Konijnen & Winterslaap – Hoe Komen Ze De Winter Door?

Vraag je je wel eens af waar alle konijnen in de winter naartoe gaan? Ik zie ze nooit in het wild, maar ik heb nog nooit konijnen zien migreren zoals vogels. Misschien liggen ze gewoon in hun holletjes te slapen zoals veel andere zoogdieren in de winter.

Waar gaan wilde konijnen in de winter heen?

Wilde konijnen trekken nergens heen en overwinteren niet. Ze leven nog steeds op dezelfde plaatsen waar ze in de zomer leven, en hun gedrag is min of meer het hele jaar door hetzelfde. Als je konijnen minder vaak ziet in de winter, is dat waarschijnlijk omdat de populatie is afgenomen, of omdat de konijnen schuilen voor de kou.

Zelfs in koude klimaten die veel sneeuw krijgen, kunnen konijnen in hun thuisomgeving leven. Maar dat betekent niet dat de winter gemakkelijk is voor konijnen. Ze moeten leren hoe ze hun dieet en levensstijl moeten aanpassen om de beste overlevingskans te hebben.

Konijnen & Winterslaap?

Wanneer dieren een winterslaap houden, gaan ze in een diepe slaap die hen in staat stelt om energie te besparen omdat er niet genoeg voedselbronnen beschikbaar zijn. De lichaamstemperatuur, de hartslag, de ademhaling en de stofwisseling van het dier zijn langzaam en ongelooflijk laag. De dieren zijn in staat om te leven van het voedsel en de energie die ze hebben opgeslagen tijdens de periode voordat ze in winterslaap gaan.

De anatomie van het konijn is niet ontworpen om te functioneren met een dergelijke vertraging van de lichaamsfuncties. Elke vertraging van het spijsverteringssysteem van een konijn kan een konijn gemakkelijk in een gevaarlijke situatie brengen en is vaak fataal voor konijnen. Hun constant bewegende spijsverteringssysteem in combinatie met hun vezelrijke dieet, maakt een winterslaap onverenigbaar met de levensstijl van een konijn.

Konijnen kunnen ook niet functioneren als hun lichaamstemperatuur tot een laag niveau daalt. Een normale lichaamstemperatuur van een konijn ligt tussen 101,3 en 104ºF. Ze komen in de beginfase van onderkoeling als hun lichaamstemperatuur tot 100,4ºF daalt. Konijnenlichamen zijn niet in staat zichzelf te reguleren bij de lage temperaturen die nodig zijn om de winterslaap te houden.

Kort gezegd, konijnen hebben geen winterslaap.

Migreren konijnen?

Migratie vindt plaats wanneer dieren zich op jaarbasis of in het seizoen ver van hun woonplaats verplaatsen. Dit kan gebeuren wanneer vogels naar het zuiden vliegen voor de winter, of wanneer de zalm jaarlijks naar de oceaan trekt. Er zijn zelfs veel soorten zoogdieren die lange seizoensgebonden migraties maken voor betere begrazing. Konijnen behoren echter niet tot deze trekkende diergroepen.

In plaats daarvan zullen konijnen meestal hun hele leven op dezelfde plaats wonen. Ze zullen een territorium van een paar hectare opeisen en zullen niet veel verder reizen dan dit punt. Tijdens de paartijd kan het territorium van het konijn zich uitbreiden tot ongeveer 10 hectare, maar er is geen massale migratie tussen de soorten konijnen.

Hoe overleven konijnen in de winter?

Omdat konijnen het hele jaar door op dezelfde plaats blijven, zijn ze geëvolueerd om fysieke en gedragsaanpassingen te maken die hen helpen om door de veranderende seizoenen heen te overleven. Deze veranderingen omvatten aanpassingen aan het dieet en het energieniveau van het konijn gedurende de winter. Ze ondergaan ook enkele fysiologische veranderingen die de konijnen helpen om warm te blijven terwijl het weer kouder wordt.

Wanneer het voedsel in de winter schaars is, kunnen konijnen hun toevlucht nemen tot het eten van de bast van struiken of bomen.

Waar zijn konijnen in de winter?

De meeste soorten konijnen, waaronder wilde Europese konijnen (dezelfde soort als onze huiskonijnen), zullen zich in de winter in hun ondergrondse netwerk van tunnels verstoppen. Ze zullen alleen de veiligheid van hun tunnels verlaten als ze naar voedsel moeten gaan zoeken.

Katoenstaartkonijnen graven of leven niet in tunnels zoals andere soorten konijnen. Dit zijn de konijnen die je in het wild vindt in de meeste gebieden in Noord-Amerika. In plaats daarvan zijn het meestal solitaire oppervlaktebewoners die hun toevlucht zoeken in verlaten holen, ondiepe kuilen of onder struiken. Naarmate het gebladerte schaarser wordt, moeten deze konijnen vindingrijker zijn op de plaatsen waar ze schuilen. Anders zullen ze gemakkelijk gevonden worden door zwervende roofdieren.

Welke andere aanpassingen helpen een konijn de winter to overbruggen?

Konijnen zijn ook in staat om de winter te overleven door het kweken van een dikke wintervacht om ze te isoleren van het koude weer. Ze gaan door een periode van seizoensgebonden verharing (die de bane van alle konijnenverzorgers kan zijn), waardoor ze kunnen afwisselen tussen een dunne zomervacht, en een volle, pluizige vacht voor de koudere maanden.

Meestal zal de voedselconsumptie van het konijn ook toenemen als de zomer ten einde loopt. Dit zal hen helpen om een laagje vet om hun lichaam te vormen. Het zal hen verder isoleren als de winter begint, en het zal het konijn voorzien van een noodenergiebron als ze die nodig hebben.

In de winter zullen konijnen energie besparen door meer te rusten gedurende de dag. Ze zullen zich meestal in een balletje oprollen om de oppervlakte die wordt blootgesteld aan de koude wintertemperaturen te verkleinen.

Wilde konijnen zijn ook minder actief in de winter om meer energie te besparen. Als ze hun beperkte energie niet gebruiken om meer voedsel te gaan zoeken, zullen de konijnen vaak in een klein balletje opgaan en uitrusten. In deze tijd waarin de voedselbronnen beperkt zijn, moeten konijnen het beste halen uit wat ze kunnen vinden en voorkomen dat ze meer energie verbruiken dan ze opnemen.

Wat maakt de winter moeilijk voor konijnen?

Ondanks de vele manieren waarop wilde konijnen zich aanpassen om de winter te overleven, is het nog steeds een zeer moeilijke tijd voor hen. De konijnenpopulatie zal op natuurlijke wijze de hele winter lang dramatisch afnemen. Geschat wordt dat het overlevingspercentage van wilde konijnen in de winter slechts rond de 30% ligt!

Er zijn een aantal redenen voor deze enorme daling van het aantal konijnen in de winter:

  1. Gebrek aan voedselbronnen. Met de schaarste van de winter zijn er niet genoeg middelen om rond te gaan. Hoe vindingrijk konijnen ook worden door hun dieet aan te passen, soms is er gewoonweg niet genoeg te eten.
  2. Het is makkelijker voor roofdieren om ze te vinden. In het voorjaar en de zomer geeft het gebladerte de konijnen veel plaatsen om zich te verstoppen. Helaas verdwijnen in de winter al deze schuilplaatsen, wat de konijnen kwetsbaarder maakt voor zwervende roofdieren.
  3. Hun bontjas is niet volledig geïsoleerd. Konijnen kunnen het goed doen bij zeer koude temperaturen vanwege hun dikke vacht, maar ze zijn niet ondoordringbaar voor de kou. Dagen die ver onder het vriespunt liggen, of een sterke gevoelstemperatuur hebben, kunnen bij konijnen snel tot onderkoeling leiden. De kou kan ook dodelijk zijn voor elk konijn dat erin slaagt om nat te worden, omdat hun vacht er lang over doet om te drogen.

Hoe kun je wilde konijnen helpen in de winter?

Het is vriendelijk om in de winter aan konijnen te denken, maar voor wilde dieren is het het beste om de natuur zijn gang te laten gaan. Voor bijna alle diersoorten is het natuurlijk dat de populatie in de koude wintermaanden afneemt.

Als het je gewoon te verdrietig maakt om te denken aan de lage overlevingskans van konijnen in de winter, dan kun je het beste bomen, struiken of gebladerte planten die in de winter zullen floreren. Dit geeft de konijnen een paar extra middelen om ze een betere kans te geven om de koude maanden te overleven.

Konijnen die in steden wonen hebben vaak een hoger overlevingspercentage dan hun bosgenoten. Er zijn meestal minder natuurlijke roofdieren rond menselijke populaties (behalve autos kunnen een groot gevaar worden). Door de mens gebouwde structuren kunnen ook helpen om konijnen onderdak en dekking te bieden, zelfs als het gebladerte schaars wordt. Het kan zijn dat u onbewust al een konijn helpt, dat onder uw voorportaal schuilt.