Kunnen Je Konijnen Buiten Houden?

Kunnen huiskonijnen in de winter buiten leven?

Ja, dat kunnen ze wel. Konijnen hebben aanpassingen die hen helpen de kou te overleven, zoals dikke bontjassen en bontkussens op hun voeten.

Kunnen konijnen buiten gehouden worden?

Als u uw konijn buiten houdt, moet u zich bewust zijn van deze gevaren:

  1. Roofdieren – huiskonijntjes zijn niet zo goed in het beschermen van zichzelf tegen roofdieren als hun wilde voorouders. Konijnen zijn prooidieren en lopen het risico aangevallen te worden door katten, honden, wasberen, haviken of vossen.
  2. Konijnen houden van graven. Dus, als het huis van uw konijn bovenop de grond of het gras ligt, en niet omringd is met gaasdraad rondom en onder het niveau van de grond zou hij of zij kunnen ontsnappen.
  3. Vegetatie die giftig is voor hen – als ze vrij mogen rondrennen in een tuin of binnen een ren die op vegetatie staat, gaan konijnen zeker grazen op wat ze daar ook aantreffen.
  4. Het weer – het kan zijn dat er speciale voorzieningen en structurele toevoegingen aan het verblijf van uw konijn moeten worden aangebracht om ervoor te zorgen dat het beschermd is tegen de elementen. Konijnen kunnen niet goed omgaan met extreme temperaturen of nat weer.
  5. Eenzaamheid – buitenkonijnen krijgen vaak niet zoveel sociale interactie en aandacht als binnenkonijnen.

Hoewel veel huisdierorganisaties en deskundigen zijn begonnen met het bepleiten van het binnenshuis houden van huiskonijnen, is het buiten houden niet onmogelijk of ongehoord. Er zijn risico’s aan verbonden, maar als je voorzichtig bent om ze te vermijden, kan het wel.

Je moet heel voorzichtig en ijverig zijn om dat te doen. U moet ervoor zorgen dat uw konijn in de juiste behuizing zit, de juiste omstandigheden heeft en voldoende manieren heeft om zijn lichaamstemperatuur te regelen als het te koud of te warm is.

Hoe houdt u uw konijn gelukkig en veilig buiten?

Om je konijntje buiten gelukkig en gezond te houden, zorg je voor het volgende:

  1. Een ruime overdekking – Konijnen zijn zeer actief en hebben veel ruimte nodig. Zorg ervoor dat uw konijnen comfortabel op hun achterpoten in hun hok kunnen staan, rond kunnen rennen en minstens drie volle hoppen kunnen maken.
  2. Ruimte voor lichaamsbeweging die minstens drie keer zo groot is als hun hok – Ze vrij laten rondlopen in uw tuin is niet aan te bevelen. Konijnen knabbelen vrijwel alles wat op hun pad komt, wat betekent dat ze planten kunnen verteren die giftig voor hen zijn.

De lijst van die is vrij lang, maar in het geval dat u uw tuin konijn-proof wilt maken, vermijd het planten van geranium, narcissen, aloë, hemlock en vrijwel alle planten die groeien uit bollen. Let wel op, deze lijst is niet uitputtend en er zijn andere planten die giftig kunnen zijn voor konijnen.

  1. Veiligheid tegen roofdieren – Konijnen kunnen sterven van angst. Dus, als uw kat of hond besluit om een beetje te spelen in de tuin, kan uw konijn sterven alleen al bij het zien van hen.

En denk aan andere dieren die misschien ook in uw tuin komen; komt de kat van de buurman u bijvoorbeeld af en toe opzoeken? Zijn er vossen in uw omgeving en zo ja, is het zeker dat ze niet binnen kunnen komen?

  1. Houd hun huis droog, goed geventileerd maar nooit tochtig – Misschien wilt u dakpanelen installeren of een dekzeil gebruiken om hun huis te beschermen tegen sneeuw en regen en schaduw te bieden in de zomer. Vocht kan uw konijnen ziek maken en leiden tot insectenplagen.

Ook het feit dat hun huis niet direct op de grond of op het gras staat en iets boven het maaiveld uitkomt, kan een goede manier zijn om hun huis te beschermen.

Als u een bijgebouw, schuur of garage in uw tuin heeft, die niet voor iets anders wordt gebruikt, kan het het beste konijnenhuis worden. Als u dat doet, zorg er dan voor dat er geen elektrische bedrading of voertuigen in opgeslagen zijn. Konijnen kunnen op elektrische kabels kauwen of brandstofdampen inademen, wat fataal kan zijn.

  1. Gezelschap en vermaak – konijntjes zijn zeer sociale, intelligente en leergierige wezens. Konijnen die buiten worden gehouden krijgen vaak minder menselijk contact dan binnenkonijnen. Het is goed om meer dan één konijn te hebben zodat ze elkaar gezelschap kunnen houden, maar het is ook goed om tijd door te brengen met je konijnen. Wat je ook doet, laat ze niet eenzaam zijn.

Daarnaast kan het zetten van tunnels of hutten voor hen om door te lopen, het verstrekken van verschillende speelgoed ervoor zorgen dat ze zich minder snel vervelen.

Wanneer kunnen babykonijntjes naar buiten?

Verschillende konijnenbezitters en fokkers raden verschillende leeftijden aan. We hebben mensen gezien die zeggen dat ze hun konijntje na twee weken naar buiten laten komen, terwijl anderen zeggen dat het drie maanden duurt.

Het enige wat echter overheerst onder hen is de manier waarop ze hun jonge konijnen aan de buitenwereld voorstellen.

Ten eerste heb je nog steeds een ren of een hok nodig, waar je konijn veilig is ingesloten en genoeg ruimte heeft om rond te lopen. Ten tweede, introduceer het konijn geleidelijk aan de buitenwereld, begin met korte sessies van 10 tot 15 minuten.

Sommige konijnenfokkers raden u aan om, als uw konijn nog nooit vers gras heeft gehad, een paar sprieten naar uw konijn te brengen voordat u hem naar buiten laat gaan. Op die manier is het minder waarschijnlijk dat hij zich tegoed doet aan gras als hij het voor het eerst ziet. Zoals met alle dingen, moeten konijntjes voorzichtig worden geïntroduceerd in nieuw voedsel, omdat het eten van te veel in een keer kan leiden tot buikproblemen.

De beste tijd van het jaar voor een konijn om voor het eerst naar buiten te gaan is de lente, wanneer de temperaturen milder zijn en meer lijken op die van binnen dan in de zomer of de winter.

Welke temperatuur is te koud voor konijnen?

Alles onder de 10 graden zal je konijn waarschijnlijk doen snakken naar de warmte van wat extra beddengoed. Ze kunnen ook kouder zijn dan dat, maar als uw konijn ouder is, kan hij of zij last hebben van pijnlijke artritis en moet hij of zij warm en droog worden gehouden.

Als de temperatuur tot nul daalt, kunt u uw konijnen het beste binnenshuis verplaatsen of naar een schuurtje. Als u ervoor kiest om ze buiten te laten, doe dan extra moeite om ervoor te zorgen dat hun huis goed beschermd is tegen vocht, wind, water en ze hebben genoeg manieren om zich warm te houden.

Hoe houdt u uw buitenkonijn warm in de winter?

Zet je konijnenhok uit de buurt van de heersende wind en regen. Het installeren van een hellend dak zal helpen om regenwater af te voeren. Zorg ervoor dat het huis van uw konijn voldoende van de vloer af is om het droog te houden.

Een weerbestendige hoes moet worden gebruikt om het hok ‘s nachts te beschermen. Zorg ervoor dat u een klein gedeelte onbedekt laat voor de ventilatie.

Leg gedurende de dag een duidelijke bedekking over de hele voorkant van de loods, op voorwaarde dat deze uit de buurt van de richting van de wind en de regen ligt.

Zorg voor veel extra strooisel, dit kan stro of hooi zijn, stofvrij, bovenop lagen krantenpapier om het vocht buiten te houden. Geef ze geen dekens, want daar kunnen ze op kauwen.

Controleer regelmatig het hok van uw konijn op lekken of vocht en handel als u iets ziet. Houd er rekening mee dat het natte beddengoed ‘s nachts kan bevriezen. Vochtig hooi of stro kan uw konijn ziek maken.

U kunt ook microgolfbare warmtekussens kopen die speciaal gemaakt zijn om konijnen in de winter te houden en ze onder hopen hooi of stro te leggen.

Als uw konijn in een bijgebouw, garage of schuur zit en u besluit een kachel te gebruiken om de ruimte te verwarmen, zorg er dan voor dat uw konijntjes uit de buurt van de kabels zijn en niet verbrand of oververhit kunnen raken.

Kunnen konijnen het hele jaar door buiten leven?

Ja, dat kunnen ze wel. In feite groeien buitenkonijnen in de winter een dikkere vacht en verliezen ze veel haar in de zomer om hun vacht dunner te maken.

Houd er echter wel rekening mee dat ze niet goed omgaan met extreme temperaturen.

U moet ervoor zorgen dat hun huis goed uitgerust is voor de koude maanden van de winter door te zorgen voor voldoende beschutting en voldoende manieren om warm te blijven.

Hoe heet is te heet voor een konijn?

De beste temperatuur voor konijnen ligt tussen de 10 en 21 graden Celsius. Als het kouder of warmer is, kan je konijntje het moeilijk krijgen.

Konijnen zweten door hun oren en dat is hun enige manier om hun lichaamstemperatuur in de zomer te reguleren, dus u moet ervoor zorgen dat u uw konijn voldoende manieren biedt om koel te blijven.

Hoe houd je buitenkonijnen koel in de zomer?

Hou je konijntjes uit de buurt van de zon. Plaats het hok in de schaduw en plaats een keramische tegel, of een ander koel materiaal, binnenin voor ze om op te liggen.

Als uw konijn het te warm heeft, kunt u wat koel water op zijn oren spuiten uit een zeer fijne dispenser of een natte handdoek ertegenaan wrijven.

Zorg ervoor dat hij of zij altijd voldoende vers water heeft en geef hem meer groenten, want die zijn rijk aan water en helpen uitdroging te voorkomen.

In de warmste dagen kunt u ijsblokjes in een schotel in het hok plaatsen en flessen bevroren water in een handdoek gewikkeld.

U kunt ook het grootste deel van het hok afdekken met een dekzeil of een andere waterdichte hoes en er een stroom koud water naartoe sturen met een slang of sproeier. Het zeildoek laat het water gewoon naar beneden glijden en beschermt het hok tegen het nat worden. Dit zal het hok van uw konijn afkoelen.

Hoe weet ik of mijn konijn te warm of te koud is?

Een konijn dat te heet is, heeft waarschijnlijk zeer hete oren en roodheid aan de binnenkant van de oren. Hij of zij kan ook lijken te hijgen en langzaam en lethargisch zijn.

Een konijn dat te koud is, heeft waarschijnlijk koude oren. Hij of zij zou zich kunnen opfrissen en bovenop zijn poten gaan liggen in plaats van zich uit te strekken.

Het verplaatsen van een binnenkonijn naar buiten

Voor een minder stressvolle overgang kunt u overwegen om uw konijn in de mildere lentedagen naar buiten te verplaatsen als het verschil tussen de temperatuur binnen en buiten niet te groot is.

Zorg ervoor dat je konijn warm is door extra hooi in zijn hok te leggen, en het hok te bedekken met een deken of een dekzeil.

Buitenkonijntjes regelen hun lichaamswarmte door een dikke vacht te laten groeien voor de winter en te ruien ter voorbereiding op de hete zomermaanden. Een huiskonijn dat zijn leven binnenshuis heeft doorgebracht, zal dat niet hebben gedaan omdat de temperatuur binnenshuis vrij constant is.

Ook als u uw konijn slechts af en toe naar buiten brengt, heeft het niet genoeg tijd om de dikte van zijn vacht te regelen.