Mogen Katten Ananas Eten?

Mogen katten ananas eten? De kans is groot dat u al weet dat veel tropische vruchten (samen met citrusvruchten) giftig zijn voor katten. Het is waar – wat gezond en heilzaam is voor ons is niet altijd goed voor onze pluizige vrienden.

Maar katten weten niet wat goed voor ze is. En als ze zien dat hun huisdier ouders een lekkere en fruitige traktatie geven, zullen ze het ook meteen willen proeven – ook al kunnen katten niet zoet smaken.

Yeap, ze hebben geen zoete receptoren op hun tong, maar dat betekent niet dat ze u niet zullen smeken om uw lekkere snoepjes te delen.

Vandaag wil ik het hebben over een bijzonder lekker tropisch fruit – de ananas – en of het wel of niet een goed idee is om het aan uw kat te voeren.

Zijn ananassen veilig voor katten om te eten?

Als het om de mens gaat, kunnen deze tropische vruchten tonnen geweldige voordelen hebben, als een gewone snack of als een afhaalmaaltijd traktatie.

Ananassen (met uitzondering van de verwerkte, kunstmatig gezoete, gekochte blikken) zijn dat wel:

  • Rijk aan vitaminen en mineralen
  • Laag in koolhydraten en calorieën
  • Versterking van het immuunsysteem
  • Helpen met cholesterolbalans
  • Al deze voordelen zijn essentieel voor het dagelijkse dieet van elke katachtige furball.

Hoogwaardige kattenvoerfabrikanten richten zich op de bovengenoemde factoren, dus dat betekent dat ananassen goed genoeg zijn voor katten, toch? Nou, niet precies.

Ananas is niet giftig voor katten.

In tegenstelling tot citrusvruchten veroorzaakt deze heerlijke tropische lekkernij geen vergiftiging of enige vorm van giftige reactie. Zelfs ananasbladeren zijn niet giftig.

Toch hebben ananassen glucose, wat niet ideaal is voor een katachtig dieet. Gelukkig schiet het glucosegehalte niet omhoog, dus een paar kleine ananasbeten doen uw huisdier geen kwaad.

Het is echter wel veilig om uw kat te laten proeven van verse, onbewerkte ananas.

Natuurlijk is het verwennen van de eetlust en het aanmoedigen van veeleisend gedrag geen goed idee als het om katten gaat. Maar het komt erop neer dat u geen schade zult toebrengen aan de algehele gezondheid van uw kat.

Waarom heeft sommig kattenvoer ananas?

Als glucose slecht is voor uw kat, waarom nemen sommige kattenvoerfabrikanten dan ananas op in hun producten?

De waarheid is dat het fruit niet als schadelijke vulstof aanwezig is.

Kattenvoermerken als Go! en Almo Nature hebben wel ananasformules. (Ik heb een grondige voedingsanalyse gedaan van de laatste, als je het nog eens goed wilt bekijken).

Ananas heeft, net als andere vruchten, uitstekende ontgiftingseigenschappen, zit boordevol vitamine C en kan het immuunsysteem aanzienlijk versterken. Bovendien is het ook een goede bron van vezels en is het super laag in calorieën.

Deze factoren maken van ananas een schoon ingrediënt in formules die zich vooral richten op eiwitinname, gewichtsbeheersing en een gezonde levensstijl.

Echter, ananas is niet bepaald voedzaam voor katten. Er zijn meer heilzame vruchten die u aan uw harige vriend kunt geven.

Dit is dus geen populair ingrediënt onder kattenvoerfabrikanten. Bovendien is het eigenlijke ananasgehalte onbeduidend klein in vergelijking met de rest van de ingrediënten.

Als u toch op kattenvoer met ananas stuit, houd er dan rekening mee dat het fruit niet als vulmiddel wordt gebruikt, in tegenstelling tot de bijproducten van vlees, soja, tarwe en de meeste granen.

Zal mijn kat van ananas houden?

Op dit moment vraagt u zich waarschijnlijk af of uw huisdier wel van een ananasreepje zal houden of dat het alleen maar zal fronsen.

Katten houden wel van verschillende smaken en texturen. Deze vrucht heeft een vrij unieke textuur en de meeste katten zullen het leuk vinden om hun tanden in een plakje ananas te zetten.

Maar uw furball zal de eigenlijke smaak wel leuk vinden – niemand weet het zeker. Kittens staan bekend als pietluttige eters en omdat ze niet zoet kunnen smaken, zul je het nooit echt weten, tenzij je het probeert.

Hou er wel rekening mee dat het spijsverteringssysteem van de kat anders is dan dat van de mens. Zelfs een paar kleine ananasblokjes kunnen te veel zijn voor uw kat.

Door de vitamine C en de vezels in deze vrucht, kan het innemen van te veel van deze vrucht gemakkelijk leiden tot diarree. Ook braken is niet uitgesloten.

Vermijd blikjes ananas ten koste van alles!

Het is te zoet en verwerkt met een hoop schadelijke chemicaliën. Zelfs als uw huisdier om een of andere reden de smaak van de ananas uit blik lekker vindt, zal het leiden tot vervelende bijwerkingen.

Als u uw kat wilt trakteren op wat, kies dan voor een plakje verse ananas.

Kortom, ananas is weliswaar niet giftig, maar is niet bepaald het meest voedzame fruit als het gaat om de speciale dieetwensen van een kat. Het zou het beste zijn als u het gewoon niet aan uw katachtige vriend zal geven.