbouwprojecten. Ze helpen
ongedierte onder controle te houden dat ziektes overbrengt of gewassen
beschadigt, ze verbeteren de bodem en verminderen de hoeveelheid afval.
Het zijn ook interessante dieren die veel mensen gezelschap bieden. Het
houden van kippen kan lonend zijn en voor veel mensen de algehele
kwaliteit van hun leven verbeteren.

  • Misschien bent u ook geïnteresseerd in: Waar Leven Kippen in het
    Wild? (Landen & Omgevingen)

: JLSnader,