Mogen Katten Bosbessen (Blauwe Bessen) Eten?

Mogen katten bosbessen? De gezondheidsvoordelen van bosbessen, ook bekenend als blauwe bessen, zijn overvloedig aanwezig. Bosbessen bevatten vitaminen, antioxidanten, vezels en andere verbindingen die de gezondheid op vele manieren helpen stimuleren, van het ondersteunen van de urinewegfunctie tot het bestrijden van kanker. Mensen en honden genieten van bosbessen, maar hoe zit het met katten? Kunnen katten veilig bosbessen eten, en zo ja, hoeveel bosbessen kan een kat dan eten?

Sommige vruchten zijn veilig voor katten om te eten en andere niet. Het blijkt dat bosbessen veilig zijn om aan katten te voeren. In het algemeen eten katten echter niet veel fruit. In tegenstelling tot honden, die omnivoren zijn, worden katten geclassificeerd als “verplichte carnivoren.” Dit betekent dat het grootste deel van het dieet van een kat moet bestaan uit vleeskatten die geen fruit en groenten in hun dieet nodig hebben. Om deze reden hebben katten het meest behoefte aan hartig voedsel. In feite zou het u kunnen verbazen dat gedomesticeerde katten fysiek geen zoete dingen kunnen proeven – ze missen de specifieke smaakreceptor (het TAS1R2-gen genaamd) die nodig is om zoete smaken te kunnen identificeren.

“Maar hoe kan dat?’ zou je je kunnen afvragen. “Mijn kat houdt van ijs!” Interessant, sommige katten vinden het leuk om dingen te eten zoals ijs en yoghurt. Onderzoekers hebben getheoretiseerd dat katten in feite worden aangetrokken door het vetgehalte van voedingsmiddelen zoals ijs en yoghurt, in plaats van de zoetheid van deze voedingsmiddelen. (Het is belangrijk om op te merken dat katten slechts zeer kleine hoeveelheden melkproducten zoals ijs en yoghurt moeten eten. Katten zijn lactose-intolerant, wat betekent dat ze de lactose die in melk en melkproducten zit niet kunnen verteren, dus melkproducten kunnen katten maagklachten geven, waaronder diarree en braken).

De voordelen van bosbessen voor katten

Bosbessen worden beschouwd als een supervoedsel, wat een voedingsmiddel is dat extra gezondheidsvoordelen biedt naast gezonde voeding. Hoewel het meeste onderzoek naar de gezondheidsvoordelen van bosbessen is gedaan op mensen (en in mindere mate op honden), kunnen de bekende gezondheidsvoordelen van bosbessen ook katten helpen.

Bosbessen bevatten hoge gehaltes aan antioxidanten (verbindingen die vrije radicalen bestrijden, waardoor schade aan de cellen van het lichaam wordt vertraagd). Antioxidanten kunnen het verouderingsproces vertragen en ze kunnen zelfs kanker bestrijden. Bosbessenvezels kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen in het hele lichaam, waardoor aandoeningen zoals artritis en inflammatoire darmziekten kunnen worden verminderd. Bosbessen ondersteunen ook de gezondheid van de urinewegen (net als veenbessen).

Potentiële gezondheidsproblemen

Hoewel het veilig en mogelijk zelfs voordelig is om uw kat kleine hoeveelheden bosbessen te geven als aanvulling op haar complete en evenwichtige kattenvoer, is er zoiets als te veel van het goede. Nogmaals, omdat katten verplichte carnivoren zijn, zou het merendeel van het dieet van een kat vlees moeten zijn. Hoewel katten fruit en groenten kunnen eten en verteren, kan teveel eten mogelijk maagklachten veroorzaken. Uw kat zou een hoogwaardig, compleet en evenwichtig dieet moeten eten dat voldoet aan de unieke voedingsbehoeften van een kat. Commerciële kattenvoeding bevat een verklaring op het etiket die aangeeft of het product “compleet en evenwichtig” is, zoals gecertificeerd door de American Association of Feed Control Officials (AAFCO). De volledige en evenwichtige vermelding op het etiket van een kattenvoer betekent dat de kat alle essentiële voedingsstoffen krijgt die ze nodig heeft, in de juiste balans, zoals vereist voor die levensfase: volwassen onderhoud (voor volwassen katten), groei en voortplanting (voor kittens en zwangere of zogende poezen), of alle levensfasen (voor alle katten, of het nu gaat om kittens of volwassenen).

Elk ander voer dat u uw kat geeft, inclusief bosbessen, mag niet meer dan 10% van het totale dieet van uw kat uitmaken (de resterende 90% moet het complete en uitgebalanceerde voer van uw kat zijn). Omdat katten klein zijn, moet u de hoeveelheid bosbessen beperken tot één tot drie bosbessen per dag.

Wat voor soort bosbessen kan een kat eten?

Katten kunnen verse of gekookte bosbessen eten. Kies voor biologische bosbessen als u zich zorgen maakt over pesticiden en andere chemicaliën die gebruikt worden om ze te kweken. Zelfs als u biologisch koopt, moet u altijd de bosbessen wassen voordat u ze aan uw kat geeft.

Veilige manieren om bosbessen aan uw kat te voeren

Als u uw kat bosbessen kunt laten eten, kunnen ze een gezonde traktatie zijn voor de meeste katten. In feite bevatten sommige commerciële kattenvoeders bosbessen als ingrediënt.

Het is altijd het beste om met uw dierenarts te praten voordat u nieuwe voedingsmiddelen zoals bosbessen aan het dieet van uw kat toevoegt. Nadat u uw dierenarts OK heeft gekregen kunt u de bosbessen uitproberen. Omdat katten geen zoete dingen kunnen proeven, worden ze aangetrokken tot andere kwaliteiten van bosbessen. Katten houden bijvoorbeeld van nieuwe en interessante texturen, dus uw kat zou kunnen denken dat het leuk is om op bosbessen te kauwen. Katten houden ook van nat voedsel, dus een sappige bosbes is misschien wel het beste.

U zou verbaasd kunnen zijn over de bereidheid van uw kat om bosbessen als traktatie te proberen. Probeer uw kat eens hele rauwe bosbessen aan te bieden, of snijd ze doormidden of sla ze kapot zodat uw kat de sappige binnenkant kan zien en ruiken. Als uw kat niet geïnteresseerd lijkt, kunt u proberen om gehakte rauwe bosbessen of gepureerde gekookte bosbessen te mengen in het voer van uw kat.