Mogen Cavia’s Tomaten Eten?

Heb je je ooit afgevraagd: “Mogen cavia’s tomaten eten?”

Is deze vrucht (hoewel men het ook wel een groente noemt is het technisch gezien een vrucht) schadelijk voor cavia’s?

Je hebt misschien gehoord dat tomaten een aantal gezondheidsvoordelen hebben voor cavia’s. Maar er zijn ook serieuze potentiële risico’s als je het niet goed doet. Sommige delen van de tomatenplant zijn giftig voor cavia’s.

Kunnen cavia’s dan überhaupt tomaten hebben? Laten we eens kijken of tomaten wel veilig zijn voor cavia’s, of ze wel voedingswaarde hebben.

Mag mijn cavia’s tomaten hebben..

Kortom, “JA” cavia’s kunnen tomaten eten. Het is echter belangrijk dat eigenaren alle informatie hebben voordat ze er een aan hun cavia aanbieden. De tomaten die veilig zijn voor cavia’s om te eten moeten rijp zijn.

Ze moeten geen groene tomaten eten. Rijpe tomaten zijn een oranjerode tint en kunnen uw cavia voorzien van voedingsstoffen die hem kunnen helpen om langer te leven. Hoe dieper rood de tomaat is, hoe veiliger het voor uw cavia is om te eten!

Tomaten (zelfs rijpe) mogen nooit teveel aan een cavia worden gegeven. Onthoud, alles met mate! Als u uw cavia’s wat tomaten aanbiedt, doe dat dan langzaam en met hele kleine stukjes. Van sommige cavia’s is bekend dat ze negatief reageren. Ze kunnen allergisch zijn, een hekel aan hen hebben of de tomaten kunnen maagklachten veroorzaken.

De gezondheidsvoordelen van tomaten voor cavia’s?

Voedingsstoffen in voedingsmiddelen zoals tomaten dragen bij aan het welzijn en de algehele gezondheid van uw cavia. Dus je moet Tomaat toevoegen aan het dieet van je huisdier. Hier zijn enkele van die voedingsstoffen:

 • Bèta-caroteen: Als krachtige antioxidant bestrijdt bètacaroteen vrije radicalen die de cellen beschadigen, en het helpt de gezondheid in de ogen te bevorderen en een gezonde huid en vacht te behouden.
 • Vitamine C: Het belangrijkste is dat er wat vitamine C in de druiventomaten zit, wat cruciaal is voor cavia’s. Als ze een tekort aan vitamine C hebben, zijn ze vatbaar voor een ziekte die scheurbuik heet en dat is gevaarlijk. Het leidt tot zwellingen in de gewrichten, inwendige bloedingen, losse ontlasting, ruwe vacht… Tenslotte is er ook ijzer dat belangrijk is voor gezond bloed. IJzer is van vitaal belang voor het genezen van bloedarmoede en andere bloedgerelateerde problemen bij cavia’s.
 • Lycopene: Door cellen in de longen, hart, bloed, spieren, zenuwen en organen te beschermen, helpt lycopeen ook vrije radicalen te bestrijden.
 • Vitamine K: Een belangrijke vetoplosbare vitamine, vitamine K helpt het bloed te stollen.
 • Tomaten hebben een zeer laag suikergehalte, wat goed is omdat cavia’s de neiging hebben om in gewicht toe te nemen als ze te veel krijgen. Dit gebeurt vaak bij overvoeding met vruchten zoals bananen, die een hoog suikergehalte hebben. Het lage suikergehalte is geweldig, omdat u hiermee uw cavia’s vaak kunt voeden.

Gevaren van het voeden van uw tomaten aan cavia’s

Tomaten maken deel uit van de nachtschadefamilie van de groenten. Deze planten, inclusief paprika’s, aubergine en aardappelen, bevatten potentieel giftige elementen, maar dragen ook steeds eetbare delen.

Dat betekent dat tomatenvruchten weliswaar veel gezondheidsvoordelen voor uw cavia bevatten en ze het af en toe als tussendoortje kunnen krijgen, maar dat de rest van de plant giftig kan zijn.

 • Tomaat is supergezond en lekker voor cavia’s, maar het is waterig, dus in hoge hoeveelheden kan het hun kwetsbare buikje van streek maken. Probeer dit dus samen met een ander voer voor de cavia te serveren, want de maag verteert waterig voedsel goed als het gecombineerd wordt met iets calorierijker of anders dan het waterige voedsel. Het is een goed idee om de hoeveelheid tomaat te beperken tot 3-4 keer per week, en niet meer dan een paar sneetjes.
 • Sommige cavia’s kunnen allergisch zijn voor tomaten – De merkbare allergische reacties zijn onder andere zwelling van de mond en keel. Als u dit opmerkt, moet u de cavia’s direct water geven en het voedingsproces stoppen. Als de symptomen verergeren, dan kunt u altijd een afspraak maken met een gekwalificeerde dierenarts voor assistentie.

Waar zijn de giftige onderdelen

Sommige delen van de tomatenplant zijn veilig voor cavia’s en andere delen zijn niet veilig. Hier zijn de onderdelen die u NOOIT uw cavia moet laten eten:

 • Stengels.
 • Bladeren.
 • Wortels.
 • Onrijpe GROENE tomaten

De reden dat uw cavia deze delen van de tomatenplant niet mag eten, is omdat ze hoge hoeveelheden van een giftige stof bevatten die tomatine wordt genoemd.

De stengels, bladeren, wortels en onrijpe groene tomaten kunnen elk tot 5 procent concentratie bevatten. Vijf procent concentratie is nogal wat dus moet u nooit onrijpe tomaten, stengels, bladeren, of wortels van de tomaat aan uw cavia voeren.

Hoe u tomaat aan uw cavia voedt

Bij het aanbieden van uw cavia’s wilt u op zoek gaan naar volwassen, rijpe, rode tomaten (cherrytomaten en andere rassen zijn ook prima) waarvan alle stelen, bladeren en wijnstokken volledig zijn verwijderd.

Hoewel veel mensen hun tomaten liever gezouten hebben, kunnen dit soort toevoegingen schadelijk zijn voor uw cavia, dus kleine stukjes van een gewone, grondig gewassen tomaat zijn altijd de veiligste manier om ze aan uw huisdier te serveren.

Begin met het aanbieden van slechts een hapje of twee en kijk hoe uw cavia reageert. Als hij of zij van de tomaat geniet en geen nadelige effecten ondervindt, voel je vrij om kleine hoeveelheden als traktatie te blijven aanbieden.

Veelgestelde vragen en antwoorden

Wat als mijn cavia stukken van de tomatenplant eet.

De tekenen van tomatenvergiftiging zijn een verstoorde maag en diarree, verlies van coördinatie en tekenen van spierzwakte. Als je dit soort dingen merkt is het het best om je cavia naar de dierenarts te brengen.

Kan cavia’s Tomatenschillen eten

Tomatenschillen zijn gezond omdat deze een grote hoeveelheid antioxidant Lycopene bevatten, wat helpt bij het voorkomen van kankercellen. Je hoeft je niet druk te maken om de schillen en ze niet te verwijderen.

Conclusie

Dus, kunnen cavia’s tomaten eten? Natuurlijk kunnen ze dat! Tomaten zijn een schat aan vitaminen, mineralen en organische verbindingen die bijdragen aan de gezondheid van onze cavia’s.

Maar als een tweesnijdend zwaard zijn er voor- en nadelen aan tomaten. Het lange en de korte is dat tomaten goed zijn voor de gezondheid van onze cavia’s, zolang we maar de alleen de vruchten serveren. Je moet nooit een onrijpe groene tomaat aan je cavia geven vanwege de slechte stoffen die erin zitten.