Mogen Konijnen Rucola Eten?

Rucola is een smakelijke saladegroen en als je ervan geniet, ben je waarschijnlijk nieuwsgierig of het wel goed is om met je huisdier te delen. Kunnen konijnen rucola hebben? Zo ja, hoeveel mogen ze dan hebben en hoe vaak mogen ze het eten?

Het snelle antwoord op je vraag is “Ja!” Konijnen kunnen rucola hebben, en het is vrij goed voor hen.

Ga nog niet weg! Er zijn grenzen aan de hoeveelheid rucola konijnen die kunnen eten. Bovendien is dit geen voedsel dat je konijn elke dag moet hebben. Blijf lezen, want we staan op het punt om alles wat we weten over rucola voor konijnen te delen.

Rucola Voedingsstatistieken

Als je van rucola houdt, zul je blij zijn te weten dat je er veel van kunt eten!

Een halve kop portie ruwe rucola biedt ongeveer:

 • 5 calorieën
 • .4 g koolhydraten
 • .2 g vezel
 • .1 g vet
 • .3 g eiwit

Rucola Voedingsfeiten

Hoe meer rucola je eet, hoe meer voedingsstoffen je krijgt! Diezelfde halve kop portie rucola geeft ongeveer:

 • 5 mg vitamine C
 • 237 iu vitamine A
 • 9 mg kalium
 • .1 mg ijzer
 • 7 mcg foliumzuur
 • 9 mcg vitamine K
 • 16 mg calcium
 • 7 mg magnesium
 • 2 mg fosfor

Kunnen konijnen rucola hebben?

Ja! Konijnen kunnen met mate rucola hebben. Zorg ervoor dat u verse stukjes rucola kiest voor uw konijn. Was de bladeren goed om eventuele sporen van grond of landbouwchemicaliën te verwijderen.

Is rucola goed voor konijnen?

Absoluut! Rucola is geweldig voor konijnen. Het bevat veel essentiële voedingsstoffen die kunnen helpen om uw konijn in uitstekende conditie te houden.

Tegelijkertijd is het heel belangrijk om niet te overdrijven. Rucola heeft een zeer hoog calciumgehalte, dat zich in de loop van de tijd kan ophopen in het systeem van uw konijn en kan worden gecombineerd met oxalaten uit groenten.

Als dit gebeurt, is er een verhoogd risico op blaasslib en nierstenen. Konijnen hebben wel calcium nodig, maar niet te veel.

Houden konijnen van rucola?

De meeste konijnen houden echt van rucola, maar er zijn er een paar die er hun neus aan opsteken. Sommige konijnen lijken niet te houden van de sterke smaak van rucola.

Hoeveel rucola kan een konijn eten?

Weet je nog wat we zeiden over kalkafzetting? Het is belangrijk om de consumptie van rucola door uw konijnen te beperken en de juiste hoeveelheid aan te bieden.

Met dit in gedachten, hier is hoeveel rucola om een konijn te voeden:

Leeftijd Hoeveelheid
Baby konijn Geen
Volwassen konijn 2 grote rucola bladeren of 3 kleine rucola bladeren

Aangezien elk nieuw voer het evenwicht van de bacteriën in het spijsverteringskanaal van uw konijn kan verstoren, is het belangrijk om de rucola langzaam te introduceren.

Als uw konijn al veel bladgroen eet, geef ze dan gerust de helft van de aanbevolen hoeveelheid de eerste keer dat ze rucola proberen.

Als je konijntje niet al bladgroen en ander vers voedsel eet, geef ze dan maar één rucola blad de eerste keer dat het op hun menu staat.

In beide gevallen, observeer uw konijn gedurende de komende 24 uur, kijkend naar tekenen van spijsverteringsproblemen. Kijk uit voor een opgeblazen gevoel, ongemak of diarree. Rucola zal waarschijnlijk geen van deze problemen veroorzaken, maar het is het beste om op veilig te spelen.

Zolang uw konijn zich normaal gedraagt en blijft eten, drinken en poepen zoals gewoonlijk, kunt u de hoeveelheid rucola die u aanbiedt geleidelijk verhogen tot ze een volledige portie eten.

Hoe vaak kan een konijn rucola eten?

Omdat rucola zo veel calcium bevat, zult u de consumptie van uw konijn willen beperken. Begrijp ons niet verkeerd – rucola is gezond voor konijnen om te eten – maar overdrijven kan problemen veroorzaken.

Geef uw konijn slechts 2 tot 3 keer per week rucola. Het is een geweldige aanvulling op hun salade als het gemengd wordt met andere bladgroenten. Vergeet niet om uw konijn rucola niet te geven in combinatie met ander calciumrijk voedsel.

Verminder de hoeveelheid rucola die je aan je konijn geeft als je merkt dat het zachte ontlasting of een opgeblazen buik lijkt te veroorzaken.

Het juiste dieet is belangrijk

We zijn er vrij zeker van dat wilde konijnen de kans krijgen om rucola te eten als ze die in hun natuurlijke omgeving tegenkomen. Het natuurlijke dieet van een konijn bestaat voornamelijk uit grassen en andere planten die binnen handbereik groeien.

Met de gezondheid van uw konijn in gedachten, zijn hier onze aanbevelingen om uw konijn op de juiste manier te voeden:

 • Schoon, vers water: Water is de hoeksteen van een gezonde voeding voor alle dieren, dus zorg ervoor dat het 24/7 beschikbaar is voor uw konijn. Spoel en vul de waterfles van uw konijn elke dag bij.
 • Konijnenkorrels – Selecteer een voedingscompleet, aan de leeftijd aangepast konijnenvoer voor uw konijn. Het pakket geeft informatie over de grootte van het konijn.
 • Vers hooi zoals Timothy – Het natuurlijke dieet van een konijn bestaat voornamelijk uit gras. Omdat lange grasvezels het spijsverteringsstelsel in beweging houden, wilt u er zeker van zijn dat uw konijn de klok rond toegang heeft tot vers hooi.
 • Ongeveer één kopje groene bladgroenten per twee kilo lichaamsgewicht van uw konijn, plus een paar knapperige groenten. Een rucola is een goede aanvulling op de “salade” van uw konijn, een paar keer per week.
 • Een eetlepel zaden zoals pepitas, pompoenpitten en/of zonnebloempitten, tenzij ze al in het voedsel van uw konijn zijn gemengd.
 • Kleurrijke groenten en zeer kleine porties fruit. Bied slechts kleine hoeveelheden fruit aan – niet meer dan ongeveer een theelepel per twee pond lichaamsgewicht van uw konijn.

Als je gloednieuw bent in de wereld van de konijnen, weet je misschien niet dat de tanden van konijnen voortdurend groeien. Aangezien uw konijn in een hok leeft en geen toegang heeft tot de houtachtige planten die wilde konijnen eten, is het erg belangrijk om ze te helpen hun tanden op de juiste lengte te houden.

Maak je geen zorgen. Dit is niet moeilijk: Het enige wat je hoeft te doen is je konijn goed te voorzien van veilige, kauwbare spullen zoals naaldhouten stokken, kokosnootschalen en ander konijnenspeelgoed. Hooikubussen zijn ook een goede keuze.

Wat zijn andere gezonde alternatieven voor rucola in een konijnendieet?

Omdat je konijn niet elke dag van de week rucola kan eten, ben je waarschijnlijk op zoek naar meer inspiratie.

Hier zijn enkele ideeën om u te helpen bij het plannen van een gezond menu voor uw konijn:

 • peterselie
 • basilicum
 • babymaïs
 • bieten
 • bietentoppen
 • wortel
 • worteltoppen
 • komkommer
 • selderij
 • romaine
 • kool

Er zijn veel keuzes hier – maar geloof het of niet, er zijn nog vele andere prachtige voedingsmiddelen om uw konijn te voeden met inbegrip van een verscheidenheid aan fruit, groenten en kruiden.

De beste manier om voedsel te vermijden dat giftig is voor konijnen en om ervoor te zorgen dat uw konijn goed gezond is, is om de tijd te nemen om elk nieuw voedsel dat u overweegt uw konijn te voeren, te onderzoeken. Op deze manier weet u zeker dat uw huisdier veilig is en komt u erachter hoeveel van elk item u uw konijn moet voeren.

Voor nu, probeer je konijn een beetje rucola te geven. De meeste konijnen zijn er gek op!

FAQ

Is rucola veilig voor konijnen?

Ja – rucola is veilig voor konijnen. Vergeet niet om het te wassen voordat u het aan uw konijn geeft, en wissel het af met andere groentes om het risico van kalkafzetting te verminderen.

Kan rucola mijn konijn ziek maken?

Ja, rucola kan een konijn ziek maken, maar dit zal waarschijnlijk niet gebeuren. Speel het veilig door uw konijn geleidelijk aan aan rucola te introduceren en alleen de aanbevolen hoeveelheid aan te bieden. Het beperken van de inname van rucola door uw konijn – en het beperken van de consumptie van calciumrijk voedsel in het algemeen – kan helpen om problemen op lange termijn te voorkomen, zoals blaasslib en nierstenen.