Mogen Hamsters Rijst Eten?

Hamsters zijn geweldige huisdieren, en lijken alles te willen eten wat hun kleine pootjes kunnen grijpen. Niet alle lekkernijen zijn echter gezond voor uw kleine vriend, dus het is verstandig om te controleren voordat u uw hamster iets nieuws geeft. Als het gaat om rijst, kunnen hamsters rauwe (ongekookte) en gekookte rijst veilig eten, hoewel enige voorzorgsmaatregel moet worden genomen.

Ongekookte rijst vs. gekookte rijst

Rijst van welke aard dan ook moet alleen worden gegeven als een traktatie, en slechts een paar korrels per keer. Omdat het de voedingsdichtheid van zaden of korrels mist, zou rijst niet het grootste deel van de maaltijden van uw hamster moeten uitmaken. Zowel gekookte als ongekookte rijst is prima voor hamsters om veilig te eten, hoewel ongekookte rijst makkelijker op te slaan is in de wangen van de hamster. Gekookte rijst mag niet te vochtig of te gaar zijn, omdat het in de wangen kan blijven steken en kan gaan rotten.

Witte Rijst vs. Volkoren Rijst

Volkoren of bruine rijst is een betere voedingskeuze voor hamsters dan witte rijst, omdat de buitenste schil van de rijstkorrel niet is verwijderd. Deze bolster bevat belangrijke B-vitamines, maar ook vezels en ijzer. Aangezien rijst echter slechts spaarzaam moet worden gegeven als traktatie, is het voedingsgehalte minder belangrijk dan bij andere elementen van het dieet van uw hamster. Zowel volkorenrijst als witte rijst kan veilig worden gegeten.

Andere toevoegingen aan het dieet van uw hamster

Het dieet van een hamster moet voor een groot deel bestaan uit zaden, voedingskorrels of -blokken en wat verse groenten en groentesoorten. Traktaties van rijst, kwark en kleine hoeveelheden fruit zijn prima om af en toe te geven. Andere traktaties en supplementen zijn volkorenpasta’s (gekookt of ongekookt), brood, hondenkoekjes, hardgekookte ei- en paardenbloembladeren. Probeer granen met suiker te vermijden, en alles met olie of vet.

Wees voorzichtig bij het voederen van traktaties

Het is belangrijk om op te merken dat wanneer u voor de eerste keer rijst of andere lekkernijen geeft, u uw hamster moet controleren om er zeker van te zijn dat hij geen allergieën of problemen heeft met het eten van het nieuwe voedsel. Als u fruit voert, gebruik dan kleine stukjes en zorg ervoor dat u eventuele pitten of zaden verwijdert, omdat deze behoorlijk giftig kunnen zijn voor hamsters. Voer nooit hamsteramandelen, rauwe aardappelen, chocolade, uien of nierbonen, omdat deze allemaal dodelijk zijn.