Katten en Konijnen Samen Houden – Is Dit Mogelijk?

Ik heb katten geadopteerd in mijn twintiger jaren, een hond in mijn dertiger jaren, een konijn in mijn veertiger jaren, en recentelijk, muizen! Toen ik opgroeide, had ik altijd huisdieren, maar meestal maar één tegelijk. Als volwassene ontdekte ik het plezier en de schattigheid van het leven met meerdere huisdieren (en meerdere soorten) en nu kan ik me het leven zonder mijn harige, niet op elkaar afgestemde menagerie niet meer voorstellen.

Kunnen katten en konijnen vrienden zijn?

Ja, soms, maar niet altijd.

Katten en honden zijn van nature roofdieren, konijnen zijn prooi. Terwijl iedereen in ons huis met elkaar opschiet, houden we er altijd rekening mee dat ons konijn de wereld heel anders ervaart dan onze kat en hond. Terwijl onze kat en hond het leuk vinden (of in ieder geval tolereren) om opgepakt te worden, doet ons konijn dat niet. Konijnen voelen zich vaak bedreigd als ze van de grond getild worden – als een soort havik die naar beneden komt en ze vastgrijpt.

Ook als honden en katten ziek zijn, laten ze het ons meestal weten. Misschien huilen of braken ze in een gebied met veel verkeer, waar we het uiteindelijk zullen merken (of er in stappen). Ziek zijn is geen teken van zwakte en maakt ze niet kwetsbaar. Konijnen zijn het tegenovergestelde. Prooidieren verbergen van nature hun kwetsbaarheid. Tegen de tijd dat hun symptomen zichtbaar worden, bevinden ze zich in een crisis.

Het begrijpen van deze fundamentele verschillen en het creëren van een gelijk, veilig speelveld, helpt onze huisdieren op weg naar succes en is de sleutel tot vreedzame coëxistentie. Onze kat klimt bijvoorbeeld graag hoog op en springt dan dramatisch naar beneden (omdat ze kat is). Ons konijn houdt haar poten het liefst op de grond en houdt er niet van als de kat in een harige hoop voor haar landt.

We hebben geleerd dat de kat en het konijn het veel beter doen als ze op hetzelfde niveau zitten, dus we hebben het aantal boekenplanken en andere hoge meubels in de buurt van het konijn verminderd. De kat heeft veel springwaardige oppervlakken in andere delen van ons huis, alleen niet in de buurt van het konijn.

Een konijn adopteren als je een kat hebt

Met planning en geduld kunnen veel katten en konijnen leren om vreedzaam samen te leven en misschien zelfs vrienden te worden.

Heel eenvoudig: katten en honden zijn jagers. Hun spelletjes en interacties met elkaar en anderen gaan vaak gepaard met stalking en achtervolging. Konijnen voelen zich instinctief bedreigd door veel van het gedrag dat katten en honden denken dat leuk en normaal is.

Voordat u een konijn adopteert, moet u eerlijk beoordelen of uw inwonende kat voor het leven geknipt is voor een konijn. Over het algemeen zijn kittens en andere speelse, dominante of prooidier-jagende katten geen goede metgezellen voor konijnen. Kittennagels zijn super scherp en kunnen de kwetsbare ogen van een konijn gemakkelijk beschadigen.

Als prooidieren zijn konijnen veel kwetsbaarder en raken gemakkelijk gewond – en doen het daarom niet goed met ruig spelende katten, honden of kinderen. Een binnen/buitenkat die vaak een prooi mee naar huis neemt, is meestal ook niet geschikt voor een konijn. Idealiter is een oudere, zachtaardige, rustige, zelfs luie kat de beste huisgenoot van het konijn. Een gesteriliseerd/gesteriliseerd kat is altijd de veiligste gok! Ook kleinere konijnen lijken voor katten misschien meer op een prooi dan een groot en oud konijn. Als je een kat hebt, denk ik dat grotere konijnen beter zijn en zullen worden gezien als meer een gelijke dan een stuk speelgoed.

Vermijd het mee naar huis nemen van een konijn (of een nieuw huisdier) wanneer uw kat ziek of angstig is als gevolg van een verhuizing, een nieuwe baby, een verandering in het schema of andere stress in het leven. Hetzelfde geldt voor u – vermijd introducties wanneer u zich gestrest, gehaast of afgeleid voelt.

Het belang van de oprichting van een territorium

Het is altijd belangrijk om nieuwe huisdieren te beperken tot een kleine ruimte of kamer om territorium te vestigen en een veilige en vlotte introductie van bestaande huisdieren te garanderen. Dit geldt vooral voor konijnen, omdat zij nog meer territorium hebben dan katten. Verandering is stressvol voor iedereen en het hebben van een overgangsperiode laat zowel nieuwe als bestaande huisdieren toe om zich in hun eigen tempo aan te passen. Bewaar uw nieuwe konijn in een eigen kamer in een oefenhok of een konijnenhuisje voor minimaal een paar weken. Zo kunnen ze hun territorium (AKA-veilige ruimte) vaststellen en zich in het algemeen zelfverzekerder voelen.

Introducties maken: Ga langzaam

Zodra uw konijn zich thuis voelt en zijn territorium heeft vastgesteld, kunt u hem onder toezicht aan uw kat voorstellen.

Zorg ervoor dat uw kat goed gevoed, uitgerust en in een ontspannen stemming is. Vermijd het maken van introducties tijdens de meest actieve of normale speeltijd van uw kat. Dit zal elk initieel roofzuchtig instinct verminderen.

Zet uw konijn in een hok en laat ze elkaar veilig door de tralies snuffelen. Zorg ervoor dat uw kat niet met hun klauwen door de tralies reikt – konijnenogen zijn uiterst kwetsbaar. Zelfverzekerde konijntjes kunnen zich territoriaal voelen en de kat door de tralies aanvallen. Omgekeerd kan uw kat in de war raken door de vreemde bewegingen van uw konijn en weglopen.

Als uw konijn wegloopt, let er dan op of uw kat hem probeert te achtervolgen. Het is duidelijk dat achtervolgen niet goed is. Konijnen kunnen zelfs doodsbang zijn, dus als uw konijn bang lijkt te zijn, neem dan onmiddellijk een stap terug en vertraag de introducties. Toen we ons konijn voor het eerst aan de kat voorstelden, was ze doodsbang en op de vlucht. Gelukkig zat de kat niet achter haar aan en bevroor ze gewoon. Ik denk niet dat ze enig idee had wat ze van zo’n vreemd bewegend wezen moest maken. We realiseerden ons dat het konijn meer tijd nodig had, dus we hebben nog een maand gewacht voordat we het weer probeerden.

Interacties moeten altijd onder toezicht staan en nooit overhaast worden uitgevoerd. Het uitschelden van uw konijn of kat als het niet goed gaat, zal alleen maar leiden tot meer conflicten en hen dit laten associëren met hun nieuwe harige broertje of zusje.

Volg je instinct en ken je huisdieren

Wees realistisch over het temperament van uw huisdier, beperkingen, tekenen van stress, triggers, training, enz. Uw rol is om hun interacties te observeren en ervoor te zorgen dat ze beiden veilig en ontspannen blijven. Volg altijd uw instincten en forceer of haast nooit interacties. Deze eerste bezoeken onder toezicht zullen helpen bij het bepalen van de richtlijnen voor hoe en wanneer ze in de toekomst zullen interageren.

Als uw kat een of ander roofzuchtig instinct vertoont, vertraag dan het proces en zorg ervoor dat ze altijd onder toezicht staan en gescheiden zijn als u niet thuis bent.

Als ze eenmaal een comfortniveau hebben bereikt (niet weglopen of achtervolgen), kunt u ze buiten de pen laten communiceren. Laat uw konijn in een kamer met uw kat los en laat ze met elkaar omgaan, maar sta altijd klaar om in te grijpen als dat nodig is. Als ze elkaar besnuffelen, geweldig – als ze elkaar negeren, is dat ook prima. Als ze elkaar verzorgen, heeft u de konijnen/konijnenloterij gewonnen. Door tijdens deze vroege introducties te observeren hoe uw konijn en kat met elkaar omgaan, kunt u de richtlijnen bepalen voor de manier waarop ze met elkaar omgaan. Misschien zijn ze de hele tijd samen op pad of misschien moet uw konijn in een hok blijven als uw kat in de kamer is.

Veiligheid eerst, altijd

Hoewel sommigen het misschien niet met me eens zijn, denk ik dat katten en konijnen gescheiden moeten worden als ze alleen gelaten worden. Onze kat en konijn wonen al zes jaar samen, maar we scheiden ze nog steeds als we aan het werk zijn, op school, enz. Het konijn woont in mijn kantoor – of liever gezegd haar kamer die ik ook als kantoor gebruik. Ze woont niet in een kooi en haar kamer is haar ruimte. Hoewel ze naar buiten komt en vrij rondloopt als we thuis zijn, wil ze de kat niet in haar kamer – en zal ze haar meteen verjagen als ze de regels vergeet. De kat heeft nooit enige agressie jegens het konijn getoond, maar ze heeft scherpe klauwen en is groter en sterker. Ik voel me meer op mijn gemak om ze gescheiden te houden als we niet in de buurt zijn om toezicht te houden – ik ben liever veilig dan dat ik spijt heb.

Hoe dan ook, katten en konijnen moeten altijd aparte eetplekken hebben, en natuurlijk aparte kattenbakken. Konijnen zijn herbivoren en katten zijn carnivoren. Er is geen verandering in hun natuurlijke dieet en het proeven van de keuken van de ander kan voor beide gevaarlijk zijn. Katten kunnen gewoon overgeven als ze wat hooi eten, maar kattenvoer kan giftig zijn voor konijnen. Hetzelfde geldt voor kattenbakvulling; kattenbakvulling kan bij konijnen darmblokkade en de dood tot gevolg hebben. Konijnen kauwen op alles, dus konijnenproofing is essentieel.

Slotgedachten

Het adopteren van een huisdier is een enorme verantwoordelijkheid en moet serieus worden genomen na zorgvuldige planning, overweging en onderzoek. Dit geldt vooral voor konijnen. Met de juiste zorg kunnen konijnen 10-12 jaar leven. Het is een verbintenis op lange termijn, dus doe uw huiswerk en zorg ervoor dat u en uw bestaande huisdieren klaar zijn, bereid zijn en in staat zijn om een liefdevol, veilig thuis te bieden voor een konijn.

De meeste katten en konijnen leven vreedzaam samen en worden soms zelfs vrienden. Maar sommige katten zullen het nooit goed doen met konijnen. Wees altijd realistisch over het temperament van uw kat terwijl u rekening houdt met de veiligheid en het stressniveau van uw konijn. Vertrouw op uw instincten en wees flexibel, want het kan zijn dat uw verwachtingen moeten worden bijgesteld om iedereen veilig en gelukkig te houden.