Mogen Konijnen (Bleek)selderij Eten?

Selderij is een groente die sommige mensen elke dag eten en je kunt je afvragen of je konijnen ook selderij kunnen eten. In dit artikel wordt alles uitgelegd over het geven van selderij aan uw konijn en worden de voor- en nadelen van het voeren van deze veggie aan je konijn besproken.

Kunnen konijnen selderij eten?

Het korte antwoord is JA, volgens de Rabbit Welfare Association kunnen konijnen selderij eten. Het is het beste om ze slechts een paar keer per week selderij te geven en de selderij in kleine stukjes van ongeveer 2 cm of minder te snijden. De meeste konijnen houden echt van selderij en hebben geen darmproblemen na het eten van selderij. Wanneer u selderij aan het dieet van uw konijnen toevoegt, kunt u het beste beginnen met kleine hoeveelheden (een klein brokje) en de hoeveelheid die u ze geeft geleidelijk verhogen.

Kunnen konijnen selderijbladeren eten?

Ja, je konijnen kunnen de bladeren van de selderij opeten. Dit deel van de plant is eigenlijk veiliger voor hen om te eten dan de stengels, omdat de stengels vezelsnaren bevatten die de potentie hebben om problemen te veroorzaken. De meeste supermarkten snijden de bladeren van de selderij af voordat ze ze verkopen, omdat de meeste mensen de bladeren niet gebruiken.

U kunt proberen uw eigen selderij te kweken of kijken naar lokale boerenmarkten voor selderij met bladeren.

Kunnen konijnen selderijstelen eten?

Ja, je konijnen kunnen selderstelen eten. Uw konijnen kunnen eigenlijk de hele plant opeten. De stengels, bladeren en wortels zijn allemaal volkomen veilig voor konijnen om met mate te eten. De stengels bevatten vezels en vitaminen die konijnen elke dag nodig hebben.

Is selderij goed voor je konijn om te eten?

Selderij is een geweldige groente om uw konijn een paar keer per week te voeden. Het bestaat voor ongeveer 95% uit water; dit helpt ervoor te zorgen dat uw konijn elke dag genoeg water opneemt.

Selderij zit ook vol met nuttige vitaminen en mineralen die nodig zijn voor elk konijn. Deze zijn onder andere:

  • Folate
  • Vitamine C
  • Vitamine K
  • Kalium
  • Vitamine B6
  • Mangaan
  • Fosforische

Terwijl konijnenvoer en hooi de meeste vitaminen en mineralen bevatten die uw konijn nodig heeft, zijn de dagelijkse groenten en een beetje fruit ook nuttig. G

roenten helpen ervoor te zorgen dat uw konijnen alle voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben.

Selderij bevat ook goede hoeveelheden van zowel oplosbare als onoplosbare vezels die helpen om het spijsverteringsstelsel van uw konijn goed te laten werken.

Zorg ervoor dat u altijd rauwe selderij aan uw konijnen voert, omdat ze de gekookte selderij niet goed kunnen verteren. Rauwe groenten zijn een goede zaak voor uw konijn om op te kauwen. Dit zal helpen om hun tanden – die altijd groeien – op de juiste lengte versleten te houden.

Problemen met konijnen die selderij eten

Hoewel selderij een geweldige groente is om uw konijn te voeden, kan het ook voor problemen zorgen. Sommige potentiële problemen met konijnen die selderij eten zijn:

Diarree

Soms kan deze veggie diarree veroorzaken door het hoge percentage water dat het bevat. Meestal is extra waterinname geweldig om de spijsvertering van uw konijn goed te laten werken, maar soms kan te veel water leiden tot diarree.

Geef ze bij de eerste introductie van selderij slechts een klein stukje en verhoog langzaam de hoeveelheid die ze eten.

Verstikking

De stengel van de selderij heeft lange vezelige snaren die mogelijk in de tanden of keel van uw konijn vast kunnen zitten, waardoor ze kunnen stikken. Als uw konijn stikt in een stuk selderij, kunt u ze helpen door zachtjes maar stevig op hun rug te kloppen. Dit zal helpen om het stuk selderij los te maken. Breng uw konijn ook zo snel mogelijk naar de dierenarts.

De beste manier om deze problemen voor uw konijn te voorkomen is om de selderij in kleine stukjes van minder dan 2cm te snijden. Kortere lengtes zouden geen problemen moeten opleveren voor uw konijn.

Darmblokkade

Deze lange vezelige slierten kunnen ook in de maag en darmen vast komen te zitten, waardoor voedsel en andere deeltjes worden opgevangen. Dit kan er uiteindelijk toe leiden dat de darmen van uw konijn verstopt raken – een aandoening die bekend staat als GI-stasis. Dit is een zeer pijnlijke aandoening voor uw konijn.

Door ervoor te zorgen dat de selderij van uw konijn in kleine stukjes wordt gesneden, zal de kans op GI-problemen verminderen.

Suikergehalte

Hoewel selderij voor het grootste deel uit water bestaat, bevat selderij eigenlijk iets minder dan 2% suiker. Dit kan de belangrijkste reden zijn dat de meeste konijnen graag selderij eten.

Konijnen gedijen op een laag suikergehalte en het is het beste om deze groente te beperken tot een paar keer per week en niet te voeden met andere groenten die matig veel suiker bevatten, zoals wortelen. Suikeropname kan na verloop van tijd leiden tot tandproblemen en overgewicht.

Hoeveel selderij moet ik mijn konijnen voeren?

80% van het dieet van een konijn moet bestaan uit hooi of gras en groenten kunnen tot 10 à 15% uitmaken. De rest zou bestaan uit konijnenvoer (pellets). De veggie portie moet een mengsel van verschillende groenten bevatten met een rotatie door wat je ze elke dag voedt. Dit helpt om een verscheidenheid aan voedingsstoffen te geven.

Selderij zou in dit mengsel kunnen worden opgenomen.  U kunt uw konijn het beste beperken tot een ½ stokje selderij dat in stukken van maximaal 2 cm wordt gesneden, om de 3 à 4 dagen.

In conclusie

Hoewel wilde konijnen niet vaak selderij eten, is het een geweldige groente om uw konijn met mate te geven. Echter, selderij heeft niet alleen een aantal prachtige voedzame voordelen, maar kan ook voor problemen zorgen.

Het is altijd het beste om te beginnen met het geven van je konijn een klein stukje en ervoor te zorgen dat hun gevoelige spijsverteringssysteem de nieuwe veggie kan verdragen.

Als je problemen opmerkt, stop dan met het geven van deze groente, of probeer het langzaam te introduceren in de loop van de tijd.