Mogen Konijnen Melk Drinken?

Om de zoveel tijd zie ik een tv-programma of film waarin een zwerfdier wordt gered. Het eerste wat deze zeer zorgzame nieuwe huisdiereigenaar doet is het dier een bakje melk geven. Deze shows proberen allemaal vriendelijke en goedbedoelde mensen af te beelden, maar het is een mythe dat dieren, inclusief konijnen, melk zouden moeten krijgen om gezond te blijven. De realiteit is dat deze praktijk zeer gevaarlijk kan zijn, vooral voor konijnen.

Kunnen konijnen melk drinken? Je moet konijnen geen melk geven om te drinken. Volwassen konijnen zijn lactose-intolerant en melkproducten zijn slecht voor de spijsvertering van het konijn. Babykonijnen moeten ook geen koemelk krijgen, omdat dit heel anders is dan de melk die ze van hun moeder krijgen.

In plaats van konijnenmelk te geven, zouden we moeten werken aan het gehydrateerd houden van onze konijnen door ze te voorzien van voldoende water. Zelfs babykonijntjes hebben een zeer specifieke zorg die geen koemelk mag bevatten. Dus wat zijn de beste manieren om onze konijnen gezond en gehydrateerd te houden?

Melk is slecht voor konijnen

Hoewel het misschien lijkt dat melk gezond moet zijn voor huisdieren omdat het een gezonde drank is voor de meeste mensen, is melk potentieel een zeer gevaarlijke drank voor konijnen. In feite zijn mensen zowat de enige soort die regelmatig de melk van andere dieren drinkt.

Koemelk is gemaakt om de voedingsbehoeften van een melkkoe te ondersteunen en verschilt over het algemeen veel van de melk van andere soorten. Dus dieren, zoals konijnen, die melk met een heel andere voedingswaarde produceren, kunnen geen enkele voedingswaarde uit koemelk halen.

Konijnen zijn, net als veel andere zoogdieren, lactose-intolerant zodra ze volwassen zijn. Dit betekent dat ze het belangrijkste eiwit waaruit melk en andere zuivelproducten bestaan niet goed kunnen verteren. Als konijnen regelmatig zuivelproducten hebben, hebben ze een grotere kans om gastro-intestinale (GI) stasis te ontwikkelen of andere darmcomplicaties te krijgen.

Er is één uitzondering op de regel dat er geen melkkoeien mogen worden gebruikt voor volwassen konijnen. Als uw konijn diarree heeft, kan uw dierenarts u aanraden om uw konijn yoghurt te voeren die is verdund in water. Dit kan helpen om de bacteriegroei in de darmen van uw konijn weer in balans te brengen. Geef uw konijnen echter nooit yogurt zonder specifieke instructies van uw dierenarts. Het is heel goed mogelijk dat u meer kwaad dan goed doet.

Oh nee! Mijn konijn dronk net een beetje melk…

Raak nog niet in paniek. Melk is zeker niet goed voor je konijn, maar ze valleen niet meteen dood neer als ze het een keer te hebben. Als uw konijn erin slaagt om ‘s morgens een likje van u te stelen, is het onwaarschijnlijk dat er aanzienlijke schade aan hun spijsvertering zal ontstaan.

Als je je konijn regelmatig veel melk hebt gegeven om te drinken, wil je stoppen en het vervangen door water. U zult ook hun eet- en poep-gewoonten goed in de gaten willen houden. Konijnen moeten de hele dag door regelmatig hooi eten en hun poep moet rond en hard zijn. Als u merkt dat ze niet eten of niet gepoept hebben in de laatste 12 uur, probeer dan uw konijn zo snel mogelijk naar de dierenarts te brengen.

Water is het beste voor konijnen

Het beste drankje om een konijn te geven is gewoon water. Leidingwater werkt prima, maar je kunt ook gezuiverd water gebruiken als je dat liever hebt. Als het water veilig is voor mensen om te drinken, dan is het ook veilig voor konijnen.

Hoeveel water hebben konijnen nodig

Konijnen drinken eigenlijk een verrassend grote hoeveelheid water. Ze zouden ongeveer evenveel water moeten drinken als een kleine hond in een dag zou drinken. Dat komt neer op ongeveer 1-2 koppen water per dag.

Maar de hoeveelheid water die een konijn drinkt, hangt natuurlijk af van een aantal factoren. Grotere konijnen zullen meer water drinken, evenals konijnen die zwanger zijn. Konijnen zullen ook meer drinken in de warmere maanden van het jaar of als ze zeer actief zijn.

Ik wil er ook op wijzen dat konijnenvoer, vooral vers bladgroen, een aanzienlijke hoeveelheid water bevat. Dus als je je zorgen maakt dat je konijn niet zoveel water lijkt te drinken als je verwacht, kan het zijn dat ze genoeg water krijgen van de rest van hun dieet.

Waterbakken zijn meestal de betere optie voor een huisdier konijn. Soms is een konijn een slordige drinker of probeert het de bak om te draaien. In die gevallen is een waterfles een goede optie.

Waterfles vs. waterbakje

Waterbakken worden over het algemeen beschouwd als een betere optie voor konijnen dan flessen. Konijnenkommen zijn natuurlijker en gemakkelijker te gebruiken voor konijnen. Ze bevorderen een goede hydratatie, omdat het minder werk kost voor uw konijn om het water te krijgen dat ze nodig hebben.

Dat gezegd hebbende, soms werken waterkommen niet voor specifieke konijnensituaties. Sommige konijnen hebben de gewoonte om hun voedsel- en waterkommen om te draaien. Dit leidt niet alleen tot een vervelende puinhoop om op te ruimen, maar als uw konijn de bak omdraait als u niet thuis bent, zullen ze de rest van de dag geen water hebben.

Sommige konijnen zijn ook zeer slordige drinkers. Ze krijgen allemaal water op hun kin als ze uit een kom drinken wat leidt tot gematteerde vacht en huidirritatie.

In deze scenario’s is het beter om de waterbak van een konijn te vervangen door een hangende waterfles. Bevestig de fles aan de kooi of het hok, zodat de tuit vlak rond hun hoofd staat.

Overmatige dorst of helemaal niet drinken

Als een konijn helemaal niet drinkt, betekent dat waarschijnlijk dat ze ziek zijn. Als ze niet drinken, zullen ze nog verder uitdrogen, waardoor hun toestand uiteindelijk zal verslechteren.

Overmatige dorst is een teken van nierfalen, diabetes, urineweginfecties of andere problemen met betrekking tot orgaanfalen. Als uw konijn veel meer lijkt te drinken dan normaal, en het is niet omdat het weer warmer is geworden of hun dieet onlangs is veranderd, kan dit een teken zijn van een ernstig probleem.

Ik ken iemand die merkte dat haar konijn veel meer dronk dan normaal. Dit bleek een vroeg teken van een levertorsie en haar broodje had een spoedoperatie nodig. Maar gelukkig kon ze op tijd hulp krijgen en is haar knotje volledig hersteld. Dus hou je konijnen die drinken in de gaten, je kon al vroeg een teken van een ernstige ziekte opmerken.

Andere vloeistoffen die konijnen kunnen drinken

Water is het beste voor konijnen, maar het is niet de enige vloeistof die ze mogen drinken. Je konijntje zou kunnen genieten van een likje van je kruidenthee.

Of een konijn dat herstelt van een operatie kan worden aangemoedigd om meer te drinken met slechts een paar druppels smaakstoffen in hun waterbak.

Smaakwater

Er kunnen momenten zijn waarop u uw konijn wilt aanmoedigen om meer water te drinken. Of u wilt ze gewoon een lekkere gezonde traktatie geven. U kunt proberen om een klein beetje ongezoet wortel- of appelsap toe te voegen aan de schaal van uw konijn om te zien of ze meer geïnteresseerd zijn in het drinken.

Yoghurt traktaties

Er zijn veel soorten konijnenspecialiteiten op de markt die eigenlijk niet goed zijn voor konijnen. Met name yoghurt traktaties zijn een van de ergste traktaties die u op de lange termijn aan uw konijn kunt geven.

Een konijn zal deze bijna zeker proberen op te slokken vanwege hoe zoet ze zijn, maar konijnen zullen proberen veel dingen te eten die niet goed voor ze zijn. Yoghurt traktaties bestaan voor het grootste deel uit suiker en zuivel. Niet alleen hebben deze traktaties absoluut geen voedingswaarde voor uw konijn, ze zorgen er waarschijnlijk ook voor dat het konijn pijnlijke darmklachten krijgt die mogelijk fataal zijn. Zelfs als uw konijn erin slaagt om te ontsnappen aan ernstige darmproblemen, zullen ze waarschijnlijk na verloop van tijd tandbederf ontwikkelen.

Moeten babykonijntjes melk hebben?

Babykonijntjes zijn nog niet lactose-intolerant, maar ze mogen geen koemelk krijgen. Babykonijntjes drinken van nature de melk van hun moeder. Ze zijn afhankelijk van de voeding die in de melk zit om uit te groeien tot gezonde jonge konijnen. Konijnenmelk is qua voeding echter heel anders dan koemelk, dus babykonijntjes zijn niet in staat om koemelk goed te verteren.

Soms worden konijnen wel eens wees. De moeder zal ziek worden of ze zal haar baby’s afwijzen. Als je konijnen verweesd hebt die daarom niet van hun eigen moedermelk kunnen drinken, wil je toch koeienmelk vermijden. Er zijn andere opties voor dit scenario dat het babykonijn beter zal kunnen verteren en de voeding zal krijgen die het nodig heeft. De beste optie is om te proberen een ander zogend vrouwtjeskonijn te vinden. Maar als dat niet mogelijk is, zijn er manieren om babykonijntjes in noodgevallen te voeden.

Als je een nest wilde babykonijntjes vindt, moet je het met rust laten. Het moederkonijn komt maar één of twee keer per dag langs om de baby’s te voeden, om te voorkomen dat roofdieren het nest vinden. In de meeste gevallen zijn de baby konijntjes prima in orde en hebben ze geen hulp van u nodig.