Mogen Katten Chips Eten?

Mogenn katten chips? en hoe zit het met Tortilla Chips?
Het is voor niemand nieuws dat chips niet gezond zijn. Ze zijn te vet en te zout! Ze smaken wel goed en daarom kunnen velen van ons de verleiding niet weerstaan en kopen ze vaak een zakje aardappel of tortillachips in de supermarkt.

Als je eenmaal thuis bent, voel je je misschien een beetje schuldig en wil je misschien niet het hele zakje chips zelf opeten, dus met wie kun je de chips delen? Misschien wil je katachtige vriend er wel een paar? Kunnen katten zelfs chips eten?

Kunnen Katten Aardappel of Tortilla Chips eten?

Het korte antwoord is nee, het is niet aan te raden om uw kat noch aardappel- noch tortillachips te voeren. Aardappel- en tortillachips zijn niet geschikt voor katten om dezelfde redenen dat ze ongezond zijn voor ons – ze bevatten te veel zout.

Overmatig zoutgehalte

Een hoog natriumgehalte maakt zowel aardappel- als tortillachips gevaarlijk voor uw kat.
Hoge gehaltes aan natrium maken zowel de aardappel- als de tortillachips gevaarlijk voor uw kat.

Voor een voorbeeld: 1 ons (ongeveer 15 chips) barbecuesmaak Lays aardappelchips bevatten 150 milligram natrium. Een kat van gemiddelde grootte heeft ongeveer 21 milligram natrium per dag nodig. De aanbevolen bovengrens voor katten is 42 milligram natrium in een dag. Meer dan dat en uw kat kan lichte symptomen van natriumionvergiftiging (overmatige dorst en plassen) krijgen.

Als we de wiskunde doen, zien we dat een kat na het eten van een enkele aardappelschilfers al de helft van haar dagelijkse behoefte aan natrium zou bereiken. Echter, omdat haar maag nog steeds leeg zou voelen, zou ze ook haar reguliere hoeveelheid kattenvoer en traktaties, die ook natrium bevatten, opeten. En dus zou uw kat aan het eind van de dag een ongezonde hoeveelheid natrium hebben gegeten.

Verzadigd vet

Voor ons mensen bevatten chips een ongezonde hoeveelheid verzadigd vet, dat verantwoordelijk is voor het verhogen van ons cholesterolgehalte in het bloed en dat in verband staat met hart- en vaatziekten en obesitas. Katten hoeven zich eigenlijk minder zorgen te maken over verzadigd vet dan wij. Ze hebben van nature meer goede dan slechte cholesterol, en wat de overtollige calorieën betreft, kunnen katten ze gewoon gebruiken als brandstof voor energie.

Uw kat kan echter niet alleen op verzadigd vet gedijen, ze heeft ook essentiële vetzuren (omega-6 en omega-3 vetten) nodig, en ze heeft ze nodig in een juiste verhouding (10:1 tot 5:1), die noch de aardappel noch de tortillachips leveren.

Conclusie over aardappel- en tortillachips voor katten

Als uw kat één of twee chips heeft gegeten, maak u dan geen zorgen, in kleine hoeveelheden zijn aardappel- en tortillachips niet giftig voor katten. Echter, vanwege het hoge natriumgehalte zijn ze slecht voor uw katachtige vriendin, dus het is het beste als u uw kat geen chips meer zou geven. Hoewel, als u thuis chips zou maken en niet veel zout zou gebruiken, dan zou het goed zijn om uw katvriendin één of twee chips te geven.

Waarschuwing: Als uw kat een goede hoeveelheid zoute chips heeft gehad, dan is het het beste om contact op te nemen met een dierenarts, omdat uw kat misschien een gevaarlijke hoeveelheid natrium heeft gegeten.

Leave a Comment