Mogen Konijnen Komkommer Eten?

Het dieet van konijnen moet een verscheidenheid aan bladgroenten en groenten omvatten. Komkommers zijn technisch gezien vruchten, hoewel ze weinig suiker bevatten. Het voeren van komkommers aan konijnen is zo nu en dan prima.

Komkommer is niet giftig voor konijnen, en de meeste genieten van de smaak. Konijnen kunnen veilig komkommervlees, huid en zaden eten. Komkommer bevat echter weinig voedingsstoffen en heeft een hoog watergehalte. Het kan diarree veroorzaken als het teveel wordt gegeten. Voer konijnen komkommer met mate, zoals een dun plakje 2-3 keer per week.

Laten we eens kijken hoe gezond komkommer is voor konijnen, en of alle konijnen van komkommer houden. We bespreken dan welke delen van de komkommerplant konijnen kunnen eten. Tot slot laten we u weten hoeveel komkommer veilig is voor uw konijn om te eten, en hoe u het goed kunt bereiden.

Kunnen konijnen komkommer eten?

Terwijl de meeste mensen denken aan komkommers als slagroenten, zijn ze technisch gezien een soort fruit. Komkommers worden geproduceerd uit de bloemen van de komkommerplant, in de kalebasfamilie. Ze groeien op wijnstokken en hun bloesems zijn ook eetbaar.

Mensen kunnen genieten van komkommer in overvloed. Omdat het 96% water is, is het laag in calorieën en is het een ideaal dieetvoedsel. De verfrissende smaak is aangenaam in een salade of broodje.

Maar is komkommer veilig voor konijnen om te eten? Dat is het, met mate. Er zitten geen giftige stoffen in komkommer. Echter, zoals de meeste andere vruchten, moet komkommer alleen worden aangeboden als een incidentele traktatie.

Konijnen moeten toegang hebben tot verschillende soorten groenten en fruit als onderdeel van een evenwichtig dieet. Het grootste deel van het dieet van een konijn zou moeten bestaan uit hooi en bladeren. Maar af en toe een stukje komkommer kan geen kwaad.

Er zijn twee hoofdvariëteiten van komkommer: Noord-Amerikaanse komkommers en Engelse komkommers. Noord-Amerikaanse komkommers zijn over het algemeen langer en gladder dan Engelse variëteiten. Konijnen hebben het moeilijker om de huid van Amerikaanse komkommers op te eten, maar ze zijn qua voedingswaarde identiek.

Houden konijnen van komkommers?

De meeste huisdierkonijnen zullen graag op komkommer snacken, maar anderen zullen het volledig negeren. Sommige konijnen hebben een actieve afkeer van de smaak.

Komkommer is geen noodzakelijk onderdeel van het dieet van een konijn. Hoewel het veilig is om te eten, bevat komkommer geen voedingsstoffen die konijnen elders niet kunnen krijgen. Dus als uw konijn niet van komkommer houdt, hoeft u het niet aan te bieden.

Als uw konijn van komkommer houdt, kunt u het als klein onderdeel van zijn dieet introduceren. Er kunnen gevolgen voor de gezondheid zijn als uw konijn te veel komkommer eet.

Is komkommer goed voor konijnen?

Hoewel komkommer niet giftig is, betekent dat niet dat het gezond is. Dit komt door het hoge watergehalte en de lage nutriëntendichtheid. Konijnen hebben een kruidig dieet nodig. De meeste van hun calorieën zouden moeten komen van bladrijk plantmateriaal, zoals:

 • Hooi en gras
 • Kruiden, zoals koriander, basilicum en peterselie
 • Worteltoppen
 • Paardebloembladeren en ander onkruid
 • Plantaardig gebladerte, zoals frambozenbladeren

Bladgroen bevat veel vezels en relatief weinig water. Vezels zijn van vitaal belang om het spijsverteringsstelsel van een konijn te helpen bij het doordrukken van voedsel.

Hoewel komkommer niet veel zetmeel of suiker bevat, vormt het hoge watergehalte een probleem. De darmen van konijnen zijn ontworpen voor een drogere vegetatie, en vinden het moeilijk om met waterig voedsel om te gaan.

Komkommer is ook qua voedingswaarde schaars. De 4% van een komkommer die geen water is, bevat slechts sporen van vitaminen en mineralen. Als een konijn komkommer zou eten en niet veel anders, zouden er gezondheidsproblemen kunnen ontstaan. Het zal echter niet leiden tot overgewicht bij konijnen.

Hoe beïnvloeden komkommers de gezondheid van een konijn?

Dus, wat kan er gebeuren als een konijn te veel komkommer eet? Te veel komkommer kan de volgende problemen veroorzaken:

 • Diarree. Omdat komkommer zoveel water bevat, zal het de consistentie van de uitwerpselen van een konijn beïnvloeden. Ze kunnen losraken en in frequentie toenemen. Diarree kan gevaarlijk of zelfs dodelijk zijn.
 • Omdat komkommers caloriearm zijn, kunnen konijnen die zich voleten met komkommers niet genoeg eten om een gezond gewicht te behouden.
 • Komkommers bevatten niet genoeg vezels, vitaminen en mineralen om een konijn gezond te houden.

Is komkommerschil veilig voor konijnen?

De textuur van de komkommerhuid kan variëren afhankelijk van het type komkommer. Engelse komkommers hebben een zachte huid, maar de meeste Noord-Amerikaanse variëteiten hebben een taaie huid. Konijnen kunnen gemakkelijk door elke komkommerschil heen kauwen. De harde huid kan helpen om de tanden van een konijn te vijlen.

Komkommerschil is voedzamer voor konijnen dan het zachte vlees binnenin. Het heeft een lager watergehalte en is hoog in vezels. Het bevat ook hogere concentraties aan vitaminen en mineralen dan het vlees.

Je kunt de konijnen komkommerhuid voeden, zolang het maar gewassen is. Komkommerschil kan wat pesticidenresten bevatten als het niet biologisch geteeld is. Het kan ook gastheer zijn voor micro-organismen, zoals bacteriën. Zorg daarom dat je het goed wast!

Kunnen konijnen komkommerzaden eten?

Komkommerzaad is veilig voor konijnen om te eten. Samen met de schil zijn komkommerzaadjes een van de meest voedzame delen van de vrucht. Bovendien zijn komkommerzaden mild van smaak en relatief zacht. Het is niet nodig om de komkommerzaadjes te verwijderen voordat u ze aan uw konijn geeft.

Kunnen konijnen komkommerbladeren eten?

Omdat het oxaalzuurgehalte laag is, kunt u elke dag veilig komkommerbladeren aan uw konijn voeren. Ze zijn ook hoger in vezels, vitaminen en mineralen dan de komkommers zelf. Bied uw konijn geplukte en gewassen bladeren aan.

Komkommerbladeren zijn laag in oxalaten (oxaalzuur). Oxalaten zijn zuren die bij overmatig gebruik kunnen leiden tot nierschade.

Zijn komkommerbloemen veilig voor konijnen?

Komkommerbloesems zijn helder geel en zacht. De vrouwelijke bloemen zijn aan de plant gehecht door wat lijkt op een kleine komkommer. Dit zal uiteindelijk uitgroeien tot de volwaardige komkommervrucht.

Net als courgettebloemen zijn komkommerbloemen volledig eetbaar. Konijnen kunnen er van genieten als onderdeel van het verse plantaardige gedeelte van hun dieet. Probeer ze over het hooi van uw konijn te strooien om ze aan te moedigen om te grazen.

Hoeveel komkommer kan konijnen eten?

Behalve het hoge watergehalte is er geen reden waarom komkommers een probleem zouden vormen voor konijnen.

In de zomer kan uw konijn het door de hitte doen met extra waterinname. Het toevoegen van komkommer aan de verse groenten van uw konijn kan helpen om het konijn gehydrateerd te houden bij warm weer.

Vanwege hun caloriearme gehalte kunnen dunne plakjes komkommer ook worden aangeboden als traktatie voor konijnen met overgewicht. Het zal de pogingen tot gewichtsverlies van uw konijn niet in gevaar brengen, in tegenstelling tot hoog-suiker traktaties zoals appels.

Mits u in de gaten houdt hoeveel komkommer u een konijn per week moet geven, zal uw konijn geen gezondheidsproblemen ontwikkelen.

Probeer uw konijn 2 tot 3 keer per week een kleine portie komkommer te geven. Een klein plakje, een paar millimeter dik, is genoeg voor één portie. Meer dan dat en u kunt de gevolgen voor de gezondheid zien, zoals diarree.

Het maakt niet uit welk nieuw voedsel je in het dieet van je konijn introduceert, het moet langzaam gebeuren. Het spijsverteringssysteem van konijnen is gevoelig voor plotselinge veranderingen in het dieet.

Kunnen babykonijntjes komkommer eten?

Babykonijntjes, jonger dan 12 weken, mogen geen komkommer eten. Het dieet van jonge konijntjes moet volledig bestaan uit:

 • Moedermelk
 • Water
 • Alfalfa hooi (>2 weken oud)
 • Alfalfa of timothy hooikorrels (>2 weken oud)

Alfalfa is hoger in vet, eiwit en calorieën dan gewoon hooi, dus het helpt hen om te groeien.

Babykonijntjes worden niet geboren met het vermogen om alle groenten en fruit te verteren. Ze moeten dit ontwikkelen in de loop van de tijd, door het eten van de cecotropen van hun moeder (zachte fecale pellets). Dit helpt hen om nuttige bacteriën in hun darm te laten groeien. Deze bacteriën zijn essentieel voor het verteringsproces.

Als je konijnen fruit en groenten geeft voordat ze klaar zijn, kan dat ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. Dit kan onder andere diarree of maag-darmstilstand zijn, wat fataal kan zijn voor konijnen.

Hoe maak je komkommer klaar voor huisdierkonijnen?

Het voeden van konijnen met komkommers is een geweldige manier om hun dieet te diversifiëren. Konijnen houden van variatie in het voedsel, vooral in de vorm van spannende vruchten en groenten. Voederrotatie kan helpen om het leven van uw konijn te verrijken.

Konijnen kunnen komkommer verdragen, zolang je ze maar niet te snel te veel geeft. Zoals met alle nieuwe voedingsmiddelen, moet je het langzaam introduceren. Waar mogelijk, breng je biologische groenten voor je konijn aan die niet met pesticiden zijn behandeld. De inname van pesticiden kan giftig zijn voor konijnen.

Welke komkommers je ook gebruikt, was ze eerst grondig in koel, schoon water. Dit verwijdert eventueel aanhoudend vuil, ziektekiemen en resten van bestrijdingsmiddelen op het oppervlak.

Bied uw konijn in eerste instantie een dun gesneden plakje komkommer aan.  U hoeft de huid of de zaden niet te verwijderen, want konijnen kunnen het allemaal opeten. De vezelige buitenste schil is het gezondste deel van de komkommer voor een konijn.

Voordat u een ander stuk aanbiedt, wacht u af of het spijsverteringsstelsel van uw konijn het aankan. Als er na een paar dagen geen reactie is, kunt u komkommer in hun normale dieet blijven aanbieden.

Als u komkommers in uw eigen tuin kweekt, overweeg dan ook om de bladeren voor uw konijn te oogsten. U kunt komkommerbladeren opnemen als een vast onderdeel van de rotatie van bladgroen van uw konijn.