Mogen Katten Brood Eten?

Mogen katten brood? Dit klinkt misschien ongewoon, maar sommige katten houden echt van het vreemde stukje brood. Overal op het internet zijn er verhalen over broodroosters, katten die stiekem plakjes van het aanrecht wegsluipen of met hun baasjes naar de broodrooster racen als ze het horen knallen. Het is een fenomeen dat overal ter wereld verbijsterd is door kattenbezitters en niemand weet waarom sommige huisdieren zo van brood houden!

Als u een broodliefhebber bent, wilt u waarschijnlijk weten ‘kunnen katten brood eten?’ en nog belangrijker: ‘is brood slecht voor katten? Lees de antwoorden op uw vragen over katten en brood in dit artikel!

Kunnen katten brood eten?

Ja, katten kunnen brood eten omdat het niet giftig voor ze is, maar het is niet aan te raden. Dit komt omdat hun maag- en darmstelsel niet is geëvolueerd om voedsel te verteren dat voornamelijk uit koolhydraten bestaat, en ze hebben een hoog eiwitgehalte nodig.

Het is waarschijnlijk prima voor katten om een hapje gewoon brood of toast te eten als traktatie, maar het mag nooit op smaak worden gebracht omdat er broden zijn die knoflook, fruit en zelfs chocolade bevatten, die schadelijk kunnen zijn voor katten. Bovendien moet het brood niet worden gevoerd met beleg – boter of pindasmeersel is te vet, en chocoladepasta is eigenlijk giftig.

Is brood slecht voor katten?

Hoewel een kleine portie brood waarschijnlijk niet schadelijk is, biedt het ook niet echt een voedingsvoordeel. Overmatige voeding met hoge koolhydraten kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals maag- en darmklachten of gewichtstoename en kan predisponeren tot diabetes. Bij wijze van ruwe schatting zal een half stukje toast ongeveer 10% van de dagelijkse caloriebehoefte van uw kat zijn. Het is echter waarschijnlijk zeer vullend en bevat niet de voedingsstoffen die ze nodig hebben om een optimale gezondheid te behouden. Dit kan betekenen dat uw kat niet genoeg ruimte heeft om hun dagelijkse portie van een compleet en evenwichtig kattenvoer te eten, en na verloop van tijd kunnen ze als gevolg daarvan een tekort aan bepaalde voedingsstoffen krijgen.

Het belangrijkste geval waarin brood slecht is voor katten is echter wanneer het ongekookt is. Rauw brooddeeg kan ongelofelijk gevaarlijk zijn voor onze kattenvrienden, omdat de maag van een kat de perfecte omstandigheden biedt om het deeg te laten uitzetten, wat leidt tot een opgeblazen gevoel en een opgezwollen maag. Dit kan een aanzienlijke hoeveelheid ongemak voor uw kat veroorzaken, en in sommige gevallen kan het levensbedreigend zijn.

De gist die gebruikt wordt om de koolhydraten in brooddeeg te fermenteren vormt ook een bedreiging voor uw kat, omdat het alcohol in de vorm van ethanol produceert. Deze alcohol wordt geabsorbeerd in de bloedbaan en leidt tot alcoholtoxicose, wat kan leiden tot epileptische aanvallen en ademhalingsstoornissen. Als uw kat ongekookt brooddeeg heeft gegeten, neem dan contact op met uw dierenarts als noodmaatregel.

Hoe kan ik mijn kat brood geven?

Het is meestal het beste om brood volledig te vermijden en in plaats daarvan te kiezen voor traktaties die speciaal voor katten zijn gemaakt. Echter, als uw kat echt de smaak van brood heeft, kunt u ze een klein hapje gewoon, gebakken brood aanbieden zonder toevoegingen of smaakstoffen.

Als katten echt van brood houden, kan het soms nuttig zijn om orale medicatie toe te dienen als dit anders moeilijk blijkt te zijn. Controleer met de dierenarts of de medicatie van uw huisdier geschikt is om bij het eten te geven, en verstop de pil in een klein stukje brood. Deze methode werkt echter niet voor iedereen, want elk poesje is uniek.

Nu weet je het antwoord op kunnen katten brood eten! Wilt u weten welk ander menselijk voedsel uw kat kan eten? Lees dan ons artikel over kan een kat bananen eten