Kunnen Katten Huilen?

Kunnen katten huilen? Anekdotisch bewijs suggereert dat katten tranen kunnen huilen als ze van streek zijn of rouwen. Het is waar dat de ogen van katten soms waterig worden. En katten kunnen emoties hebben en hebben die ook; ze rouwen ook. Maar als u een kat met waterige ogen heeft gezien op hetzelfde moment dat ze reden hebben om te rouwen, dan is dat waarschijnlijk gewoon toeval.

Kattenemoties zijn echt

Onderzoekers hebben ontdekt dat katten inderdaad emoties hebben. Ze kunnen menselijke gezichtsuitdrukkingen lezen en ze kunnen een breed scala aan gevoelens over mensen en andere dieren ervaren. Als ze gevoelens hebben, kunnen ze daarnaar handelen. Bijvoorbeeld:

Een gelukkige kat kan spinnen, wrijven, spelen of op een andere manier in contact komen met mensen en andere dieren.
Een verdrietige kat kan zich terugtrekken, zijn eetlust verliezen of minder energiek worden.
Een boze of bange kat kan sissen, zijn rug buigen, grommen of slaan naar een persoon of een ander dier.
Katten die angstig, boos of van streek zijn, kunnen geluiden maken die lijken op een menselijk gezeur of gejammer. Deze geluiden zijn aanwijzingen voor de emoties van een kat – en dus, in die zin, is het dier aan het huilen. Maar volgens onderzoekers zijn mensen de enige dieren die huilen als ze sterke emoties of pijn ervaren.

De waarheid over de tranen van katten

De ogen van katten zullen “tranen” of water geven om een aantal redenen, maar ze zijn allemaal medisch, niet emotioneel. Het kan bijvoorbeeld te wijten zijn aan oogirritatie door een stofje of een krasje van een andere kat. Tranen kunnen ook worden veroorzaakt door besmettelijke ziekten zoals infecties van de bovenste luchtwegen. Verstopte traankanalen (geloof het of niet) kunnen ook leiden tot scheuren.

Andere mogelijke redenen voor de traanogen van een kat zijn onder andere:

Conjunctivitis (roze oog)
Infecties
Allergie├źn
Structurele problemen
Als u uw kat ziet huilen, is het belangrijk om te weten dat ze geen sterke emoties uitdrukken. In plaats daarvan laten ze je zien dat er iets medisch mis is. Vaak is het probleem niet zo groot. In sommige gevallen kunnen tranen van een kat echter het bewijs zijn van een ernstig probleem of van iets dat zonder behandeling ernstig kan worden.

Als er regelmatig scheuren ontstaan, is het een goed idee om uw dierenarts te bezoeken. Het strelen en verwennen – hoewel altijd welkom – zal niets doen om de tranen van uw kat te stoppen.

Wanneer uw kat verdrietig is

Hoewel katten zeker emoties hebben, zoals rouw of depressie, zullen ze nooit tranen laten om die gevoelens te laten zien. Als u zich zorgen maakt over de emoties van uw huisdier, zoek dan naar andere tekenen zoals lethargie, ontwenning of desinteresse in voedsel. Deze zaken kunnen ook een teken van ziekte zijn.

Voordat u aannames doet over het emotionele welzijn van uw kat, moet u altijd de eerste stap zetten om de fysieke gezondheid van uw kat te controleren.

Leave a Comment