Mogen Hamsters Melk Drinken?

Welkom bij onze complete gids voor hamsters en melk. Een antwoord op die uiterst belangrijke vraag – Kunnen hamsters veilig melk drinken? Veel mensen etenswaren zijn niet geschikt voor dieren. Sommige zijn schadelijk, andere zijn gewoonweg niet nodig voor de voeding van uw huisdier. Maar hoe zit het met melk voor hamsters? Mensen houden ervan om dieren melk te geven. Voor ons is dit een daad van koesteren. Maar het kan soms een probleem zijn voor onze huisdieren.

Kunnen hamsters melk drinken?

Hamsters zijn populaire huisdieren voor kinderen en volwassenen. Deze zakformaat vriendjes worden vaak beschouwd als goede startersdieren voor kinderen. Een van de meest voorkomende vragen die kinderen stellen over hun nieuwe vriendjes en vriendinnetjes is “mogen hamsters melk hebben?”

Het antwoord is een beetje ingewikkeld. Hamsters eten zowel vlees als groenten. Hun wilde diëten bestaan uit granen, zaden, groenten en insecten, en huisdier hamsters worden vaak gevoed met commercieel ratten- en muizenvoer. Dierenartsen raden aan om een ratten- en muizenvoer te voeren dat 15-20% eiwit bevat, of een combinatie van konijnenkorrels en ratten- en muizenvoer. Aangezien hamsters niet strikt vegetarisch zijn, is het in theorie logisch dat ze kunnen genieten van melk en kaas. De realiteit is heel anders. Melk is niet giftig voor hamsters, dus technisch gezien is het antwoord op kan hamsters melk drinken ja. Maar er is een serieus voorbehoud, in die zin dat het eigenlijk geen goed idee is. Er zijn ernstige risico’s verbonden aan het voeren van hamsters melk waar hamstersbezitters zich bewust van moeten zijn.

Kunnen hamsters melk drinken – Risico’s van het voeren van melk aan hamsters

Hoewel koeien-, geiten- en zelfs sojamelk niet noodzakelijkerwijs schadelijk zijn, kan het voeren ervan aan uw hamster riskant zijn. Hamsters hebben een droge omgeving nodig om gezond te blijven. Melk is nat. Dit betekent dat als er melk in de kooi van uw hamster wordt gemorst of druppelt, dit kan leiden tot vochtig beddengoed en schimmel, waardoor uw hamster ziek kan worden. Melk bederft ook snel, dus melk laten staan voor hamsters is geen goed idee. Plotselinge veranderingen in het dieet zijn ook gevaarlijk voor hamsters. Voedingsveranderingen kunnen leiden tot diarree en uitdroging, wat fataal kan zijn voor hamsters.

Tekenen van ziekte bij hamsters

Als u uw hamstermelk hebt gevoerd en u zich zorgen maakt dat het misschien ziek is, zijn er een paar dingen waar u op moet letten. Zieke hamsters kunnen verschillende symptomen vertonen:

 • Gewichtsverlies
 • Lethargie
 • Ruwe bont
 • Voorovergebogen houding
 • Moeilijke ademhaling
 • Verminderde activiteitenniveaus
 • Diarree
 • Bevuilde achterhand

Gezonde hamsters zijn actief en nieuwsgierig, en hun vacht en ogen zijn helder en glad. Als u veranderingen in het uiterlijk of gedrag van uw hamster opmerkt, bel dan uw dierenarts.

Kunnen babyhamsters melk drinken?

Melk maakt geen deel uit van een natuurlijk dieet na het spenen voor uw hamster, maar hoe zit het met baby hamsters? Er zijn drie belangrijke redenen waarom u uw baby hamster geen melk moet geven.

 1. Hamstermelk is heel anders dan koemelk of geitenmelk. Als u hamsterbaby’s verweesd of achtergelaten heeft, praat dan met uw dierenarts over de beste melkformule om uw babyhamsters te voeden.
 2. Het hanteren van babyhamsters kan de moederhamster belasten, die uit zelfverdediging haar eigen baby’s kan kannibaliseren.
 3. Een verandering in het dieet kan uw baby hamsters erg ziek maken.

Kunnen hamsters kaas eten?

Als er melk komt in een discussie over knaagdieren, dan volgt kaas vaak ook als onderwerp omdat dit van melk gemaakt wordt.

Sommige websites zeggen dat het voeren van kleine hoeveelheden kaas als incidentele traktatie veilig is voor hamsters. Terwijl uw beste bron voor informatie over de gezondheid van hamsters uw dierenarts is, zijn zeer kleine hapjes kaas meestal veilig voor hamsters.

Dit kan verwarrend zijn. Kaas wordt gemaakt van melk, dus waarom zou het ene wel goed zijn en het andere niet? Technisch gezien zijn geen van beide volledig veilig om aan hamsters te voeren.

Kaas is niet zo nat als melk, maar het risico van het voeren van kaas of een ander zuivelproduct is niet alleen het voedsel zelf, hoewel vetrijke producten zoals kaas kunnen leiden tot overgewicht, kunnen ze ook leiden tot schimmel.

Hamsters houden ervan om voedsel te hamsteren. Dit betekent dat een hamster die een stuk kaas naar een hoek smokkelt, het daar kan laten liggen om te bederven, waardoor ze later ziek kunnen worden.

Speel het veilig en bied zaden en veilige noten aan als bron van extra eiwit in plaats van melkproducten.

Wat kan mijn hamster in plaats daarvan eten?

We hebben dus vastgesteld dat het antwoord op ‘kan hamsters melk drinken’ helaas nee is. In plaats van een potentieel risicovol voedingsmiddel zoals melk aan uw hamster te voeren, waarom zou u hen niet een gezonde traktatie geven die natuurlijker is voor hun dieet?

Er zijn veel gezonde hamstertradities, zoals wortelen, appels en broccoli. Of speciaal ontworpen hamster traktaties. Deze snacks zijn een betere keuze voor uw hamster dan melk.

Vergeet niet dat dierenartsen alleen aanraden om gezonde hamster traktaties te geven, zoals hooi, fruit, groenten en traktaties die in dierenwinkels worden verkocht, als 10 procent van het totale dieet van uw hamster om overgewicht van de hamster te voorkomen.