19 Hondenrassen Met Lange Oren

Oren zijn zonder twijfel een van de meest bepalende kwaliteiten van een hond. Er is zoveel dat je kunt leren van de oren van je hond. Zo kunnen rechtopstaande en driehoekige oren de indruk wekken van een hond die alert is en klaar voor actie.

Dan zijn er nog de honden met lange, slappe oren die er uitzien alsof ze eeuwig klaar zijn voor een dutje of op het punt staan om in te dommelen. Maar het feit dat de oren van een hond slap zijn, betekent niet dat hun persoonlijkheid overeenkomt met het uiterlijk.

Net als mensen kunnen hun fysieke kenmerken misleidend zijn. Maar één ding is zeker, honden met lange oren hebben een zekere aantrekkingskracht. Daarom hebben we een lijst van onze favoriete langharige hondenrassen samengesteld om u kennis te laten maken met deze honden.

Rassen van honden met lange oren

Dit zijn alle hondenrassen met lange oren die we hebben gevonden. Ze variëren van de Pembroke Welsh Corgi tot de iconische langorenbloedhond.

1. Beagle

Hoogtepunten: Happy-go-lucky, Nieuwsgierig, Slim…

Beagles have long ears, like with most hounds.

Hoewel Beagles tot de jachtgroep behoren en dus uitblinken in de jacht, betekent dit niet dat ze geen zachte kant hebben. Ze worden aanbeden om hun vriendelijke eigenschappen en hun liefdevolle temperament. Het is de reden dat ze zulke geweldige familiehonden zijn, vooral met kinderen.

Ze zijn energiek zonder dat ze te veel van een handvol zijn, dus eigenaren hoeven zich geen zorgen te maken dat ze uit de hand lopen. Hun hoge IQ brengt hen ertoe om te genieten van spelletjes met wat mentale oefening, vooral als ze de kans krijgen om hun geweldige reukzin te gebruiken.

De populariteit van de Beagle is zelfs doorgedrongen tot de popcultuur, waarbij het beroemde personage Snoopy uit de “Peanuts” serie een beagle is. Ik weet het, de gelijkenis is een beetje vergezocht, maar we nemen gewoon “Peanuts” schepper Charles M. Schulz’s woord ervoor.

2. Bloedhond

Hoogtepunten: Gemakkelijk, zachtmoedig, koppig…

Bloodhounds have some of the longest ears in the dogdom.

Weinig honden zijn zo iconisch als de Bloedhond. Iedereen die is opgegroeid met het kijken naar Disney’s The Fox and the Hound zal de hangende oren en rimpelige wangen van de hond herkennen. En met een reputatie als de “Sherlock Holmes” van honden, is er geen twijfel over hun populariteit.

Terwijl ze historisch gezien ook voor de jacht werden gefokt, worden ze sinds de Middeleeuwen ook gebruikt voor het opsporen van mensen zoals criminelen op de vlucht! Hun geduchte neuzen zijn naar schatting meer dan 1000 keer krachtiger dan die van een mens.

Veel geluk met het verstoppen als ze je geur hebben opgepikt! Het enige wat ze nodig hebben zijn een paar cellen en ze zullen je op het spoor zijn. Maar ondanks dit alles, zijn het zeer zachtaardige honden met een natuurlijke zoete en liefdevolle houding. Hoewel hun reukzin hen vaak in de problemen brengt.

3. Basset Hound

Hoogtepunten: Vasthoudend, Uitgaand, Docile

A Basset Hound holds the record for the longest ears on a dog.

Het korte en stevige lichaam van een Basset Hound zorgt ervoor dat zijn hangende oren steeds langer lijken. Hun oren fladderen regelmatig goed langs hun schouders, waardoor ze hun lange, smalle snuiten inlijsten en hun sombere en toch schattige uiterlijk krijgen. Wie kan ze weerstaan?

Bovendien hebben Basset Hounds vaak unieke kleurvlakken over hun ogen, waardoor ze een nieuwsgierige blikvanger zijn. Hoewel ze bekend staan om hun energie en hun liefde voor het socialiseren, zijn ze thuis klaar om met hun baasjes te gaan liggen.

In zekere zin zijn ze een “werkharde speelharde hond”. Als ze op pad zijn, kan hun scherpe reukzin ze overal naartoe leiden, om andere dieren en mensen te onderzoeken. Maar aan het eind van een lange dag, houden ze ervan om zich op te krullen en te ontspannen met hun baasjes.

4. Coonhound

Hoogtepunten: Aanpasbaar, Mellow, Sociable

Technisch gezien is de Amerikaanse Engelse Coonhound de kampioen van de langhonden. Dat wil zeggen, een Coonhound genaamd “Harbor” heeft de titel voor de langste oren gemeten op een hond, met het linker oor is 12,25 inch en het rechter 13,5 inch.

Dat is bijna 26 centimeter oor op een enkele hond! Naast de oorgerelateerde onderscheidingen is dit unieke ras ontwikkeld voor de minder gangbare taak van de jacht op wasberen en andere dieren die tijdens de jacht in bomen kunnen klimmen.

De Coonhounds zijn ook gefokt om zowel individueel als in groepen te werken, zodat ze een zeldzame combinatie hebben van zowel sociaal als zelfstandig zijn op hetzelfde moment. Hoewel ze met een menselijke roedel kunnen opschieten, kunnen ze het prima met elkaar vinden.

5. Weimaraner

Hoogtepunten: Krachtig, afstandelijk, elegant

Weimaraners are known for their blue eyes, gray coat and long ears.

De Weimaraner, ook wel het “Grijze Spook” genoemd, stond onlangs op onze lijst van honden met blauwe ogen. Hun waardige verschijning heeft hen historisch gezien een overweldigende favoriet onder de royalty’s gemaakt als metgezellen voor de jacht.

Door hun goddelijk scherp verstand en verbluffend uithoudingsvermogen zijn ze een gewaardeerd ras geworden, en niet alleen voor een koning en koningin van weleer! Zelfs vandaag de dag zijn Weimaraners net zo populair onder hondenbezitters die een standvastige en levendige metgezel willen.

Hun lichamen zijn lang en lenig, maar hun oren zijn lang en slap, waardoor ze opvallen. En terwijl de meeste Weimaraners kortharig zijn, manifesteert het lange haar zich meestal alleen op de oren en de staart, wat hen een nog meer spookachtige uitstraling kan geven.

6. Cocker Spaniel

Hoogtepunten: Gevoelig, Intelligent, Zoet

Cocker Spaniels not only have long ears, but curly fur on the ears too.

Zowel Engelse als Amerikaanse Cocker Spaniels zijn gemakkelijk te herkennen aan hun lange oren, hoewel het Amerikaanse ras de neiging heeft om iets langere oren te hebben. Ooit gewaardeerd voor hun vermogen in de vogeljacht, zijn Cocker Spaniels nu vaker te zien op hondenshows.

Het zijn extreem gevoelige honden, dus ook al is het trainen van deze honden relatief eenvoudig, het moet met zorg en medeleven worden gedaan. Sterker nog, harde stemkritiek kan hen angstig maken en de training bemoeilijken.

Hun zorgzame karakter betekent ook dat ze het beste kunnen omgaan met huishoudens waar ze niet vaak alleen gelaten worden. Wanneer ze op zichzelf kunnen lijden aan verlatingsangst. Het is dus het beste om ervoor te zorgen dat er regelmatig iemand thuis is om hen wat kwaliteitsvolle aandacht te geven.

7. Spinone Italiano

Hoogtepunten: Veelzijdig, Patiënt, Rustig

The Spinone Italiano are the long-eared dogs to originate from Italy.

De Spinone Italiano blinkt uit in alles waar hij aan denkt. Met een nauwsluitende pijnlijke vacht, een stevig lichaam en gesingelde poten zijn ze even goed in jagen, zwemmen en spelen. Maar in het huis zijn ze uitstekende liefdevolle metgezellen.

En terwijl ze de capaciteit hebben voor fysieke activiteit, geven ze er de voorkeur aan om langzamer te bewegen en vaak te draven in plaats van te sprinten. Deze houding komt verder tot uiting in hun ontspannen karakter. Ze vinden het niet erg om allerlei commotie te hebben of zelfs om in de buurt van kinderen te zijn.

Dit betekent niet dat er gebruik moet worden gemaakt van hun zachte houding. Het betekent alleen dat ze het beste kunnen omgaan met mensen die zich in hetzelfde tempo bewegen. Als je van een middelmatig leven houdt, ergens tussen bruisend en slaperig, dan is dit een hond voor jou.

8. Pembroke Welsh Corgi

Hoogtepunten: Goed, Diligent, Liefdevol…

Unlike most of the dogs on this list, Pembroke Welsh Corgis have long and pointy ears.

Na rijp beraad hebben we besloten dat de Welshe Corgi een plaats op deze lijst verdient. De meeste hondenrassen op deze lijst hebben oren die gewoon rondfladderen, maar de Corgi’s staan rechtop (in de meeste gevallen) ondanks hun lengte.

Sommigen zullen verbaasd zijn te horen dat Corgis, ondanks hun kraakpoten, eigenlijk atletische en actieve honden zijn. Ze blinken uit in herderstaken, waarvoor ze zijn gefokt, maar ook in hondensporten. Bovendien zijn ze het 11e meest intelligente hondenras.

Er moet echter op worden gelet dat ze geen rugproblemen krijgen. Met de lange lichamen en korte benen lopen ze risico op dergelijke gezondheidsklachten als ze niet goed worden verzorgd. Plus, een Corgi zal veel mentale en fysieke stimulatie nodig hebben.

9. Papillon

Hoogtepunten: Avontuurlijk, Gelukkig, Wendbaar

The extra hair on the tips of the Papillon's ears make it looks even longer than it actually is.

Terwijl het eigenlijke oor van de Papillon niet uitzonderlijk lang is, hebben wij besloten om dit hondenras op te nemen omdat het haar op hun oren hen de langgerekte blik geeft. Het is eigenlijk hoe ze hun naam hebben gekregen, wat “vlinder” in het Frans betekent.

De werkelijke lengte van hun oren (en haar) kan nogal variëren, maar het is een van de bepalende fysieke kwaliteiten van deze gelukkige speelgoedhond. Ze komen uit de speelgoedcategorie van het ras, maar ze hebben nog steeds veel intelligentie in hun kleine hoofdjes.

Terwijl natuurlijk speels, is het nog steeds belangrijk dat Papillons goed gesocialiseerd zijn van jongs af aan, anders kunnen ze de neiging hebben om wantrouwen te tonen aan andere dieren en mensen, vooral als ze bijzonder onstuimig zijn.

10. Afghaanse Hond

Hoogtepunten: Clowlowneske, afstandelijk, onafhankelijk

Afghan hounds may be stubborn, but their adorable long ears make up for it.

Bij dit ras is het moeilijk te bepalen waar de vacht eindigt en waar de hond begint, althans als zijn vacht is uitgegroeid. Onder de showhonden heeft de Afghaanse Hond een lange geschiedenis van succes door hun unieke vloeiende vacht en waardige houding.

In het dagelijks leven dragen ze zich met een afstandelijke houding, maar als het speeltijd is, houden ze ervan om gek te worden, hun lange jassen te laten fladderen en zich te vermaken. In termen van training worden ze echter beschouwd als iets langzamer in het verwerven van commando’s.

Sommigen zien dit echter slechts als een leuke uitdaging en niet als een tegenslag. Wees je er alleen van bewust dat ze tot 80 herhalingen kunnen doen voordat ze een nieuwe opdracht volledig begrijpen. Maar als je een licht hart hebt en veel tijd of geduld, zijn Afghan Hounds geweldig.

11. Teckel

Hoogtepunten: Nieuwsgierig, aanhankelijk, dapper…

Dachshunds are german dogs that have exceptionally long ears for their size.

Teckels zijn geen honden waar je aan denkt als je denkt aan “lange oren”. Maar omdat hun hoofd zo klein is, doen de oren gemakkelijk andere fysieke kenmerken op het hoofd in het gedrang komen. Dus relatief gezien hebben Teckels enkele van de langste oren.

Deze hondjes uit Duitsland zijn intelligent, maar kunnen extreem koppig zijn als het gaat om gehoorzaamheidstraining. Om deze reden zijn ze geclassificeerd als “gemiddelde intelligente” hondenrassen. Toch zijn de teckels adaptief slim.

Naast de lange oren is er nog veel te houden van de Teckel. Ze hebben een charmante persoonlijkheid en kunnen zelfs een beetje komisch zijn als ze met de teckel spelen. Zo is er nooit een saai moment met een Teckel aan je zijde.

12. Cavalier King Charles

Hoogtepunten: Geduldig, Uitgaand, Aanpasbaar

De Cavalier King Charles Spaniel is stilletjes aan een populaire schoothondje en metgezel geworden. En door hun kleine kopjes worden de lange hangende oren benadrukt, waardoor deze spaniels er als een hond uitzien. Het is schattig, maar past perfect bij ze.

Cavalier King Charles Spaniels behoren tot de beste honden voor kinderen. Ze hebben een vrolijke en positieve vibe die gemakkelijk besmettelijk is in elk huishouden. Deze honden zijn ook erg speels en liefdevol – er is niets wat ze meer willen doen dan bij de mensen rondhangen.

Geduld is een sleutel bij de Cavalier. Voor het grootste deel zullen ze kalm en volgzaam zijn. Hoewel, het is niet ongebruikelijk dat ze gemakkelijk opgewonden raken over het zien van bekende gezichten. En ondanks dat ze klein zijn, zijn er maar weinig dingen die een Cavalier King Charles bang maken.

13. Otterhound

Hoogtepunten: Vriendelijk, geestdriftig, gelijkmoedig

De Otterhound heeft een oor dat lijkt op uw typische jachthond, maar dan met een gekrulde zachte vacht. En zoals je misschien al geraden hebt aan de naam, zijn ze ontwikkeld om op otters te jagen! De Otterhounds zijn, samen met hun zwemvliezen, deskundige zwemmers.

Maar het probleem met hoekzwemmers en lange oren is “zwemmersoren”. Dat wil zeggen, als er wat waterresten in de oren terechtkomen. Omdat Otterhounds hangende oren hebben, is het moeilijk voor de gehoorgang om te drogen, waardoor infecties ontstaan.

Echter, als je dit in toom houdt, zijn Otterhounds makkelijk en relatief eenvoudig te houden. Ze zijn supervriendelijk en hebben een uitgaand karakter dat goed aansluit bij allerlei soorten gezinnen. Plus, Otterhounds houden van spelen!

14. Saluki

Hoogtepunten: Onafhankelijk, Rustig, Gereserveerd

De Saluki is een van onze favoriete rassen, simpelweg omdat het rustige honden zijn met een gereserveerde en rustige houding. De harige maar lange oren van de Saluki voegen een extra vleugje elegantie en gratie toe aan het hondenras.

Een Saluki is het beste als een eengezinshond. Het zijn aanhankelijke honden, hoewel ze af en toe hun eigen ruimte nodig hebben. Bij vreemden zijn Saluki’s vaak afstandelijk en terughoudend. Als zodanig kunnen ze geweldige waakhonden maken voor het gezin.

De Saluki is geweldig met kinderen omdat ze typisch zachtaardig en volgzaam zijn. Ze begrijpen de kwetsbaarheid van kinderen en zullen ze vaak voorzichtig behandelen. Deze honden kunnen zelfs goed overweg met andere honden en katten, waardoor ze uitstekende huisdieren zijn.

15. Farao Hound

Hoogtepunten: Gehoorzaam, Gezellig, Actief

In tegenstelling tot de meeste populaire honden, heeft de Farao Hound rechtopstaande oren in plaats van hangende oren – zoals bij een Beagle of Bloodhound. Toch zullen farao’s zeker lange oren hebben. Deze honden zijn windhonden die met de ogen volgen, in tegenstelling tot de geur.

Men gelooft dat de Farao Hound een van de oudste hondenrassen is. In feite geloven historici dat ze meer dan 5000 jaar geleden voor het eerst zijn gefokt! Men gelooft dat ze de jachthonden van de koningen zijn, en dat ze waarschijnlijk samen met de farao’s worden gejaagd.

Hoewel ze uit een “koninklijke” achtergrond komen, is de Farao Hound vrij ontspannen en houdt hij van spelen. Ze hebben een uitgaand karakter dat gemakkelijk kan opschieten met wie hun eigenaars ook zijn. Ze zijn ook zeer gehoorzame honden!

16. Picardische Spaniël

Hoogtepunten: Trainbaar, Energiek, Liefhebbend

De Picardische Spaniel is een van de meest onderschatte rassen van de spaniëltypes. Oorspronkelijk gefokt als geweerhond voor Franse jagers, behoudt de Picardiërs nog steeds het jachtinstinct en de veelzijdigheid die hen tot zulke geduchte jagers uit het verleden maakten.

Ze hebben een weerbestendige vacht, die tot aan hun lange oren reikt. De Picardiërs waren dan ook de favoriete jachtgezel van de Franse adel. Ze zijn ook in staat om op alle soorten terrein te speuren en te jagen.

Zo prachtig als ze op het veld zijn, zijn de Picardische Spaniels ook uitstekende huisdieren voor thuis. Hun loyaliteit en toewijding is indrukwekkend, en daardoor zijn ze zeer gehoorzame en trainbare honden. Toch hebben ze een behoorlijke hoeveelheid dagelijkse beweging nodig.

Setterhonden met lange oren

De laatste rassen op deze lijst behoren allemaal tot de familie Setter. Er zijn drie verschillende rassen in deze familie: de Ierse, Engelse en Gordon Setter. Hoewel ze enkele eigenschappen kunnen delen, zoals hun lange oren, hebben ze wel een paar unieke kenmerken.

17. Engelse Setter

Hoogtepunten: Ondeugend, energiek, methodisch

English setters are lively and part of the setter family.

Hoewel hun werkachtergrond de Engelse Setter sterk wilskrachtig maakt, en af en toe ondeugend, doen ze het rustig aan als ze worden opgevoed als gezelschapshonden. Ze zijn zeer intelligent en kunnen de meeste taken met een methodische efficiëntie uitvoeren, met uitzondering van het hoeden.

In de buitenlucht leiden hun natuurlijke vogeljachtinstincten hen vaak af van de bezienswaardigheden en geluiden om hen heen. En ondanks hun energieke uiterlijk zijn Engelse Setters eigenlijk heel zachtaardig en gevoelig in huis.

Dit moet in gedachten worden gehouden voor de opleiding, omdat ze slecht reageren op harde kritiek. Eerder, positieve versterking is de manier om te gaan. In plaats van hen te berispen voor het feit dat ze afgeleid zijn, moet de nadruk worden gelegd op het belonen van hen wanneer hun focus stabiel blijft.

18. Ierse Setter

Hoogtepunten: Levendig, Gezellig, Passief

Irish Setters are long eared red dogs.

Ierse Setters lijken in sommige opzichten op hun Engelse en Gordon-neven en nichten, maar hebben de neiging om wat minder assertief te zijn. Ze kunnen hardnekkig zijn, maar meestal zijn het aangename honden die snel reageren en goed reageren op gehoorzaamheidstraining.

Hoewel ze van nature alerte honden zijn, zijn Ierse Setters geen geweldige waakhonden. Ze begroeten eerder vreemden (met likjes en kusjes) dan dat ze een alarm afgeven. Maar het is dezelfde eigenschap die ze tot fantastische huisdieren maakt.

Ze houden van vrienden en vreemden, en kunnen over het algemeen goed overweg met zowel kinderen als andere huisdieren. Houd echter een oogje in het zeil als ze in de buurt van kleinere dieren zijn, want er kan een latente prooidrift zijn vanwege hun fok- en werkverleden.

19. Gordon Setter

Hoogtepunten: Gretig, zelfverzekerd, loyaal

De Gordon Setter, afkomstig uit Schotland, heeft de neiging om een veel donkerder uiterlijk te hebben dan zijn Ierse en Engelse tegenhangers. Met hun geschiedenis als vogeljachthonden zijn ze van nature alert en zelfverzekerd in hun capaciteiten.

Maar onder deze trots zijn Gordons zeer trouwe honden die een sterke band met hun baasjes ontwikkelen. Ze gedijen in omgevingen waar ze veel genegenheid krijgen en je zult merken dat ze erg leergierig zijn en hun baasjes een plezier doen.

Een prettige eigenschap van deze hond is dat ze de neiging hebben om een puppy-achtige lucht langer vast te houden dan de meeste rassen. Dit komt omdat ze langzamer rijpen dan andere honden. En zelfs als ze eenmaal volwassen zijn, hebben ze de neiging om tot ver in hun oudere jaren jong te blijven.

Waarom hebben honden lange oren?

Niet alle hondenrassen zijn gezegend met lange en geweldige oren. In feite, slechts een klein deel ervan! Waarom hebben sommige hondenrassen dan precies lange oren? En is er een doel voor deze unieke fysieke kenmerken? Lees verder om te leren waarom.

Lange Oren als “Geurwanten”

Zowat alle geurhonden hebben lange oren. Deze hondenrassen zijn de Beagles, Basset Hounds, Bloodhounds, Harriers, English Foxhounds en nog veel meer rassen die we niet konden dekken. Maar met deze specifieke hondentypes dienen de oren een cruciaal doel.

Hoewel er andere populaire rassen zijn die een geur kunnen opsnuiven en bijhouden, zoals de Duitse Herder en Labrador Retriever, zijn de geurhonden de beste. Niet alleen hebben ze meer geurreceptoren dan anderen, maar het geheime wapen is de oren.

De lange flaporen fungeren als een handschoen, die zowel kleine geurdeeltjes opvangt en opschept als ze naar de neus veegt. Bovendien belemmeren de flaporen het gehoor van de hond enigszins. Hierdoor hebben deze honden een verhoogd reukvermogen ontwikkeld.

Lange Oren zijn Defecten?

Wetenschappers zijn tot de conclusie gekomen dat bijna alle moderne honden op een bepaald moment in de geschiedenis zijn ontstaan uit wolven. Hoewel hondenrassen wezenlijk verschillen van de huidige wolven, kunnen bijna alle honden worden getraceerd tot wolven.

De huidige theorie voor lange oren is dat, terwijl de mens oorspronkelijk honden fokte voor speciale kwaliteiten, eigenschappen, temperamenten en vaardigheden, er weinig nadruk werd gelegd op fysieke kwaliteiten. Als zodanig kan er een “universele storing” zijn geweest die heeft geleid tot de lange oren.

Onderzoekers geloofden dat in de lange geschiedenis van de hondenfokkerij, er een verandering was in de ontwikkeling van het hondenembryo. Met andere woorden, cellen die verondersteld werden bij te dragen aan de groei van de oren functioneerden om welke reden dan ook niet goed.

Het resultaat van deze genetische mutatie veroorzaakte waarschijnlijk de lange flaporen die niet rechtop staan zoals bij hun voorouders. Dus technisch gezien kunnen deze oren “defecten” genoemd worden. Maar ondanks het stigma, waarderen we deze “mutatie”. Ik bedoel, wie kan een hond met lange oren weerstaan?

Dus welk ras is uw favoriet? Heeft u een van deze honden? Laat ons weten wat u denkt in de commentaarsectie hieronder!