Mogen Hamsters Kaas?

Mag mijn hamster kaas? Goede vraag! Er is geen ontkomen aan - kaas is synoniem geworden met knaagdieren. Van animaties met zoete muizen die aan brokken kaas knabbelen tot metalen vallen die ratten naar hun lot lokken met grote blokken aas - het lijkt erop dat dit romige tussendoortje gewoonweg onweerstaanbaar is.

Maar kunnen hamsters kaas eten, en als dat zo is, moet het dan deel uitmaken van hun basisdieet?

Kaas is een perfect veilig tussendoortje om uw hamster te geven, want het zit vol met eiwitten, vitaminen en mineralen. Hamsters kunnen kaas eten met een laag vetgehalte en een milde smaak, op voorwaarde dat het met mate wordt gegeven, omdat deze kazen veel calorieën bevatten.

Toen onze oude hamster Oscar ziek werd, was de enige manier waarop we zijn medicatie konden toedienen via een stukje kaas. En terwijl hij met plezier brokken cheddar in zijn wangen kon bewaren om de hele dag te kunnen eten, is kaas niet iets wat ze dagelijks zouden moeten eten. Hier leggen we uit waarom!

Houden hamsters van kaas?

Kaas is geen voedselbron waar wilde hamsters ook toegang toe hebben, maar foerageert in plaats daarvan voor fruit, zaden en insecten om een goed niveau van vetten en eiwitten binnen hun dieet te krijgen.

Daarom worden hamsters als huisdier niet geboren met een natuurlijke drang naar kaas, en net als mensen kan het een persoonlijke voorkeur zijn of ze het zelfs leuk vinden.

Om te beginnen moet u uw hamster alleen maar proberen op kleine slithers kaas, omdat deze ongelooflijk rijk is, en dit zal ervoor zorgen dat eventuele maagklachten worden voorkomen. Het zal u ook helpen om te bepalen of u het kaasplankje al dan niet regelmatig moet uitrollen, omdat u dan kunt zien hoe snel deze kazen worden geconsumeerd.

Als uw hamster zijn neus op haalt bij een plakje kaas, zorg er dan voor dat u het uit de kooi haalt om te voorkomen dat het gaat ontbinden.

Welke soorten kaas kunnen hamsters eten?

Kaas is ongelooflijk calorierijk, dus je moet proberen je te houden aan de vetarme soorten om te voorkomen dat je hamster zwaarlijvig wordt. Deze hebben de neiging om zachte kazen zoals:

  • Mozzarella
  • Ricotta, en kwark
  • Maar ook harde kazen, zoals milde cheddar, zijn prima geschikt om in op te nemen.

Probeer weg te sturen van kazen die veel verzadigd vet en zout bevatten, zoals parmezaanse kaas, gerijpte cheddar en zelfs smeltkaas. Deze kaassoorten kunnen, als ze te vaak of in grote hoeveelheden worden gegeven, het cholesterolgehalte in het bloed verhogen en het risico op beroertes en hartaanvallen vergroten. Ze kunnen ook leiden tot uitdroging en verstopping van uw hamster.

Kazen zoals Stilton en Blauwe kaas zijn giftig voor hamsters, dus u moet ze koste wat het kost vermijden.

Hoeveel kaas kan een hamster consumeren?

Het dieet van uw hamsters moet voor 16% uit eiwit bestaan en als u een zwangere hamster heeft, dan heeft deze ongeveer 24% eiwit nodig om op kracht te blijven. Kaas is ook een grote bron van calcium.

De meeste gedroogde voorverpakte voedingsmiddelen of hamster muesli zullen moeten worden aangevuld met een of andere vorm van extra eiwitbron, en hoewel de meeste dierenartsen en externe bronnen snacks aanbevelen zoals meelwormen of gekookte eieren, kan kaas een goed alternatief zijn. Voor meer informatie over wat u uw hamster moet voeden, lees onze informatieve blog.

Alle soorten hamsters, van Syrisch tot Dwerg, kunnen kaas eten, maar dwerghamsters hebben een hoger risico op het ontwikkelen van hamsterdiabetes en moeten dus beperkt worden in de hoeveelheid kaas die ze krijgen.

Idealiter moet u slechts een paar slithers vetarme kaas of een theelepel cottage cheese per week in de kom van uw hamster doen. Omdat hamsters maar klein zijn, mag elke portie kaas niet groter zijn dan een rozijn.

En vergeet niet dat hamsters graag eten opslaan in hun wangen, in de hoeken van hun kooien en soms zelfs begraven, dus geef ze niet te veel, voor het geval het afgaat voordat uw hamster de kans krijgt om het op te eten.

Kunnen hamsters kaasbolletjes eten?

Veel mensen gaan ervan uit dat hamsters, omdat ze kaas kunnen eten, ook andere kaasproducten kunnen eten, zoals kaassoepjes. Dit is niet waar.

Deze snacks met kaassmaak hebben geen voedingswaarde voor uw hamster en bevatten extreem veel natrium. Een natriumrijk dieet kan de bloeddruk van een hamster doen stijgen, waardoor deze gevoelig is voor een hartaanval of een beroerte. Het kan ook het risico op nieraandoeningen bij uw hamster verhogen.

Daarom raden we aan om de troep te dumpen en uw hamster alleen te voorzien van een dieet vol vers fruit, groenten en een beetje magere kaas.

Kunnen hamsters zuivel eten?

Naast kaas kunnen hamsters ook vetarme of vetvrije yoghurt hebben, maar u moet ongezonde zuivelproducten zoals ijs, dat veel vet, suiker en calorieën kan bevatten, vermijden.

Hoewel melk niet giftig is voor hamsters, bevat koemelk, geitenmelk en zelfs sojamelk andere gehaltes aan eiwitten en vetten dan de melk van een hamster. Dit kan de spijsvertering van uw hamster beïnvloeden en leiden tot diarree of uitdroging, dus om deze reden raden wij u aan uw hamster alleen water te geven om te drinken.

Conclusie

De volgende keer dat je naar de koelkast gaat om een broodje kaas te maken, overweeg dan om het te delen met je harige vrienden. De meeste hamsters genieten immers van een klein stukje kaas als alternatief tussendoortje, op voorwaarde dat het vetarm is en met mate gegeten wordt.