Mogen Katten Asperges Eten?

Italië, waar de artisjokken voor het eerst werden geteeld, is nog steeds de grootste producent ter wereld. Tijdens het tijdperk van de ontdekking, de exploratie en de koloniale onderneming – van de 15e tot de 19e eeuw – reisden mensen uit deze landen over de hele wereld, van het Verre Oosten tot aan Amerika, en namen hun favoriete gewassen, waaronder artisjokken en asperges, mee. Italiaanse, Franse en Spaanse immigranten brachten artisjokken naar de Mississippi-delta en de westkust.

Ze bloeiden in Californië, waar het overgrote deel van de Amerikaanse artisjok- en aspergeproductie plaatsvindt. Asperges hebben minder milieubeperkingen en groeien goed in een groot aantal verschillende klimaten. Tegenwoordig is China de grootste aspergeproducent ter wereld. Velen van ons kammen door boerenmarkten of schuren het productiegedeelte van onze lokale kruidenierswinkels af om de meest verse artisjokken en asperges mee naar huis te nemen, maar kunnen we deze groene schatten delen met onze katten?

Het korte antwoord: Je mag je kat geen asperges geven omdat katten, in tegenstelling tot honden, verplichte carnivoren zijn die alleen vlees moeten eten. Ze kunnen groenten zoals asperges niet goed verteren dus het is niet een goed idee om asperges een deel van hun diet uit te laten maken.

Kunnen katten asperges eten?

mogen katten asperges?

Het is heel toepasselijk om je af te vragen of artisjokken en asperges, groenten rijk aan vezels, vitaminen en mineralen, veilig zijn om aan onze katten aan te bieden. Voor de mens is asperge een heerlijke en voedzame groente. Het heeft weinig calorieën, veel vezels, draagt een breed scala aan vitaminen en is een uitstekende bron van kalium. Kalium is goed voor ons hart en onze bloeddruk. Het is niet giftig of gevaarlijk voor onze katten om in zeer kleine porties te consumeren, maar het is ook niet echt heilzaam voor hen.

Katten zijn verplichte carnivoren. In tegenstelling tot honden, die alles kunnen en doen wat ze kunnen eten, zijn katten veel kieskeuriger. Ze zullen zeker nieuwsgierig en geïnteresseerd zijn in een nieuwe geur of smaak, maar kattenvoer is het meest gunstig voor hen wanneer het rijk is aan eiwitten en vetten die afkomstig zijn van vlees. Het primaire risico voor een kat die regelmatig asperges eet is het hoge alkalische gehalte. Te veel asperges kunnen de chemische samenstelling van hun urine nadelig beïnvloeden en na verloop van tijd leiden tot verstoppingen van de urinewegen.

Kunnen katten artisjok eten?

Net als asperges is een artisjok een superieure groente als het gaat om het voldoen aan menselijke voedingsbehoeften. Zelfs rijker aan voedingsvezels dan asperges, bevat de artisjok ook zeer weinig calorieën, vet of natrium. Artisjok levert ook een scala aan vitaminen, die vooral sterk zijn in vitamine C en K. Artisjokken hebben ook een hogere concentratie aan koolhydraten dan asperges. Gezond voor ons, gezond voor onze katten, toch?

Helaas is dat niet het geval. Plantaardige voedingsvezels zijn goed voor de menselijke spijsvertering, maar er is niet veel nodig om diarree bij katten te veroorzaken. Het spijsverteringsstelsel van een kat is gewoonweg niet uitgerust om plantaardig materiaal te verwerken of af te breken. Net zo’n prachtige bron van natuurlijke koolhydraten als artisjokken voor kattenbezitters zijn, halen katten hun energie uit voedingsstoffen die in vlees zitten. Overmatige plantaardige koolhydraten vormen een potentieel gezondheidsrisico voor katten.

Artisjokken en asperges: gezond voor ons, niet zozeer voor katten
De hoeveelheid voedsel die onze katten eten, samen met het gebrek aan regelmatige lichaamsbeweging, betekent dat zelfs de plantaardige koolhydraten die in de gekochte kattenbrokken worden gevonden, niet volledig kunnen worden verteerd of gefilterd. Dit leidt niet alleen tot overgewicht bij onze katten, maar op den duur ook tot een overbelaste alvleesklier. Wanneer de alvleesklier van een kat geïrriteerd raakt, komt de productie en afgifte van insuline in het gedrang. Hoe minder efficiënt de alvleesklier van een kat werkt, hoe groter de kans dat de kat kat katachtige diabetes ontwikkelt.

En dit is allemaal wanneer ze alleen maar hun normale kattenvoer eten! Het is natuurlijk om de voeding waar we van houden te willen delen met onze geliefde huisdieren, vooral als het inherent gezonde voeding is. We moeten echter in gedachten houden dat, terwijl we ons leven en intieme momenten met onze katten delen, hun lichaamschemie fundamenteel anders is dan die van ons. Ze zijn veel kleiner dan wij, dus zelfs af en toe kunnen ze grote schade aanrichten in de loop van hun leven. Artisjokken en asperges zijn twee van mijn favoriete groenten, maar ik geef ze niet aan mijn kat.

Houdt uw kat van asperges of artisjokken?

Als u ervoor kiest om uw kat de smaak van asperges te geven, zorg er dan voor dat ze gewassen en gekookt worden. Of het nu gaat om stomen, koken of grillen, laat het vrij zijn van zout of andere kruiden die knoflook of ui bevatten, waarvan bekend is dat ze gevaarlijk zijn voor katten. Eenvoudigweg gekookt en in zeer kleine porties, kunnen asperges of artisjokken een kat vermaken of intrigeren, maar mogen geen substantieel deel uitmaken van hun regelmatige voedselinname.

Tot slot, verse artisjokken en asperges zijn het beste als het gaat om onze katten. Dit sluit inblikken of inmaken van artisjokkenharten en asperges uit, die additieven en conserveringsmiddelen bevatten, die verdere onnodige risico’s voor onze katten kunnen opleveren.

Hebben uw katten wel eens interesse in asperges? Hoe zit het met artisjokken? Laat het ons weten in de commentaren! We zijn altijd op zoek naar een goed spinazie- en artisjokdiprecept, dus deel de recepten die u leuk vindt hieronder!