Leggen kalkoenen eieren? Eten we kalkoeneieren?

Zoals alle vogels leggen kalkoenen eieren, hoewel ze niet zo
productief zijn als eenden of kippen. Over het algemeen leggen kalkoenen
maar twee eieren per week, vergeleken met de zes of zeven die kippen
leggen, maar hun eieren zijn zeker eetbaar. Kalkoeneieren zijn zeer
voedzaam en zijn veel groter dan kippeneieren, in sommige gevallen tot
50%!

Als kalkoeneieren zo groot en voedzaam zijn, vraag je je misschien af
waarom we ze niet eten. In de meeste winkels vind je kippen-, eenden- en
zelfs kwarteleieren, maar zelden kalkoeneieren. Laten we eens kijken
waarom dat zo is en of kalkoeneieren het eten waard zijn.

Eten we kalkoen eieren?

Kalkoeneieren zijn groter, rijker, romiger en rijker aan
voedingsstoffen dan kippeneieren, en als je ze kunt vinden, zijn het
geweldige alternatieven. Als kalkoeneieren zo voedzaam zijn en kalkoen
het vijfde meest populaire vlees in de Verenigde Staten is, waarom eten
we de eieren dan niet?

Het antwoord is te wijten aan een combinatie van factoren. Ten eerste
leggen kalkoenen maar twee of drie eieren per week. Omdat kalkoenen zo
groot zijn, nemen ze meer ruimte in beslag en hebben ze meer voedsel
nodig, waardoor de verzorging ervan duur wordt. Als ze maar een paar
eieren per week krijgen, wordt de prijs voor de meeste consumenten te
hoog. Door deze extra kosten en de schaarste van eieren ligt de prijs
van kalkoeneieren veel hoger dan die van kippeneieren: voor de prijs van
één kalkoenei kun je waarschijnlijk twee dozijn kippeneieren kopen!

Ten tweede beginnen kalkoenen veel trager met leggen dan kippen.
Kalkoenen beginnen pas eieren te leggen als ze ongeveer 7 maanden oud
zijn, in tegenstelling tot kippen, die pas beginnen te leggen als ze
ongeveer 18 weken oud zijn. Hierdoor zijn kalkoeneieren waardevoller
omdat het zinvoller is het ei te bevruchten en het te laten uitkomen om
meer kalkoenen te produceren, dan het te verkopen voor menselijke
consumptie.

Ten slotte zijn kalkoeneieren voor de meeste consumenten onbekend, en
zij houden het meestal liever bij kippen- of eendeneieren.

Kalkoen-eieren vs.
kippeneieren

Kalkoeneieren smaken niet veel anders dan kippeneieren, behalve dat
ze wat rijker en romiger zijn. Kalkoeneieren zijn tot 50% groter dan
kippeneieren, maar niet zo veel groter dan eendeneieren, en ze hebben
een veel dikkere schaal en schaalvlies dan kippeneieren. Een kalkoen-ei
levert dus bijna tweemaal zoveel calorieën, eiwitten en vetten als een
kippenei, deels door het grotere formaat en deels omdat deze
voedingsstoffen in kalkoen-eieren sterker geconcentreerd zijn.

Laatste gedachten

Zoals alle vogels leggen kalkoenen eieren, hoewel ze niet zo veel
leggen als kippen. Kalkoeneieren zijn echter nog steeds eetbaar en
gezond voor ons, misschien zelfs meer dan kippeneieren. Vanwege de hoge
kosten voor het houden van kalkoenen en omdat ze maar twee eieren per
week leggen, is het echter financieel niet haalbaar om kalkoeneieren te
produceren en kiezen de meeste boeren ervoor om ze te houden voor hun
vlees.

: