Mogen Konijnen Aardappels Eten [Hoe Zit Het Met Schillen?]

Konijnen zijn herbivoren, die gedijen op een plantaardig dieet. Ze genieten van verschillende kruiden, grassen, fruit en groenten. Aardappelen zijn echter niet goed voor konijnen. Terwijl de mens aardappelen zonder problemen kan verteren, kunnen konijnen dat niet.

Konijnen houden van de smaak van aardappelen, maar ze zijn hoog in calorieën en hebben geen niet veel voedingsstoffen die goed zijn voor konijnen. Ze zitten vol met zetmeel, wat het spijsverteringssysteem van konijnen niet aankan. Dit kan diarree, constipatie of GI-stasis veroorzaken. De bladeren en wijnstokken van de aardappelplant zijn giftig.

Laten we eens kijken waarom je je konijnenaardappelen niet moet voeren, en welke problemen er kunnen ontstaan als je dat wel doet. We bespreken of konijnen gekookte aardappelen, aardappelschillen of zoete aardappelen kunnen eten.

Mogen konijnen aardappels eten?

Konijnen genieten van veel groenten. Als u een konijn een stuk aardappel aanbiedt, zal het dit accepteren. Dit betekent echter niet dat aardappelen gezond zijn voor konijnen. Konijnen gedijen op een kruidig dieet. Het dieet van een konijn moet voor het grootste deel uit vezels bestaan, die het voedsel door het spijsverteringsstelsel duwen. Ze moeten een kleine hoeveelheid vet en eiwit hebben, die essentieel zijn voor de celgroei.

Konijnen krijgen bijna alle voeding die ze nodig hebben uit hooi van gras. Dit vezelrijke voedsel zou ongeveer 85% van hun dieet moeten uitmaken. De rest van hun dieet moet bestaan uit bladgroen en kruiden, zoals koriander.

Konijnen kunnen aardappels eten, maar het is geen goed idee om ze aan uw konijn aan te bieden, zelfs niet in kleine hoeveelheden. Wilde konijnen eten geen zetmeelrijk voedsel, dus een huiskonijn moet dat eigenlijk ook niet. Noch witte aardappelen, noch rode aardappelen bieden enig voedingsvoordeel voor een konijn.

Waarom houden konijnen van aardappelen?

De meeste konijnen zullen aardappel eten, ondanks hoe ongezond het voor hen is. Omdat aardappels geen voedingswaarde hebben, lijkt het vreemd dat ze ze smakelijk vinden. Konijnen worden echter aangetrokken door aardappelen vanwege hun hoge caloriegehalte. Konijnen zijn geëvolueerd om de voorkeur te geven aan calorierijke voedingsmiddelen.

Voor wilde konijnen is dit een goede zaak. Het is een evolutionaire aanpassing die helpt om gewichtsverlies of uithongering te voorkomen. Het plukken van calorieënrijk voedsel betekent dat het konijn langer kan overleven zonder een maaltijd.

Helaas is het voor onze tamme konijnen een slechte zaak. Huisdierkonijnen krijgen niet zoveel beweging als wilde konijnen, en ze zullen te veel eten krijgen als ze de helft van de kans krijgen.

Konijnen beseffen niet dat aardappelen slecht voor ze zijn. Huiskonijnen hebben weinig instinct als het gaat om het vermijden van ongezond voedsel. Het is uw taak om uw konijn een gezond dieet te geven.

Waarom is aardappel slecht voor konijnen?

Aardappelen zijn technisch gezien niet giftig. Als uw konijn een kleine hoeveelheid aardappel eet, zal het geen ernstige schade aanrichten, omdat ze niet giftig zijn. Als uw konijn echter te veel aardappel eet, zal het ziek worden.

Aardappelen zijn slecht voor een konijn, net zoals junkfood slecht is voor mensen. Ze hebben te veel calorieën en zijn moeilijk te verteren.

Het lichaam van konijnen is niet ontworpen om het dichte zetmeel in aardappelen aan te kunnen. Het consumeren van veel zetmeel kan problemen veroorzaken voor het gevoelige spijsverteringsstelsel van een konijn. Als een konijn aardappelen eet, kunnen ze dat ervaren:

  • Gewichtstoename
  • Lethargie
  • Pijn
  • Diarree
  • Constipatie

Constipatie kan leiden tot GI-stasis, een aandoening waarbij het hele spijsverteringsstelsel uitvalt. Aardappelen bieden geen enkel voedingsvoordeel voor een konijn. Ze zijn laag in vezels, vitaminen en mineralen. Wilde konijnen richten zich op gras en wat voor groen ze ook kunnen foerageren.

 

Gekiemde aardappelen zijn giftig. De “ogen” die zich op een oude aardappel vormen zijn het begin van aardappelstelen. Ze zijn zeer giftig voor konijnen, en kunnen snel tot de dood leiden. Als u aardappelen in uw tuin kweekt, houd dan uw konijn uit de buurt. Als uw konijn binnenshuis vrij rondloopt, houd uw aardappelen dan buiten het bereik van uw konijn.

Kunnen konijnen gekookte aardappelen eten?

De spijsverteringssystemen van konijnen zijn niet uitgerust om gekookte aardappelen te verwerken. Hoewel het koken veel van het resistente zetmeel verwijdert, blijft er veel regelmatig zetmeel over. Konijnen kunnen niet gemakkelijk vele vormen van koolhydraten verteren, behalve vezels.

Het eten van gekookte aardappelen kan ertoe leiden dat uw konijn dezelfde verteringsproblemen krijgt als rauwe aardappelen. Diarree, constipatie en gastro-intestinale stasis kunnen nog steeds voorkomen bij gekookte aardappelen.

Kunnen Konijnen Aardappelschillen eten?

Aardappelschillen, of ze nu wit of rood zijn, bevatten veel meer vezels dan het witte vruchtvlees binnenin. De helft van de totale vezel in een aardappel zit in de schil. De schil van de aardappel bevat ook voedingsstoffen, zoals kalium en vitamine C.

Konijnen hebben een vezelrijk dieet nodig om gezond te zijn. Hun spijsverteringssysteem is afhankelijk van oplosbare en onoplosbare vezels om in beweging te blijven. Daarom kun je je afvragen of konijnen aardappelschillen kunnen eten als onderdeel van een gezond dieet.

Aardappelschillen bevatten nog steeds veel zetmeel. Hun hoge zetmeelgehalte compenseert hun vezelgehalte, waardoor ze moeilijk te verteren zijn voor een konijn. Aardappelschillen zijn net zo slecht voor de darm van een konijn als het witte vruchtvlees binnenin.

Konijnen moeten het grootste deel van hun tijd doorbrengen met het eten van grashooi, dat bijna volledig op basis van vezels is. Ze krijgen al hun waardevolle voedingsvezels uit hooi, en af en toe een salade van kruidachtige bladeren.

Kunnen Konijnen Aardappelbladeren eten?

De bladeren, wijnstokken en bloemen van de aardappelplant zijn giftig voor konijnen. Hetzelfde geldt voor alle andere leden van de nachtschadefamilie.

Konijnen die in tuinen en volkstuinen rondlopen, kunnen aardappelbladeren en wijnstokken tegenkomen. Ze leren van de oudere leden van hun kweekvijver welke planten ze moeten eten en welke ze moeten vermijden. Wilde konijnen leven echter niet lang. Ze eten wel giftige planten en lijden onder de gevolgen.

Kunnen konijnen zoete aardappelen eten?

Hoewel ze het woord “aardappel” in hun naam hebben, zijn zoete aardappelen niet nauw verwant aan gewone aardappelen.  Ze zitten in verschillende plantenfamilies en hebben niet veel genetische gelijkenis.

Zoete aardappelen behoren tot de Convolvulaceae familie, verwant aan de houtrozen en de morning glory. Aardappelen daarentegen zijn nachtschade.

Voor konijnen zijn zoete aardappelen niet gezond. Ze bevatten veel meer suiker dan gewone aardappelen en hebben een hoger vetgehalte. Zoete aardappelen en gewone aardappelen zijn even slecht.

Hetzelfde geldt voor yams. De term “yam” en “zoete aardappel” worden vaak door elkaar gebruikt, ook al komen ze uit verschillende families. Ze zijn echter net zo slecht voor je konijn. Vermijd zetmeelrijke knollen.

De bladeren en wijnstokken van de zoete aardappelplant zijn veilig voor konijnen om te eten. Het zijn geen nachtschades. Uit onderzoek van de Texas A&M University is gebleken dat konijnen zoete aardappelvoer kunnen eten zonder dat dit ongewenste gevolgen heeft.

Kunnen konijnen aardappelchips eten?

Aardappelchips zijn schijfjes aardappel die in olie zijn gebakken. Ze zijn gekruid met poedervormige smaakstoffen.

Als de aardappels al niet slecht genoeg waren om uw konijn te geven, dan zijn de chips nog erger. Ze bevatten niet alleen al het zetmeel dat konijnen niet kunnen verteren, maar ze zijn ook nog eens vetrijk. Aardappelchips kunnen tot 50% vet zijn, afhankelijk van het merk.

Het dieet van een konijn moet minder dan 3% vet bevatten. Ze krijgen het vet dat ze nodig hebben uit hooi, korrels en gezonde groenten. Het spijsverteringsstelsel van konijnen kan niet omgaan met vette voedingsmiddelen zoals chips of frieten.