Kunnen Konijnen Zwemmen en Vinden Ze Dit Leuk?

Kunnen konijnen zwemmen? En nog belangrijker, vinden ze het leuk om in het water te zijn?

Als je aan konijnen denkt, is zwemmen niet het eerste wat in je opkomt.

Springen, graven, zeker, maar zwemmen?

Kunnen konijnen zwemmen?

Zwemmen konijntjes voor de lol?

En nog belangrijker, is het goed voor hen?

In dit artikel gaan we dieper in op de aanbevelingen en waarschuwingen met betrekking tot het zwemmen van konijntjes.

Kunnen Konijnen Zwemmen?

Het eenvoudige antwoord op de vraag, kunnen konijnen zwemmen, is technisch gezien ja.

Konijnen, of het nu kleine Dwerg Hotots zijn of volle Vlaamse reuzen, zijn in staat om te zwemmen.

Konijnen zullen zowel hun voorpoten als achterpoten gebruiken om zich door het water voort te stuwen. Ze ontwikkelen het vermogen om tussen 8 en 15 dagen na de geboorte te zwemmen.

Konijnen in het water

In feite zwemmen sommige konijnen niet alleen, sommige konijnen zijn zelf geëvolueerd om in een waterige omgeving te leven.

De soorten waterdieren zijn waterminnende konijnen die algemeen bekend staan als moeraskonijnen. Moeraskonijnen leven en gedijen in laaggelegen, dichtbeboste wetlands en moerassen.

Hoewel hun zwemsnelheid misschien niet genoeg is om een roofdier uit te roeien, zijn ze volleerde zwemmers en gedijen ze in een natte omgeving.

Maar hoe zit het met tamme konijntjes? Kunnen konijnen zwemmen als ze als huisdier zijn opgevoed?

Mits je geen moeraskonijn als huisdier houdt, moet je echt weten of mijn konijntje kan zwemmen.

Opnieuw is het antwoord, ja. Lagomorph morfologie laat toe dat konijnen zich door water voortstuwen.

Dus de volgende vraag is. . .

Mag ik mijn konijnen laten zwemmen?

En dat is een heel andere vraag.

Alleen omdat het antwoord op de vraag of konijnen kunnen zwemmen “ja” is, betekent niet dat ze dat ook moeten doen of dat het goed of leuk voor ze is.

De House Rabbit Society waarschuwt er specifiek voor dat het trauma van het onder water zitten tot een schok kan leiden bij konijntjes.

Dat is behoorlijk eng voor een konijnenouder. En een konijn zelf.

Het is niet aan te raden om het konijntje nat te maken. Laten we eens kijken naar enkele redenen waarom konijntjes het beste uit het water kunnen worden gelaten.

Hun huid

Konijnenhuid is delicaat. Het droogt niet snel op natuurlijke wijze, vooral niet als de huid met een natte vacht is bedekt.

Als de huid van het konijn niet uitgedroogd is, is de vochtige huid van het konijn kwetsbaar voor scheuren. Een gescheurde konijnenhuid kan snel leiden tot infecties en grote ongemakken voor uw harige vriend.

De House Rabbit Society waarschuwt verder: “Als de huid van een konijn chronisch wordt blootgesteld aan vocht, dan kunnen kaalheid, roodheid en korstvorming ontstaan, en kan er een bacteriële infectie volgen”.

Vinden Konijnen het leuk om te zwemmen?

Hoewel je misschien gehoord hebt van konijnen die graag zwemmen, verdragen de meeste konijnen het niet om ondergedompeld te worden in water, en de schok ervan kan dodelijk zijn.

Aangezien we niet in staat zijn om konijntje te peilen naar haar mening over zwemmen, laten we proberen het vanuit haar perspectief te bekijken. Het grootste deel van haar leven brengt ze door in droog beddegoed, beschermd tegen de elementen zoals regen of sneeuw.

Net zoals je het konijntje niet op nat beddengoed wilt laten zitten, wil je haar niet in het water laten weken.

Dus nee, de meeste konijnen vinden zwemmen absoluut niet leuk.

Kan een konijn met mij zwemmen?

Je wilt absoluut geen konijn dwingen om in het water te komen.

Afgezien van het feit dat het wreed is om dit gedrag aan uw huisdier op te dringen alleen omdat u het zelf leuk lijkt, kan het konijntje zichzelf – of u – schade berokkenen door zich in angst uit te slingeren wanneer ze aan een abnormale ervaring wordt blootgesteld, zoals het nat worden.

Een andere overweging is, als het konijn eenmaal aan het zwemmen is, hoe krijg je haar dan uit het water? Wat als ze naar het diepe gedeelte van een zwembad of meer zwemt?

Als je niet in staat bent om te staan en haar zachtjes uit het water te tillen, zal het stressvol zijn voor jullie beiden. Terwijl uw stress in bedwang kan worden gehouden, kan overbelasting van een konijn leiden tot een schok en zelfs de dood.

Aquatherapie voor konijnen

Zwemtherapie, of aquatherapie, voor konijnen met artritis of andere gewrichtsontstekingen is de enige keer dat zwemmen gunstig kan zijn voor konijnen.

Als u denkt dat uw konijn baat kan hebben bij aquatherapie, raadpleeg dan uw dierenarts.

Aquatherapy laat het konijn kennismaken met water in een gecontroleerde en zeer beperkte omgeving. Dit moet alleen worden overwogen onder toezicht van konijnenspecialisten.

Wat te doen als je konijn in het water is beland

Als je je konijntje hebt laten zwemmen of als ze op een of andere manier nat is geworden, zijn er maar weinig stappen om haar gezondheid en veiligheid te garanderen.

Het maakt niet uit waar je konijntje zwemt, als ze eenmaal uit het water is, spoel haar vacht dan grondig af met helder water.

Als ze eenmaal gespoeld is, moet je haar volledig drogen. Het drogen van een volledig verzadigd konijn is tijdrovend omdat je ervoor moet zorgen dat er geen vocht tegen haar huid wordt opgesloten.

Zoals we hebben opgemerkt, is de natte konijnenhuid gecompromitteerd en je bent jezelf en het konijn aan het opzetten voor een zeer onaangenaam resultaat als je haar huid niet volledig droogt.

Gebruik handdoeken en een fohn op lage snelheid en lage warmte (niet koel) om haar volledig te drogen.