Mogen Konijnen Sinaasappels & Mandarijnen Eten?

Als je van sinaasappels houdt, vraag je je misschien af of ze veilig zijn om je huisdier te voeden. Hoewel sommige dieren geen sinaasappels moeten eten, zijn er velen die er veilig van kunnen genieten.

Het snelle antwoord op de vraag of konijnen sinaasappels kunnen hebben is “ja”.

Maar er is nog veel meer aan de hand! Bijvoorbeeld, hoeveel oranje kan een konijn hebben? Hoe vaak moet je een konijn sinaasappels geven?

Blijf onze gids lezen: In een paar minuten weet je alles over sinaasappels voor konijnen.

Kunnen konijnen sinaasappels hebben?

Ja – ook al zijn sinaasappels geen vrucht die de meeste konijnen in het wild zouden tegenkomen, voor konijnen is het prima om sinaasappels te hebben.

Zijn sinaasappels goed voor konijnen?

Omdat ze een goede bron van belangrijke vitaminen, mineralen en antioxidanten zijn, kunnen sinaasappels een gezonde traktatie zijn voor uw huiskonijn – maar u zult het voorzichtig willen aanpakken en niet overdrijven, want te veel suiker is niet goed voor de gezondheid van uw konijn.

Houden konijnen van sinaasappels?

De meeste konijnen gaan absoluut voor sinaasappels. Als u op zoek bent naar een goede trainingstip voor uw konijn, kan een klein beetje of een sinaasappel de ideale beloning zijn.

Hoeveel sinaasappel kan een konijn eten?

Als je konijn eenmaal de smaak van zoete citrusvruchten krijgt, willen ze waarschijnlijk meer. Hier is het slechte nieuws dat je konijntje gevreesd heeft: Konijnen moeten niet te veel suiker eten en dat geldt ook voor natuurlijke suiker uit sinaasappels.

Hier is hoeveel oranje om je konijn te voeden:

Leeftijd hoeveelheid
Baby konijn Geen
Volwassen konijn 1 of 2 kleine oranje wiggen

Als uw konijn te veel suiker eet, lopen ze het risico om diarree en een verstoorde buik te krijgen. Als uw konijn normaal gesproken fruit eet, is het prima om de eerste keer dat u sinaasappels introduceert ongeveer een halve portie te geven.

Bied niet meer dan dat, zelfs als je konijntje erom lijkt te smeken!

In de komende 24 uur is het belangrijk om goed te letten op diarree en andere tekenen van spijsverteringsproblemen. Als alles normaal is, ga je gang en geef je konijn een hele portie oranje de volgende keer dat het op hun menu staat.

Hoe vaak kan een konijn sinaasappels eten?

Uw huiskonijn vindt het misschien een goed idee om elke dag sinaasappels te eten – dat is immers iets wat veel mensen de hele tijd doen!

Maar konijnen hebben variatie nodig – en ze hebben echt niet zoveel suiker nodig. U kunt uw konijn een of twee keer per week een beetje sinaasappel geven, maar niet op dezelfde dag als u ook een andere zoete snack aanbiedt anders wordt het te veel suiker voor 1 dag.

Als je zin hebt om je konijn een verscheidenheid aan fruit aan te bieden, zorg er dan voor dat de totale hoeveelheid niet groter is dan de aanbevolen verhouding van 1 theelepel fruit per 2 pond lichaamsgewicht van de konijn.

Het juiste dieet is belangrijk

Het natuurlijke dieet van een konijn klinkt voor de meeste mensen niet zo opwindend. Wilde konijnen eten vooral gras en andere laaggroeiende vegetatie.

Sinaasappels – tenzij het konijn in een sinaasappelstreek leeft en gevallen fruit vindt – staan meestal niet op het menu van een wild konijn!

Naast de occasionele fruitsnacks, wat moet je konijntje elke dag eten? Dit is wat we aanraden:

 • 24/7 toegang tot vers Timothy hooi om te knabbelen
 • Een portie nutritioneel compleet konijnenvoer (verschillende merken suggereren verschillende portiegroottes, dus controleer de verpakking dubbel)
 • Ongezouten pompoenpitten, pepitas en zonnebloempitten, ongeveer een eetlepel per dag, tenzij ze al in het voedsel van uw konijn zijn gemengd.
 • 24/7 toegang tot vers, schoon water; elke dag de drinkfles van uw konijn afspoelen en bijvullen
 • Een dagelijkse “konijnensalade” gemaakt met 1 kopje bladgroen en groenten per 2 pond konijnenlichaamsgewicht.
 • Natuurlijke lekkernijen – knapperige kleurrijke groenten en zeer kleine hoeveelheden fruit zijn ideaal

Vergeet niet dat de tanden van uw konijn nooit stoppen met groeien en natuurlijk kauwgedrag voorkomt pijnlijke overgroeiing.

Naast het juiste soort voedsel en veel water heeft uw konijn de klok rond toegang nodig tot konijnenspeelgoed om op te kauwen. Kokosnootschalen, harde hooikubussen, onbehandelde naaldhouten stokken en ongebleekte loofah zijn een aantal geweldige opties.

Wat zijn andere gezonde alternatieven voor sinaasappels in het dieet van een konijn?

Als uw konijn teleurgesteld lijkt over het feit dat sinaasappels niet in hun dagelijks dieet mogen worden opgenomen, dan is hier iets dat hen misschien op zal vrolijken.

Bekijk onze lijst met groentekonijnen zoals voor sommige populaire, konijnen-goedgekeurde opties:

 • asperges
 • koriander
 • wortelen
 • worteltoppen
 • basilicum
 • peterselie
 • bindsla
 • sla
 • boterkrabbelsla
 • okra
 • pastinaak
 • bieten
 • bietentoppen
 • rucola
 • Zwitserse snijbieten
 • spinazie
 • andijvie
 • escarole
 • sperziebonen
 • pompoen
 • paprika
 • tomaat

Dit zijn slechts enkele groenten die konijnen kunnen eten – er zijn vele andere opties beschikbaar, afhankelijk van uw locatie en wat er in het seizoen is.

Houd er rekening mee dat bepaalde voedingsmiddelen giftig zijn voor konijnen en doe een beetje onderzoek voordat u ze iets nieuws aanbiedt – niet alleen om er zeker van te zijn dat het veilig is, maar ook om er zeker van te zijn dat u de juiste hoeveelheid aanbiedt.

Voorlopig zijn we er zeker van dat uw huisdier blij is te horen dat het geven van uw konijn sinaasappels (in kleine hoeveelheden!) een geweldige manier is om het leven een beetje zoeter te maken.

FAQ

Zijn sinaasappels veilig voor konijnen?

Ja, sinaasappels zijn veilig om konijnen te voeren, zolang je maar een kleine hoeveelheid aanbiedt en ze geleidelijk aan in het dieet van je konijn introduceert.

Kunnen sinaasappels mijn konijn ziek maken?

Sinaasappels kunnen diarree veroorzaken als uw konijn niet gewend is aan zoet fruit, of als u meer dan de aanbevolen hoeveelheid aanbiedt. Bovendien kan te veel fruit uw konijn kieskeurig maken en ervoor zorgen dat het niet genoeg van het juiste voedsel eet. Na verloop van tijd kunnen te veel suikerhoudende vruchten bijdragen aan overgewicht en een slechte gezondheid.

Kunnen konijnen mandarijnen eten?

Ja! Het is prima om mandarijnen aan je konijn te geven, maar vergeet niet om het niet te gek te maken. Een wig of twee is prima, afhankelijk van de grootte van de vrucht en de grootte van uw konijn.

Kunnen konijnen sinaasappelschillen eten?

Sinaasappelschillen worden niet aanbevolen voor konijnen, maar het witte, vezelige merg onder de schil is een goede bron van voedingsstoffen.

Kunnen konijnen gedroogde sinaasappels eten?

Als u thuis sinaasappelstukken droogt en geen conserveringsmiddelen of extra suiker toevoegt, kunt u uw konijn een zeer kleine hoeveelheid geven. Bied geen commercieel bereide gedroogde sinaasappels met toegevoegde suiker of andere extra’s aan, omdat dit schadelijk kan zijn voor uw konijn.

Kunnen konijnen sinaasappelbladeren eten?

sinaasappelbladeren en twijgen zijn veilig voor konijnen zolang ze niet chemisch behandeld zijn. Bied deze artikelen niet aan uw konijn aan, tenzij u zeker weet dat ze vrij zijn van giftige stoffen.