Mogen Katten Aardappelen Eten?

Mogen katten aardappelen eten? Kattenbezitters vragen zich vaak af wat de giftigheid is van verschillende soorten voedsel voor de mens. De vraag over de veiligheid van verschillende voedingsmiddelen nam toe na het leren dat bepaalde voedingsmiddelen giftig waren, wat veel aandacht in de pers opleverde. De belangrijkste giftige voedingsmiddelen voor katten zijn uien, knoflook, chocolade, alcohol en overmatige hoeveelheden vis.

Blootstelling aan de gevaren van verschillende menselijke voedingsmiddelen heeft eigenaren van huisdieren aangemoedigd om te vragen naar de veiligheid van voedsel zoals kan katten eten aardappelen.

Kunnen katten aardappelen eten?

Een aardappel, ook wel bekend als een tater of spud, is een rond tot langwerpig voedsel dat botanisch wordt geclassificeerd als een wortelgroente. Ze behoren tot de plantenfamilie Solanaceae, die dezelfde plantenfamilie is als nachtschade en tomaten. Aardappelen worden in de grond geteeld en het is de wortel van de plant die de aardappel maakt. Ze kunnen in grootte variëren van klein en rond tot groot en langwerpig met een zachte dunne schil.

Aardappelen worden over de hele wereld verbouwd en zijn een van de meest geteelde gewassen ter wereld, daterend van bijna 10.000 jaar geleden. Er zijn duizend aardappelrassen waarvan de eerste aardappel waarschijnlijk afkomstig is uit Zuid-Amerika en in de 16e eeuw Europa bereikte.

Om de vraag te beantwoorden, “Kunnen katten aardappelen eten?” het is, “Ja.” Katten kunnen een kleine hoeveelheid gekookte ongekruide aardappelen eten. Maar katten zijn carnivoren en de meeste kiezen er niet voor om aardappelen te eten. Katten houden vaak van verschillende texturen en genieten ervan als gezond tussendoortje. Aardappelen zijn een goede bron van water, kalium, ijzer, vitamine C, vitamine B6 en magnesium.

Hoewel gekookte aardappelen als veilig worden beschouwd, kan elk voedsel bij katten maag-darmklachten veroorzaken. Wat sommige katten stoort, stoort andere. Hetzelfde kan gebeuren bij mensen. Sommige voedingsmiddelen kunnen de ene persoon wel lastig vallen, maar de andere niet.

Aardappelen worden op honderden manieren bereid, waaronder gebakken, gepureerd, in blokjes gesneden of als frites. Ze kunnen op honderden manieren worden gebakken, gekookt, gebakken en op smaak gebracht.

De gevaren van aardappelen voor katten

Bij het onderzoek naar de veiligheid en het gevaar van aardappelen voor katten zijn er een aantal overwegingen.

  • Groene, ongekookte en/of rauwe aardappelschillen bevatten solanine die giftig kan zijn voor katten. Solanine is een natuurlijk verdedigingsmechanisme van de aardappel om deze te beschermen tegen het eten. Inslikken van solanine bij katten kan leiden tot braken, diarree, en soms invloed hebben op het zenuwstelsel, waardoor lethargie en desoriëntatie.
    Pancreatitis of gastro-intestinale verstoring kan voorkomen bij katten die niet gewend zijn aan aardappelen of die gekookt zijn met kruiden en boter. Te veel olie, vet of kruiden kan leiden tot maag-darmontsteking of pancreatitis.
  • Er is een kans op verstopping door het inslikken van de bladeren van de planten. Hoewel het ongewoon is, kunnen katten die aan tuinen worden blootgesteld en de bladeren opeten, maag- en darmklachten krijgen en mogelijk verstopping veroorzaken.
  • Er is een ongewoon risico op verstikking bij het eten van grote stukken of in sommige gevallen grote hele stukken aardappelen. Katten zijn over het algemeen vrij discriminerend in hun eetgewoonten en dit is een zeldzaam probleem.
  • Hebben katten aardappelen nodig?
    Er zit niets in aardappelen dat katten nodig hebben. Wat katten wel nodig hebben is een hoogwaardig, door AAFCO goedgekeurd kattenvoer. Lees meer over Voeding in Katten.

De veiligste manier om aardappelen aan katten te geven

De veiligste manier om uw kat aardappelen te geven is door kleine stukjes gekookte aardappel of puree aan te bieden zonder kruiden. Er zijn veiligere en betere traktaties te geven aan andere katten dan aardappelen.