Mogen Cavia’s Erwten Eten?

Erwten zijn zeer voedzaam en ze zijn een favoriet in vele beschavingen over de hele wereld, dus u wilt misschien dat uw huisdier wat heeft, maar kunt cavias erwten eten?

We eten ze niet echt rauw, ze zijn over het algemeen gekookt en aangezien cavias exclusieve herbivoren zijn zouden deze goed voor hen moeten zijn, toch? Laten we dat uitzoeken!

Voedingswaarde

De erwten in ruwe vorm bevatten ongeveer 15g koolhydraten in 100g, ongeveer 5,6g suiker, 5g voedingsvezels en 5g eiwitten. Ze zijn rijk aan vitaminen en bevatten vitamine A, B1, B2, B3, B6, B9, C, E, K en ze hebben ook mineralen die goed zijn voor onze gezondheid, namelijk calcium, ijzer, magnesium, mangaan, fosfor, kalium, natrium en zink.

Geen van deze elementen zijn van nature slecht voor uw cavia als ze met mate worden gegeten, maar de fosfor, calcium, zuren en suiker kunnen een probleem worden als ze in grote hoeveelheden worden gegeten. Dit betekent dat uw huisdier kan profiteren van de eigenschappen die erwten bieden zonder zich al te veel zorgen te maken, maar dit zou moeten werken als een traktatie.

Ze bevatten nogal wat vitamine C en dat is een van de belangrijkste elementen in de voeding van een cavia, omdat ze deze vitamine niet kunnen synthetiseren in hun lichaam. Ongeveer 30 of 40 mg vitamine C per dag zorgt voor hun welzijn. Vitamine A zal hen ook helpen tijdens hun groeiperiode en het zal ook hun immuunsysteem stimuleren, maar vergeet niet dat soms minder meer is en dit is een van die situaties.

Frequentie

Het basisvoedsel voor een cavia moet bestaan uit hooi om de tanden in te korten en enkele commerciƫle korrels, aangezien deze zijn ontworpen om hun voedingsbehoeften te garanderen.

Hun dieet kan dan worden aangevuld met groenten en u zult merken dat de meeste die goed zijn voor ons ook goed zijn voor uw huisdier. Erwten kunnen maximiaal vier keer per week worden gevoed en de beste keuze is om ze te variƫren met andere groenten waarvan u weet dat ze veilig zijn voor uw huisdier, zoals courgette, komkommer, sla of snijbiet.

Een goede portie moet bestaan uit maximaal twee peulen en ervoor zorgen dat ze goed schoon en vers zijn, omdat die uit het blikje worden bewaard in zout moet je ze nooit ingeblikte erwten voeren!

Begin met een paar hapjes om er zeker van te zijn dat ze het lekker vinden en verhoog de hoeveelheid geleidelijk aan, maar twee peulen moeten meer dan voldoende zijn omdat ze ook andere voedingsstoffen nodig hebben.

Bevroren of erwten uit het blik hebben veel minder voedingswaarde en daarom is het aan te raden om in plaats daarvan een paar rauwe erwten aan uw huisdier te geven. Ze kunnen ook de peulen opeten, die zullen ze ook geen kwaad doen, maar zorg er wel voor dat dit slechts af en toe een bijgerecht is.

Kort antwoord

Erwten zijn veilig en zijn een goede bron van vitamine C en A, dus ze zijn een goede traktatie, maar wel met mate!