Kat Met Dikke Staart? Dit is Waarom

Katten spreken misschien onze taal niet, maar ze hebben hun eigen manieren om mensen te laten weten wat ze voelen. De lichaamstaal van katten geeft inzicht in de emoties en reacties van onze huisdieren, en de staart van een kat is hun beste manier van communiceren.

De meeste kattenliefhebbers hebben wel eens gezien wat er gebeurt als een kat zijn staart twee keer zo groot maakt als normaal. Een opgezwollen staart kan verschillende dingen betekenen. Als je de dikke staart combineert met de rest van de lichaamstaal van je kat, is het niet moeilijk om uit te vinden wat hij precies denkt.

Bange katten

Sommige katten schrikken snel, en een opgezwollen staart is vaak een teken dat ze bang zijn of ergens van schrikken. Het is een instinctieve reactie om zichzelf zo groot mogelijk te laten lijken in de hoop dat datgene waar ze bang voor zijn niet dichterbij komt. Hun extra pluizige staart zal recht omhoog of recht omlaag staan, en ze kunnen ook hun rug buigen en hun oren plat maken. Grommen op lage toon maakt het beeld van de klassieke Halloween kat compleet.

Boos en klaar om aan te vallen 

Minder angstige katten slaan vaak de bange kattenfase over en gaan meteen in de aanvalsmodus. Ze schudden hun staart om dezelfde reden – om er groot en intimiderend uit te zien – maar deze keer is het bedoeld als een directe waarschuwing. Katten zien er misschien schattig en knuffelig uit, maar hun klauwen, tanden en natuurlijke roofinstincten kunnen gevaarlijk worden als ze bedreigd worden. Een boze kat zal naar zijn tegenstander sissen en zijn oren tegen zijn kop houden. De vacht op zijn rug kan ook rechtop gaan staan. De meeste katten verkiezen een agressieve bluf boven een regelrechte aanval, maar als hun intimidatiemethodes niet werken, zullen ze tonen dat ze niet bang zijn om die klauwen te gebruiken.

Opgeblazen en speels 

Het is voor veel katteneigenaren moeilijk te geloven, maar een opgezwollen staart is niet altijd slecht. Katten maken hun staart soms gezwollen als ze zich bijzonder gelukkig en speels voelen. Het komt het vaakst voor bij kittens, maar zelfs oudere katten maken de basis van hun staart extra pluizig als ze plezier hebben. Het zou niet moeilijk moeten zijn om het verschil te zien tussen een gestresste kat en een gelukkige kat. Opstaande oren betekenen dat uw kat geïnteresseerd is in wat er gaande is, maar niet bedreigd, en hun snorharen staan naar voren gericht. Katten houden er ook van om met hun gezwollen staart te wiebelen en te springen als roofdieren wanneer ze spelen.