Mogen Konijnen Aardbeien Eten?

Mogen konijnen aardbeien eten? Als onderdeel van het verzorgen van hem, geniet u waarschijnlijk van zijn eetlust tijdens het eten van heerlijk eten! U wilt hem gelukkig zien, maar gezond zijn is net zo belangrijk als tevreden zijn.

Kunnen konijnen aardbeien eten?

Ja, maar alleen in kleine hoeveelheden en alleen van tijd tot tijd.

Aardbeien zijn niet giftig voor je konijn. De meeste konijnen zijn in staat om ze te verteren. Toch kunnen grote hoeveelheden of frequente voeding van vruchten ernstige maagdarmproblemen of gewichtsproblemen veroorzaken.

Maar wat is precies de juiste hoeveelheid en hoe vaak moeten we onze konijntjes met aardbeien voeden? Uw interesse voor uw konijn is om een lang en gezond leven te hebben. Volg deze aanwijzingen met betrekking tot aardbeien en ander fruit:

1. Hoeveelheid
Je konijn kan niet meer dan twee eetlepels gesneden aardbeien tegelijk eten, rond de grootte van je duim. Eén middelgrote aardbei is genoeg. Wij raden u aan deze hoeveelheid te respecteren, omdat het problemen kan opleveren voor uw lieve konijn als u ze te veel aardbei voert.

2. Frequentie

Je konijn moet niet elke dag fruit eten. Je wilt niet dat je konijn verslaafd raakt aan zoet fruit en zijn normale eten weigert. Geef hem af en toe alleen die kleine hoeveelheid fruit, van tijd tot tijd. Geef hem altijd zijn traktatie nadat hij zijn hooi en groenten heeft gehad.

Traktaties kunnen ongeveer 5-10 % van het dagelijkse dieet van uw konijn zijn. Maar, vermijd het voeden van dezelfde soort traktaties en vermijd het voeden van alleen fruit. Probeer ze te vervangen door wortelgroenten zoals wortelen of bieten.

Vergeet niet om elk nieuw voer langzaam en in kleine hoeveelheden aan uw konijn te introduceren, vooral fruit. Observeer uw huisdier voor elk ongewoon gedrag. Als uw huisdier geen ongemak of zachte ontlasting vertoont, kunt u hem aardbeien blijven voeren. Gematigdheid is de sleutel! Geef hem twee keer per week een ander soort fruit. Variatie is goed.

3. Variatie

Het is aan te raden om uw konijn een gevarieerd palet aan vruchten of lekkernijen aan te bieden. Aardbeien en ander fruit moeten de 2 eetlepels regel respecteren.

Extra zoete vruchten zoals: bananen, druiven, of gedroogd fruit moeten in nog kleinere hoeveelheden worden gevoerd.

Aardbeien zijn een goede bron van…

Deze vruchten moeten, net als alle andere vruchten, grondig worden gewassen. Als je de planten aan je konijn voert, vergeet dan niet ze ook te wassen. Koop biologisch fruit en groenten om pesticiden en andere giftige chemicaliën te vermijden. Deze stoffen kunnen niet volledig worden verwijderd met water.

Deze vruchten zijn een goede bron van vitamine C en antioxidanten, hoewel konijnen zelf vitamine C kunnen maken uit hun basisdieet is een beetje extra vitamine C in hun dieet zeker niet slecht.

Toch hebben traktaties ook hun rol. Ten eerste, het is een goede manier om te controleren of je konijn zich goed voelt. Als hij goed reageert op zijn favoriete traktatie, is hij in een goede conditie. Ten tweede is het een goed instrument om uw konijn te trainen. Ten derde, omdat geluk essentieel is! Het is een goede manier om de stress los te laten.

Probeer je konijn niet te overvoeren met aardbeien. Verwissel ze met wortelgroenten zoals wortelen of bieten. Ze zijn rijker aan voedingsstoffen, dus beter voor uw huisdier.

Normale dieet van het konijn

Konijnen kunnen geen koolhydraten verteren zoals zuivel, granen (brood, pasta, rijst, crackers en granen), peulvruchten (bonen), zetmeelrijke groenten (aardappelen of maïs). Vermijd bijvoorbeeld yoghurtdruppels. Geen voedingsmiddelen met een kleverige textuur! Geen chocolade omdat die giftig is voor konijntjes! Niets dat een hoog suikergehalte heeft.

Deze voedingsmiddelen, omdat ze niet kunnen worden verteerd, en grote hoeveelheden fruit zullen leiden tot gisting. Daarom zal de giftige bacterie overgroeien. Door dit te vermijden vermijdt u diarree, een opgeblazen gevoel of gastro-intestinale stase, en dan eetlustverlies, uitdroging en gewichtsverlies. Als u een van deze problemen tegenkomt, neem dan contact op met een dierenarts voor de juiste behandeling.

Aardbeien zijn te verkiezen boven alle commerciële lekkernijen die in elke dierenwinkel te vinden zijn. Maar probeer in gedachten te houden dat uw konijn vooral dit voedsel nodig heeft:

1. Vers hooi! Controleer de geur. De grote hoeveelheden vezels houden het voedsel in beweging door het maag-darmsysteem en zorgen ervoor dat goede bacteriën kunnen gedijen.
2. Groene bladgroenten! Was ze grondig met vers water.
3. Een paar korrels! Ongeveer 10%. Ze hebben alle essentiële voedingsstoffen. Kijk naar de vervaldatum.
4. Veel vers en schoon drinkwater!

Laatste woorden

Babykonijntjes kunnen helemaal geen zoet voedsel verwerken. Probeer nooit fruit of suikerrijke groenten zoals wortelen aan een babykonijntje te voeren. Alfalfa is genoeg voor hen. Het heeft de juiste hoeveelheden suiker en eiwit voor babykonijntjes.

Let op elk teken van diarree in de komende 12 – 24 uur. Als u een verandering in zijn gedrag ziet, stop dan met het voeren van elk soort traktaties en geef uw konijn volledige toegang tot hooi en water.

Snoepjes/vruchten zijn niet het soort voedsel dat uw konijn regelmatig moet eten. In het wild zijn deze niet zo vaak te vinden. Ja, huiskonijnen houden ervan om ze op te eten, maar dat betekent niet dat hij vaak aardbeien of ander fruit moet eten. Wat als uw konijn graag op verschillende dingen kauwt, zoals uw meubels? Laat u hem dat dan doen? Ik neem aan van niet. Hetzelfde geldt voor traktaties – wat ze willen is niet altijd wat het beste voor ze is!

Dus, kunnen konijnen aardbeien eten? Het antwoord is ja, hoewel je af en toe, twee keer per week, aardbeien kan gebruiken als traktatie moet je wel oppassen dat je ze niet overvoert.