Mogen Katten Avocados Eten? [Hoe Zit Het Met De Pit?]

Mogen kattten avocados eten? Vaak verward als groente, zijn avocado’s een zeer populaire vrucht, en niet alleen voor Millenials! Van guacamole tot avocadotoast, mensen importeren jaarlijks vele ponden avocado’s uit Mexico (de primaire exporteur van avocado’s). Met 20 vitaminen en mineralen, een laag suikergehalte en een hoog gehalte aan enkelvoudig onverzadigd vet is het geen wonder dat avocado’s zo populair zijn. In wezen zijn avocado’s heerlijk en gezond voor de mens, maar hoe zit het met onze katachtige metgezellen? Kunnen katten ook van avocado’s genieten?

foto van een avocado - kunnen katten dit eten?

Zijn avocado’s gevaarlijk voor katten?

Een van de leuke dingen van avocado’s is dat ze veilig zijn voor katten om te eten. Dr. Rebello, Emergency Medical Director bij NorthStar VETS adviseert dat avocado’s weliswaar veilig zijn voor katten (en honden), maar dat ze zeer giftig zijn voor vogels, vooral voor de kuil en de huid. Dus als u vogelvrienden heeft, wilt u de avocado niet delen. Maar als uw kat een beetje avocado van uw broodje knabbelt, is dat niets om u zorgen over te maken. Sterker nog, na een gesprek met de experts hebben we geleerd dat u misschien zelfs wilt nadenken over het toevoegen van avocado aan het dieet van uw kat!

Is avocado goed voor katten?

We weten dat avocado niet giftig is voor katten, maar is het eigenlijk wel goed voor ze? De directeur van de huisdierverzekering, Jenna Mahan, legde uit dat “avocado goed is voor katten op dezelfde manier als het goed is voor mensen”. Specifiek, avocado is rijk aan gezonde vetten, aminozuren en vitamine E, A en B6. Ze adviseert dat avocado, als het wordt toegevoegd aan het dieet van een kat, katten “een boost van goedheid voor de huid en het haar” kan geven, naast de andere nutritionele voordelen.

Kunnen katten avocadopitten eten?

De avocadoput of het zaad wordt over het algemeen weggegooid en niet gegeten door mensen, en het wordt geadviseerd om de put ook uit de buurt van uw kat te houden. Het goede nieuws is dat de kuil zelf niet giftig is (hoewel het wel kleine spijsverteringsproblemen voor uw kat kan veroorzaken); het is echter nog steeds niet iets waar u uw kat (of een ander huisdier in uw huishouden) mee wilt laten spelen of eten. Het echte gevaar van avocadoputten is dat als uw kat een avocadoput zou innemen, dit een darmblokkade kan veroorzaken die zeer ernstig kan zijn.

Hoe zit het met de huid van de avocado?

Net als de kuil wordt de huid van avocado’s over het algemeen gecomposteerd of weggegooid, en niet gegeten. Als u de avocado met uw kat deelt, laat hem dan de avocadovel niet opeten. Zoals Dr. Rebello uitlegt, kan de huid maagklachten of verstoppingen veroorzaken bij katten die het eten.

Guacamole

Een van de meest populaire manieren waarop mensen avocado’s consumeren is in guacamole. Maar Jenna adviseert dat dit een vorm van avocado is die u niet met uw kat wilt delen, omdat guac vaak knoflook, ui en een verscheidenheid aan kruiden bevat die schadelijk of irriterend kunnen zijn voor het systeem van uw kat.

Het geven van avocado aan uw kat:

Als uw kat een fan is van avocado, is het veilig om te beginnen met het verwerken van het fruit in het dieet van uw kat. De gemakkelijkste manier om avocado aan uw kat te geven is door het fruit in kleine stukjes te snijden. Deze kleine stukjes kunnen direct aan uw kat worden aangeboden als traktatie of worden gemengd in of op hun voedsel tijdens de maaltijd. Zoals bij elke nieuwe traktatie, houdt u de hoeveelheid avocado klein om te voorkomen dat de spijsvertering van uw kat verstoord raakt. Dr. Rebello waarschuwt specifiek dat elke kat die een geschiedenis van gastritis of pancreatitis heeft, geen avocado mag eten. Omdat avocado’s veel vet bevatten, kunnen ze de maag van een kat van streek maken of het risico op een alvleesklierontsteking die terugkeert voor katten met die bestaande aandoeningen verhogen.

Heeft u avocado met uw kat gedeeld? Laat ons in de commentaren weten wat uw kat van deze vrucht vindt!