Norfolk Zwarte Kalkoen: Feiten & Kenmerken

De Norfolk Turkey (in de volksmond ook wel Black Spanish Turkey
genoemd) is een gedomesticeerd kalkoenras uit Groot-Brittannië. Als u
meer over dit kalkoenras te weten komt, krijgt u een beter inzicht in
wat deze kalkoen zowel grote als kleine boeren te bieden heeft. Ze
hebben een lange geschiedenis in Groot-Brittannië en worden zelfs
beschouwd als de oudste gedomesticeerde kalkoen.

Bij de keuze van de juiste kalkoen voor uw productiebehoeften moet u
rekening houden met het klimaat, dat samenhangt met de oorsprong van het
ras, het soort productie dat deze kalkoen de landbouwer kan bieden, en
het verzorgingsgemak dat hij nodig heeft.

Snelle feiten over
Norfolk Black Turkey

Rasnaam: Norfolk/Spaanse kalkoen
Plaats van herkomst: Europa
Gebruikt: Vlees
Stier (man) Maat: 18-25 pond
Koe (vrouwelijk) Maat: 11-13 pond
Kleur: Zwart
Levensduur: 10 jaar
Klimaat tolerantie: Verscheidenheid
Zorgniveau: Easy
Productie: Vlees en eieren

Norfolk Zwarte Kalkoen
Oorsprong

Dit is een door en door gedomesticeerd kalkoenras dat oorspronkelijk
uit Europa komt. Zij zijn afgeleid van de Azteekse kalkoenen die
oorspronkelijk naar Mexico werden gebracht door Spaanse
ontdekkingsreizigers die de nieuwe wereld betraden. Dit soort kalkoenen
leeft van nature in Europese landen, ook al worden ze onder hun naam
“Spaanse” kalkoenen genoemd.

Deze zwartgekleurde kalkoenen waren oorspronkelijk een relatieve
zeldzaamheid onder de kudden in de nieuwe wereld en de Europeanen hebben
hen zwaar geselecteerd op deze eigenschap totdat zij uiteindelijk de
overhand kreeg.

Deze kalkoenen maakten de reis terug naar de Amerikanen met de vroege
Europese kolonisten, nadat ze meer dan twee eeuwen lang waren
geselecteerd voor de vleesproductie.

Norfolk Zwarte Kalkoen
Kenmerken

De Norfolk zwarte kalkoen heeft vele gewenste kenmerken, en daarom is
het zo’n populair kalkoenras voor boeren om te bezitten en groot te
brengen voor productiedoeleinden in Amerika. De basis van het zwarte
kalkoenras werd in Amerika gevormd toen het ras werd gekruist met de
wilde kalkoen uit het oosten.

In de twintigste eeuw was de zwarte variëteit commercieel
levensvatbaar, maar zij was niet zo populair als de Bronzen, de Witte
Holland, en de Narragansett variëteiten.

Tegenwoordig komt dit ras veel voor in Europa, maar volgens de
Livestock Conservancy wordt het beschouwd als een bedreigd ras van
erfgoedkalkoenen, en dit ras is opgenomen in de Ark of Taste van Slow
Food USA, een catalogus van erfgoedvoedsel dat met uitsterven wordt
bedreigd.

Qua kenmerken is de Norfolk Black kalkoen een middelgrote vogel met
een aantrekkelijk uiterlijk en zijdezacht zwart verenkleed. Dit
kalkoenras wordt hoofdzakelijk gefokt voor de vleesproductie en zelden
voor hun eieren.

Bovendien is dit kalkoenras winterhard en heeft het een groot
aanpassingsvermogen, waardoor het in een groot aantal klimaten kan
leven, wat het voor landbouwers uit verschillende landen gemakkelijk
maakt om ze met succes groot te brengen en te fokken. Jarenlang zijn ze
niet selectief gefokt op productie-eigenschappen, waardoor ze zeer
afhankelijk zijn van de selectie door een fokker.

Zorgvuldige selectie voor een goede gezondheid en hun vermogen om op
natuurlijke wijze te paren zonder veel menselijke tussenkomst zullen
ertoe bijdragen dat dit kalkoenras weer zijn vroegere aanzien
terugkrijgt. De meeste boeren zullen het ermee eens zijn dat de Norfolk
black turkey volgzaam en kalm is qua temperament, maar in sommige
gevallen kunnen ze agressief en luidruchtig zijn.

Gebruikt

In de huidige tijd fokken de meeste boeren deze kalkoenen voor hun
vleesproductie. Hun vlees heeft een superieure smaak die het goed doet
op de landbouwmarkt en in combinatie met hun weinig veeleisende
verzorging, snelle groei en over het algemeen gezonde genetica, doet
deze kalkoen het goed op boerderijen. Deze smaak is verrukkelijk bij de
consument, waardoor de vraag naar hun vlees toeneemt. Daarom verkiezen
zoveel boeren dit kalkoenras boven andere.

Verschijning en variëteiten

De Norfolk zwarte kalkoen heeft een glanzend metaalachtig zwart
uiterlijk. Ze zijn gedrongen en bedekt met een dik verenkleed met een
groenachtige glans op de bovenkant en een doffer zwart onderhaar. Dit
kalkoenras heeft geen bruine of bronskleurige gloed in de veren, maar
jonge kalkoenen (poults) hebben een witte of bronskleurige gloed in de
veren, die spoedig na de vervelling tot volwassen dieren zal
verdwijnen.

De snavel van deze kalkoen is geheel zwart, en hun halskwab heeft een
opvallende rode kleur die kan veranderen in blauwachtig wit. De
volwassen dieren hebben roze schenkels en tenen, en hun ogen zijn
donkerbruin tot glanzend zwart.

Hoewel hun verenkleed zwart is, is hun huid wit of heel lichtroze.
Het gemiddelde lichaamsgewicht van een gezonde volwassen man bedraagt
tussen 18 en 25 pond en dat van de vrouwtjes tussen 11 en 13 pond. De
mannetjes zijn altijd groter dan de vrouwtjes en worden “Tom” of
“gobbler” genoemd.

Bevolking/Distributie/Habitat

Norfolk zwarte kalkoenen worden hoofdzakelijk in gevangenschap
gehouden op boerderijen, en daar vindt dan ook het grootste deel van hun
kweek en verspreiding plaats. In gevangenschap zijn ze overvloedig en
gemakkelijk te bezitten en het is voor landbouwers betrekkelijk
gemakkelijk om een behoorlijke kudde van deze kalkoenen te verwerven om
ermee te fokken en ze groot te brengen voor het vlees.

Zij kunnen zich aanpassen aan een verscheidenheid van klimaten
aangezien zij sterk zijn en een reeks verschillende weersomstandigheden
verdragen, wat betekent dat een kudde zich met succes kan voortplanten
en gezond kan blijven in verschillende landen. De voornaamste habitat
die de Norfolk zwarte kalkoen in het wild aantreft, zijn graslanden in
Europa waar zij op zoek gaan naar voedsel, paren en ‘s nachts schuilen
in grasachtige nesten.

Is
Norfolk Black Turkey goed voor kleinschalige landbouw?

Norfolk zwarte kalkoenen kunnen zowel op kleine als op grote
bedrijven met succes worden gefokt. Aangezien deze kalkoenen zo talrijk
zijn op de landbouwmarkt, is het gemakkelijk om een kudde te krijgen en
ze met gemak te fokken. Hun verzorging kost weinig moeite en de boeren
vinden ze gemakkelijk en niet veeleisend om mee te werken.

Of u nu een kleine of een grote boerderij bezit, u zult dit
kalkoenras kunnen bezitten en de vruchten kunnen plukken van hun vlees
voor de productie-industrie, terwijl u tegelijkertijd het plezier
ervaart ze op uw boerderij te houden.

: Smiler99,