Kunnen Paarden Maïskolven Eten? Wat u moet weten!

Na het verbouwen en oogsten van maïs blijft er nog veel over, zoals
de stengels, bladeren en kaf. Veel boeren vermalen deze om te gebruiken
als veevoer - meestal voor vee of varkens - of om te composteren. Maar
je vraagt je misschien af of je paard deze maïskafjes kan eten.

Het simpele antwoord is ja, ze kunnen maïs schillen
eten.
Maar de echte vraag is of ze dat wel moeten
doen. In het algemeen zijn er veel verschillende groenten die
veilig zijn voor paarden om met mate te eten, en sommige hebben zelfs
een aanzienlijke voedingswaarde. Paarden hebben echter een gevoelige
spijsvertering, en te veel groenten kan koliek veroorzaken, een
potentieel levensbedreigende aandoening, vooral als de groenten
vezelrijk zijn, zoals maïskaf.

In dit artikel kijken we naar de mogelijke risicos van het
voeren van maïsvlokken aan je paard en waarom ze waarschijnlijk beter
van het menu kunnen blijven.
Laten we beginnen!

Wat zijn maïs schillen?

Maïsschillen zijn gewoon de heldergroene buitenste laag van een
maïskolf die de kolf beschermt tegen ongedierte en het milieu. Meestal
worden ze na een oogst op de composthoop gegooid of aan dieren gevoerd,
hoewel er ook smakelijke gerechten zijn waarin ze kunnen worden
gebruikt. De schillen zijn sterk en toch biologisch afbreekbaar, en de
schillen werden in oude culturen eeuwenlang als geneesmiddel
gebruikt.

Mogelijke risicos van het voeren van maïsvlokken aan uw paard

Maïsschillen hebben weinig voedingswaarde, en ze worden zelfs vaak
gebruikt als vulmiddel in commerciële diervoeding. Dus, hoewel je paard
kan genieten van de smaak en textuur van het kauwen op een verse
maïsschil, zal het hem weinig voedingswaarde geven.

De belangrijkste risicos zijn de mycotoxinen die soms op maïskolven
en -schillen groeien. Wanneer deze toxinen in grote hoeveelheden worden
geconsumeerd, kunnen ze een neurologische aandoening veroorzaken die
Equine Leukoencephalomalacia wordt genoemd, ook wel bekend als
beschimmelde maïsziekte. Dit kan leiden tot blindheid of cognitieve
stoornissen, en het kan zelfs fataal zijn. Deze toxinen komen vooral
voor in warme, vochtige omgevingen en kunnen gemakkelijk onopgemerkt
blijven - de smakelijkheid van de maïs en de kaf wordt niet verminderd
door de aanwezigheid van de schimmel.

Een ander potentieel risico is koliek en spijsverteringsproblemen.
Maïsschillen bevatten een grote hoeveelheid vezels, en bij overmatig
eten kunnen ze een pijnlijk en zelfs levensbedreigend opgeblazen gevoel
bij je paard veroorzaken.

Hoe zit het met maïskorrels?

Maïs is een veel voorkomend ingrediënt in diervoeders vanwege de
beschikbaarheid en betaalbaarheid. Als het gebit van je paard gezond is,
zou het geen probleem moeten hebben om door de buitenste schil van
maïskorrels te kauwen, hoewel deze meestal gepeld, gerold of gekraakt
aan paarden worden gegeven.

Gemalen of geplette korrels mogen nooit aan paarden worden gegeven,
omdat ze te snel door de dunne darm gaan en koliek kunnen veroorzaken.
Er is ook het risico van giftige schimmel, dus je moet ervoor zorgen dat
de maïs die je ze geeft van een gerenommeerde bron afkomstig is.
Maïskorrels bevatten ook veel suiker en koolhydraten, wat bij overmaat
kan leiden tot gedragsproblemen. Gematigdheid is de sleutel als het gaat
om maïskorrels, en deze moeten alleen af en toe aan hen gevoerd worden.
Ook paarden met overgewicht of insulineresistentie zouden helemaal geen
maïskorrels moeten krijgen vanwege het hoge suikergehalte.

Hoe zit het met maïskolven?

De maïskolf zelf is vezelrijk, maar heeft geen echte voedingswaarde.
Paarden kauwen vaak graag op de maïskolven na het eten van de korrels,
maar de hoge vezelwaarde kan problemen veroorzaken als ze er te veel van
eten. Bovendien is er het risico op verstikking wanneer je je paard een
maiskolf voert, en naar onze mening, met het gebrek aan voedingswaarde,
is het gewoon het risico niet waard.

Laatste gedachten

Maïsschillen vormen geen groot risico voor je paard, maar elke vorm
van maïs, met inbegrip van de stengels, de korrels en de kolf, moet met
strikte gematigdheid en met een waakzaam oog worden gegeven. Het
grootste risico zijn mycotoxinen, die moeilijk te detecteren zijn.
Aangezien er weinig voedingswaarde in maïsschillen zit, raden we aan ze
helemaal van het menu te laten - er zijn genoeg andere smakelijke
traktaties om aan je paard te geven!

Gerelateerde lectuur:

  • Kunnen paarden ananas eten? Wat je moet weten!
  • Kunnen Paarden Peren Eten? Wat je moet weten
  • Kunnen paarden pindakaas eten? Wat u moet weten

: Kadisha,