Moeten Hamsters in Bad?

Als je nog nooit een hamster hebt gehad, kun je je afvragen hoe schoon zo’n huisdier is. Hamsters houden zichzelf eigenlijk zorgvuldig schoon en hebben in wezen geen geur. Als u wel een sterke geur van uw hamster ruikt, kan er een ernstiger probleem zijn. Baden is niet aan te raden voor hamsters, behalve in bijzonder ongewone omstandigheden. Wat u wel kunt doen is uw hamster helpen schoon te blijven met eenvoudige verzorgingstechnieken en goed onderhoud van de kooi.

Badrisico’s

Hamsters zijn gevoelig voor verkoudheid; als hij nat wordtt, wordt het makkelijker voor hem om verkouden te worden. Dit is een van de redenen waarom hamstereigenaren worden gewaarschuwd om hun hamsters nooit in bad te doen. Een andere reden waarom baden riskant is, is omdat het etherische oliën uit de vacht verwijdert die helpen om de hamster gezond te houden. In extreme omstandigheden kun je bepaalde plekken op de vacht schoonmaken, bijvoorbeeld wanneer een hamster iets giftigs in zijn vacht heeft gekregen. Doe dit in een verwarmde omgeving en laat de vacht na het schoonmaken snel drogen. Breng de hamster pas terug in zijn habitat als hij volledig droog is.

Hamsters houden zichzelf schoon

Hamsters doen vrij efficiënt werk om zichzelf schoon te houden. De kans is groot dat u uw hamster zelf heeft zien verzorgen, vooral nadat u haar heeft behandeld. Hamsters, territoriale wezens, hebben geurklieren in het heupgebied. Ze verzorgen zichzelf om de olie die uit deze klieren wordt afgescheiden over hun hele lichaam te verspreiden. Nadat je ze hebt vastgehouden, werken ze aan het verwijderen van je geur.

Het borstelen van uw hamster

Soms zit er bij hamsters beddengoed of poep in de vacht. Dit geldt vooral voor langharige rassen. Om dergelijke zaken te helpen verwijderen, gebruikt u een zachte tandenborstel om de vacht van de hamster zachtjes te borstelen. Dit is een goed moment om uw hamster te inspecteren op tekenen van ziekte. Controleer bij het borstelen van de buik op tumoren of abcessen en natte plekken op de bodem, wat een teken van een natte staart kan zijn.

Oorzaken van een stinkende hamster

Als je hamster een stank heeft die niet van beddingmateriaal is, is er een probleem. Een van de veel voorkomende problemen is dat zijn kooi niet vaak genoeg wordt schoongemaakt. Hamsterkooien moeten één keer per week worden schoongemaakt. Kleinere kooien moeten mogelijk twee keer per week worden schoongemaakt. Geur kan worden veroorzaakt door ziekte. De lijst met hamsterziekten is lang; als u merkt dat uw hamster een sterkere geur heeft dan normaal, is een bezoek aan de dierenarts noodzakelijk.