16 Interessante Weetjes & Feiten over Konijnen

Konijnen blijven een van de favoriete huisdieren van het land – en geen wonder, want het zijn geweldige dieren. Maar deze schattige kleintjes blijven een van de meest onbegrepen huisdieren. Vandaag gaan we 15 verschillende konijnenweetjes en feiten behandelen!

 1. Konijnen communiceren met behulp van een geheime code. Nou, het is eigenlijk geen geheime code, maar je zou kunnen denken dat het is omdat hun lichaamsbewegingen zo subtiel zijn.
 2. Konijntjes klemmen hun gezichtsspieren en veranderen hun lichaamshouding als ze zich zorgen maken; tekens die je niet zou opvallen als je niet op ze let. Dit is een van de belangrijkste redenen waarom ze zo vaak verkeerd begrepen worden, vooral door kinderen.
 3. Deze meesters van het gehoor kunnen hun oren 180 graden draaien. Wow.
 4. En die indrukwekkende rotatie kan de exacte locatie van een geluid aanwijzen
 5. Huisdier konijntjes mogen dan wel in gedomesticeerde kleuren en rassen komen, maar hun kijk op de wereld blijft dicht bij die van hun wilde verwanten. Omdat ze een prooisoort zijn, draait het leven om overleven en zijn ze in een constante staat van alertheid. Dit verklaart waarom veel konijnen er niet van houden om opgepakt te worden en kunnen bijten als je het probeert – je handen zijn niet al te verschillend van een roofvogel die naar beneden komt om ze te vangen.
 6. Babykonijntjes worden ‘kittens’ genoemd.
 7. Een enkel konijn is een eenzaam konijn. Konijnen zijn sociale wezens en zijn het gelukkigst in het gezelschap van hun eigen soort. De beste combinatie is een gecastreerd mannetje en een gecastreerd vrouwtje. Ze kunnen erg verdrietig en depressief worden als ze alleen worden gehouden.
 8. Konijnen worden van sommige veerboten geweerd. Volgens de legende werden konijnen vervoerd als voedsel en knaagden ze door de romp van het schip, waardoor veel zeelieden omkomen. Tot op de dag van vandaag kunt u uw konijntje niet meenemen als u het Kanaal over wilt steken met Brittany Ferries.
 9. De meeste overgroeide tandproblemen zijn te voorkomen. Veel eigenaren zien het maken van meerdere reizen naar de dierenarts omdat hun knot een tandprobleem of bijbehorend mondprobleem heeft ontwikkeld, zoals abcessen, als onderdeel van het geven van een thuis aan een konijn. Maar de overgrote meerderheid van de konijnentandproblemen kan worden voorkomen door ze gewoon het juiste dieet te geven. Konijnen hebben een constante aanvoer van hooi of vers gras nodig om aan te knabbelen – in feite zou 90 procent van hun dagelijkse dieet uit het spul moeten bestaan. Een eindeloze voorraad hooi en gras is essentieel voor het behoud van de spijsvertering en de gezondheid van de tanden. Let op: vers gemaaid gras is giftig voor konijnen, dus moet niet aan hen worden gevoerd.
 10. Konijntjes ‘binkyen’ als ze gelukkig zijn. Het binkyen is een gelukkige sprong in de lucht, het draaien van het lichaam en het schoppen van de voeten onmiskenbaar in de lucht.
 11. Jonge konijnen die niet genoeg ruimte hebben om rond te rennen hebben volgens studies meer kans om botten te breken. Dit komt omdat ze niet de juiste mogelijkheden krijgen om hun lichaam goed op te bouwen.
 12. Konijnen hebben bijna 360 graden zicht, maar ze worden geboren met hun ogen dicht…
 13. Het “hypnotiseren” van een konijn is eigenlijk heel traumatisch voor hen. Soms ook wel ‘trancing’ genoemd, de actie van het plaatsen van een konijn op hun rug en het strelen van hun achterpoten werd lange tijd gedacht om hen gelukkig en ontspannen te maken, en het werd aanbevolen om te helpen een band te ontwikkelen tussen huisdier en eigenaar. Helaas is het tegendeel waar. Wanneer een konijn in deze positie wordt gehouden gaan ze in ‘tonische immobiliteit’. Ze proberen het roofdier (in dit geval de persoon die hen ‘hypnotiseert’) ervan te overtuigen dat ze dood zijn, dus zullen ze worden losgelaten. Recente studies hebben uitgewezen dat konijnen gehypnotiseerd, of getransced zijn, en dat ze fysiologische reacties vertonen die lijken op die van degenen die een traumatische gebeurtenis hebben meegemaakt.
 14. Als konijnen hun oren grijpen en ze over hun gezicht naar beneden halen om zich te wassen, kijk je officieel naar een van de schattigste diersoorten die er bestaan.
 15. Bugs Bunny heeft veel te verantwoorden. Wortelgroenten zijn geen natuurlijk onderdeel van het dieet van een konijn, en wortelen hebben een hoog suikergehalte en moeten dus slechts af en toe en in kleine hoeveelheden worden gevoerd.
 16. Konijnen en cavia’s zijn geen goede vrienden. Deze lieve kleine huisdieren zijn vergelijkbaar in grootte en werden vroeger aangeprezen als een perfecte match, maar experts zijn het er nu over eens dat de soorten over het algemeen uit elkaar moeten worden gehouden. Beide dieren gebruiken verschillende methoden van communicatie, dus ze kunnen elkaar niet begrijpen en ze hebben verschillende diëten nodig. Plus, konijnen kunnen cavia’s verwonden.

Leave a Comment