19 Hondenrassen Met Blauwe Ogen

Blauwe ogen zijn even opvallend als mooi. En hoewel ze enigszins zeldzaam zijn in de hondenwereld, zijn deze unieke kenmerken te vinden in een verscheidenheid aan rassen.

Maar of ze nu gewoon zijn bij een bepaald ras of een uitzondering, deze opvallende oogkleur geven uw doggo een gedenkwaardige uitstraling – vooral als hij één blauw oog en één bruin oog heeft. Dat gezegd hebbende, alle pooches zijn knap, ongeacht de kleur van het oog.

Bekijk deze collectie van blauwogige rassen, en zie waar alle ophef over gaat.

19 Rassen met blauwe ogen

Blauwoogpups zijn er in alle soorten en maten, van speelgoedrassen tot de reuzen van de werkgroep. De volgende 19 zijn enkele van onze favorieten!

1. Weimaraner

De AKC rasstandaard staat blauw-grijze ogen toe, hoewel de meeste Weims de amberkleurige ogen hebben die we gewend zijn te zien. Deze vrolijke grijze sporthonden zijn van nature energiek en hebben baat bij regelmatige lichaamsbeweging, zoals hardlopen. Het zijn slimme honden die graag willen behagen en ze zijn uitstekende huisdieren dankzij hun zachte karakter.

Deze honden zijn relatief onderhoudsarm en vereisen slechts af en toe borstelen om het dode haar te verwijderen, evenals baden en nagelkleppen. Houd zijn slappe oren in de gaten, want hij kan gevoelig zijn voor oorontstekingen.

Hoewel Weims slim zijn, kunnen ze iets te slim zijn voor hun eigen bestwil. Investeer in training als hij jong is en zorg ervoor dat hij regelmatig wordt uitgedaagd zodat je een goed aangepaste hond hebt!

2. Husky

Deze noordelijk blauwogige cuties mogen ook bruine ogen hebben volgens de AKC-rasstandaard, hoewel ook één van beide en meerkleurige ogen zijn toegestaan. Zijn knappe vacht hoeft niet veel gewassen te worden, maar hij verhaart twee keer per jaar zwaar en moet in deze tijden uitgebreid geborsteld worden.

De husky is intelligent en energiek, een rampzalig paar als hij onbeheerd, onderbezet of verveeld achterblijft. Hij is een geweldig metgezel, maar als koud-weer hond is hij geen goede keuze voor mensen in warmere klimaten.

Omdat hij een sterke wil heeft, moet hij vroeg beginnen met trainen en regelmatig mentale stimulatie krijgen om problemen te voorkomen.

3. Shetland Schaapshond

Blauwe ogen zijn zeldzaam in Shelties, maar worden door de AKC toegestaan in blue merles.

Deze kleinere herdershonden zijn zeer intelligent en doen het goed in gehoorzaamheids- en behendigheidsproeven. Dit maakt hem gemakkelijk te trainen, maar hij moet wel bezig gehouden worden om goed gedrag te bevorderen. Degenen met kleinere dieren moeten goed nadenken voordat ze een sheltie aan de fam toevoegen, omdat zijn kudde-instincten hem de drang geven om te jagen.

Zijn weelderige vacht moet regelmatig worden geborsteld om klitten te voorkomen, en hij verhaart regelmatig, waarbij hij klonten haar rond het huis laat liggen. Het harde werk is echter de moeite waard, want de Sheltie is een geweldige familiegenoot.

4. Duitse Herdershond

Terwijl de AKC-standaard oproept om zijn ogen zo donker mogelijk te houden, kun je af en toe een blauwogige of parti-ogige Duitse herdershond vinden. Hij is hoe dan ook knap, en met zijn elegante dubbele vacht is hij een pup die altijd het hoofd draait. Het kost echter werk om er zo goed uit te zien, dus bereid je voor op regelmatig borstelen om overtollig haar te verwijderen en twee zware periodes van verharing per jaar.

Duitse herders zijn bekende familiehonden met een speels karakter, maar die energie heeft een uitlaatklep nodig met dagelijkse beweging. Hij is een uitdagende hond die uitblinkt in schijnbaar elke taak die je hem geeft, van gehoorzaamheid tot speurwerk.

Zijn intelligentie is van wereldklasse, maar hij zal je testen als hij de kans krijgt. Daarom is vroege training een must.

5. Dalmatiër

Deze gevlekte honden kunnen blauwe, bruine of combinatieogen hebben volgens de rasstandaard. Toegevoegd aan zijn opvallende vlekken, is hij een opvallende verschijning in de hondenwereld.

Maar terwijl hij een looker is, kan hij ook een handvol zijn, dus houd positieve maar stevige training op de voorgrond vanaf een jonge leeftijd om aanhoudende problemen te voorkomen. Hij heeft veel energie die zich goed leent om naast een jogger of motorrijder te rennen. Hij kan ook een goede gezinshond zijn, maar een vroege socialisatie is essentieel om een afstandelijke houding ten opzichte van gasten te voorkomen.

Dalmatische Honden schuren regelmatig, maar regelmatig borstelen kan het haar in huis verminderen. Ook zijn korte vacht hoeft niet regelmatig te worden gewassen. Gezondheidsproblemen komen echter wel voor bij Dals, dus kies uw fokker zorgvuldig.

6. Border Collie

Elke oogkleur is acceptabel volgens de rasstandaard van de border collie, maar blauw heeft alleen de voorkeur op merles. Zijn vachtkleuren en -patronen zijn net zo divers, waarbij merle en tweekleurig de meest voorkomende zijn. Zijn halflange vacht verhaart seizoensgebonden, maar het vereist meerdere keren per week borstelen om matheid te voorkomen.

Border collies zijn energiek en intelligent, waardoor ze uitstekende kandidaten zijn voor behendigheid, flyball en meer. Zijn zachte aard leent zich goed voor het leven met kinderen, hoewel regelmatige lichaamsbeweging en mentale stimulatie noodzakelijk zijn om stress en wangedrag te voorkomen.

Zijn gretige manieren om te laten schijnen in zijn werkrollen, en hij blijft de boerin van keuze over de hele wereld.

7. Australische Herder

Blauwe ogen komen vaak voor bij Aussies en zijn toegestaan volgens de rasstandaard, samen met bruin, amber en combinaties van beide kleuren. Een breed scala aan vachtpatronen zijn ook toegestaan, en zijn halflange vacht is golvend en verrassend gemakkelijk te onderhouden, alleen wekelijks borstelen en af en toe een bad nemen is nodig.

Aussies zijn een van de beste rassen voor behendigheid, omdat zijn energie en intelligentie moeilijk te evenaren zijn. Met dat in gedachten moeten aspirant-eigenaren begrijpen dat Aussies dagelijkse beweging nodig hebben.

Aussies staan echter te popelen om te behagen, en hun aanhankelijke aard maakt hen meestal geliefde familieleden in een mum van tijd.

8. Teckel

De AKC-standaard vraagt misschien om donkere ogen, maar blauwe ogen verschijnen in de teckels, vooral in de teckels met een dapper vachtpatroon.

Doxies zijn er ook in verschillende vachtpatronen en -texturen, waaronder glad, bedraad en lang. Ze moeten wekelijks worden geborsteld en regelmatig worden afgevoerd. Draadharige doxies hebben echter een aantal keren per jaar een speciale stripping nodig om dood haar te verwijderen, terwijl langharige pups extra borstelen rond de oren en de staart nodig hebben om klitten te voorkomen.

Doxies zijn zelfverzekerde kleine clowns die zo speels mogelijk zijn, maar ze hebben een hardnekkige strekking die het trainen (vooral zindelijk maken) tot een uitdaging kan maken. Blijf geduldig en blijf bij een consistente maar positieve training voor een goed afgeronde kleine wienerhond.

Door zijn grootte en korte benen heeft hij niet veel beweging nodig, maar je moet wel voorzichtig zijn met trappen, omdat zijn lange rug gevoelig kan zijn voor blessures.

9. Vest Welsh Corgi

Blauwe en parti-eyed vesten zijn volgens de AKC aanvaardbaar in merles, samen met een heleboel geweldige vachtkleurcombinaties.

De Pembroke Welsh corgi onderscheidt zich van zijn naaste neef door hun lange staart, de Cardigan heeft een dikke vacht die wekelijks geborsteld moet worden om dood haar te verwijderen. Hij verhaart regelmatig, en het neemt toe met het seizoen als het weer verandert.

Vesten zijn aanhankelijk en loyaal, waardoor ze ideale familiegenoten zijn. Hij heeft een gelukkige houding en een speels karakter. In combinatie met zijn energie is hij een uitstekende metgezel voor een wandeling door de stad of om in de achtertuin te spelen.

Net als de teckel heeft hij een lange, lage bouw, wat betekent dat er speciale aandacht moet worden besteed aan trappen.

10. Australische Veehond

De AKC geeft er de voorkeur aan dat deze allround atleet van de hondenwereld donkerbruine ogen heeft, maar af en toe komen er blauwe ogen tevoorschijn.

Zijn knappe getikte vacht heeft weinig onderhoud nodig, maar regelmatig verharen gaat hand in hand met veehonden.

De echte zorg voor veehonden is gebonden aan hun energie, want deze werkhonden hebben dagelijks beweging en taken nodig om uit de problemen te blijven. Het aanmelden van uw veehond voor gehoorzaamheids- of behendigheidsactiviteiten is een ideale manier om zijn overtollige energie af te branden.

De training kan een uitdaging zijn ondanks de intelligentie van de veehond. Dit ras is wilskrachtig en kan gereserveerd zijn voor vreemden en andere honden, dus vroeg ingrijpen en socialisatie is de sleutel tot een gelukkige en evenwichtige veehond. Een hoge prooidrive is een andere zorg, waarbij u uw veedrijvershond van jongs af aan goede manieren van het aanlijnen moet aanleren om rustige wandelingen te kunnen maken.

11. Duitse Dog

Merels en harlekijnen zijn de enige vachtpatronen die volgens de rasstandaard blauwe ogen mogen hebben, maar hoe dan ook, Denen zijn knappe reuzen met een even groot hart.

Oorspronkelijk gebruikt voor waakhondenwerk, hebben deze lieve honken een beetje energie te verbranden die kan worden uitgewerkt door middel van dagelijkse wandelingen. Ze gedijen ook bij het trekken en volgen van het gewicht, wat de werkende wortels van het ras op de proef stelt.

Denen zijn vanwege hun grootte het meest geschikt voor tehuizen met oudere kinderen, maar vroege gehoorzaamheidstraining is een must zolang ze nog klein genoeg zijn om te hanteren. Het is een van de grootste rassen, ze zijn ook een van de meest koppige, dus zorg ervoor dat u traktaties bij de hand houdt voor een op beloning gebaseerde training.

Dit ras is gevoelig voor een opgeblazen gevoel, een levensbedreigende verdraaiing van de maag, waardoor toekomstige eigenaren zichzelf moeten voorlichten over hoe ze het risico kunnen verminderen door middel van speciale voedings- en bewegingspraktijken.

12. Catahoula Luipaard Hond

Catahoulas zijn de kameleons van de hondenwereld en komen in een veelheid vanvacht- en oogkleuren, waaronder blauw en parti-color.

Deze volledig Amerikaanse doggos vallen op met hun veelkleurige vacht, maar ze zijn geen goede keuze voor beginnende hondenbezitters. Catahoulas hebben de neiging om territoriaal en onafhankelijk te zijn, dus vroege training is essentieel voor deze hoektanden. Het hoge energieniveau van het ras vereist veel beweging en aandacht, dus drukke gezinnen moeten ook elders gaan kijken. Als u echter een fervent jogger bent, kan dit het ras voor u zijn.

Het verzorgen van uw Catahoula is eenvoudig, omdat zijn korte vacht slechts af en toe geborsteld en gebadderd hoeft te worden. Zijn mooie vacht verhaart regelmatig, maar niet zo zwaar als bij andere rassen.

Gezondheidsproblemen kunnen een bron van zorg zijn voor dit ras, dus onderzoekers zorgen er grondig voor dat u een gezonde puppy zonder heupdysplasie en oogproblemen mee naar huis neemt.

13. Cocker Spaniël

Blauwe ogen kunnen een diskwalificatiemiddel zijn voor de AKC, maar de fonkelende tint verschijnt soms bij de haantjes.

Dit middelgrote sportras is blijvend populair bij de ouders van de pup en niet voor niets. Cockers zijn van nature speels en staan te popelen om te behagen, en zorgen voor jarenlang gezelschap in het veld en thuis. Ze kunnen gemakkelijk van de behendigheidscursus naar de bank, en dienen als trouwe schoothondje aan het eind van de dag.

Terwijl het temperament van de haan helder kan zijn, kunnen ze knap zijn met kinderen als ze niet van jongs af aan aan aan kleine mensen worden voorgesteld. Zijn lange, vloeiende vacht moet dagelijks worden geborsteld als hij lang wordt gehouden, maar regelmatig knippen kan dit verminderen tot meerdere keren per week.

Dit is een zeer uitgaand ras dat gemakkelijk te trainen is, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor beginnende eigenaren.

14. Alaska Klee Kai

De Alaska Klee Kai, die lijkt op een pint, heeft meestal blauwe ogen, wat aanvaardbaar is volgens de UKC-normen.

Deze volhardende spitz heeft de behendigheidswereld met zijn hoge energie en opwinding veroverd. Hij heeft meer beweging nodig dan de meeste kleine rassen, en vanwege zijn hoge prooidrift moet hij nooit aan de lijn worden gehouden. Hij kan ook vocaal zijn, dus hij is misschien niet ideaal voor het wonen in een appartement.

Deze vermakelijke kleine jongens zijn aanhankelijk en speels, waardoor ze goede familiehonden zijn voor mensen met oudere kinderen. De Klee Kai verhaart regelmatig, maar zijn vacht kan met regelmatig borstelen mooi en glanzend gehouden worden om dood of los haar weg te borstelen.

15. Old English Sheepdog

Volgens de AKC-standaard kunnen OES’s blauw, bruin of een van de kleuren van de ogen hebben. Wanneer deze Britse kerels blauwe ogen hebben, is de tint vaak lichter dan de blauwe ogen van andere rassen.

Deze pluizige pups hebben een dichte dubbele vacht die veel werk is om te onderhouden. Als u ze lang houdt, verwacht dan dat u uw herdershond een aantal keer per week gaat borstelen om te voorkomen dat hij gaat matteren. Degenen die herdershonden als huisdier houden in plaats van ze te showen, kiezen er meestal voor om hun voeten en rug kort te houden om rotzooi te voorkomen.

De OES’s, die worden gefokt om vee te bewerken, hebben regelmatig beweging nodig, maar ze hebben niet zoveel nodig als sommige andere kudde-rassen. Uw herdershond zal van jongs af aan training nodig hebben, vooral gericht op socialisatie, omdat het ras selectief kan zijn met mensen en dieren.

Dit is een van de meer koppige rassen, dus beginnende hondenbezitters moeten elders gaan kijken.

16. Napolitaanse Mastiff

Een paar babyblues is misschien een fout van de AKC, maar wij denken dat Napolitanen hoe dan ook knap zijn.

De Napolitaanse mastiff is een kolossaal beschermersras met dagenlange rimpels en is nog steeds relatief zeldzaam in vergelijking met andere. Hij is sterk, zelfverzekerd en onafhankelijk, wat hem een no-go maakt voor newbie-hondenbezitters. Hij heeft training nodig vanaf jonge leeftijd, omdat het ras territoriaal en koppig kan zijn. Handhaaf een positieve trainingssfeer met veel traktaties. Het ras mag dan groot zijn, maar hij is een grote lieverd in hart en nieren.

Napolitanen mogen dan wel lui zijn rond het huis, maar ze moeten regelmatig bewegen om gewrichtsstijfheid en obesitas af te weren. Uw poep zal regelmatig moeten baden, maar zijn korte vacht hoeft niet veel geborsteld te worden. Deze mastiffs kwijlen echter hevig, dus houd een handdoek bij de hand om het gezicht van uw hond af te vegen als dat nodig is, en gebruik een morsbestendig waterbakje om rotzooi te voorkomen!

17. Shih Tzu

Deze schoothondje van wereldklasse kan een fout krijgen van de AKC voor lichtgekleurde ogen, maar de tinten komen af en toe voor onder de schilden.

Bekend om hun vloeiende vacht, moeten ze dagelijks geborsteld worden als je ervoor kiest om hun vacht lang te houden. U kunt hem korter borstelen tot een zogenaamde “puppycut” voor eenvoudiger onderhoud, waardoor het borstelen tot een paar keer per week wordt teruggebracht. Shihs zijn geen frequente verharders, dus u zult die pluizenroller niet zo vaak nodig hebben als bij andere rassen.

Deze kleine frietjes hebben ondanks hun grootte een heleboel persoonlijkheid en zijn vaak net zo vermakelijk als schattig. Vergeleken met andere kleine honden zijn ze ook een van de beste voor gezinnen met kinderen.

Uw schip kan moeilijk te trainen zijn, dus begin er vroeg mee en blijf positief maar consistent om problemen te voorkomen. Hij is van nature speels, maar de energiebehoefte van het ras kan worden voldaan met een dagelijkse wandeling of binnenshuis spelen.

18. Boxer

Donkere ogen zijn de enige die op de AKC-standaard staan, maar blauwe ogen komen af en toe voor in boksers. U kunt ook een blauw oog en een bruin oog zien, zoals in dit schatje.

Boksers zijn geliefd om hun gekkigheid, en hun gelukkige manier van doen maakt ze tot prachtige familiehonden. Hij is een actieve pup, maar springerig, dus zorg ervoor dat u al vroeg manieren vaststelt om een grote, springerige hond te vermijden.

Boxers zijn eenvoudig te verzorgen op het gebied van verzorging, waarbij hun korte vacht slechts af en toe geborsteld en gebadderd hoeft te worden. Hij is gevoelig voor extreme kou en hoge temperaturen, dus houd hem in de gaten als het weer verandert.

19. Pit Bull

Terwijl blauwe ogen in het ras worden gevonden, geeft de UKC-standaard een ernstige fout voor een setje babybluesjes. Elke andere oogkleur wordt aanvaardbaar geacht, maar wij vinden blauw ook schattig.

Pitties zijn een energierijk ras met een sterke persoonlijkheid, dus ze hebben een actieve eigenaar nodig die kan leiden. Dat gezegd hebbende, positieve versterking is een must, want pitbulls zien er misschien stoer uit, maar ze zijn grote softies van binnen.

Zijn korte vacht is gemakkelijk te onderhouden, hoewel zijn regelmatige verharing uw meubels met stekelige haren kan afstoffen. Hij is echter gevoelig voor allergieën, dus houd een oogje in het zeil voor rode oren of voeten voor tekenen van problemen.

Redenen waarom honnden blauwe ogen hebben

Je hoeft niet altijd te worden gealarmeerd door een stel blauwe doggo-ogen. De blauwe ogen zijn het gevolg van een gebrek aan pigment in het oog, net als bij de mens. Honden kunnen om verschillende redenen blauwe ogen hebben, onder andere:

  • Blauw gen: Net als wij, wordt de kleur van de ogen vererfd in hoektanden, waardoor bepaalde rassen zoals husky’s vaak blauwe ogen hebben.
  • Merle-gen: Het merle genetische patroon beïnvloedt de vacht van een hond, wat resulteert in tinten wit, blauw, rood en meer. Dit geldt ook voor de kleur van de ogen. Merles hebben vaak blauwe ogen, een blauw en een bruin oog, of tweekleurige ogen.
  • Albinisme: Deze genmutatie resulteert in een volledig witte hond die geen pigment heeft in de huid, het haar en de ogen. Albino’s hebben altijd blauwe ogen, en hun huid heeft een sterke roze kleur die meer opvalt rond de ogen. Het kan in verband worden gebracht met blindheid en doofheid.

Het is ook belangrijk om op te merken dat veel puppy’s worden geboren met blauwe of blauwachtige ogen. De meeste van deze zullen echter geleidelijk veranderen in bruin of amber.

Terwijl blauwe ogen meestal onschadelijk zijn, kan de kleur later in het leven als gevolg van gezondheidsproblemen, zoals:

  • Cataracten: Deze aandoening veroorzaakt een vertroebeling van het hoornvlies die de ogen een grijs, melkachtig of blauwachtig uiterlijk kan geven. Typisch voor oudere honden wordt cataract veroorzaakt door leeftijd, verwonding of ziekte, en kan uiteindelijk leiden tot blindheid als het onbehandeld blijft. Chirurgie kan staar verwijderen.
  • Hoornvliesdystrofie: De aandoening presenteert zich typisch met troebelheid of wazigheid in één of beide ogen. Hoewel dit meestal onschadelijk is en geen invloed heeft op het gezichtsvermogen, moet een dierenarts controleren op tekenen van oogzweren.
  • Glaucoom: Veroorzaakt door druk in het oog, kan glaucoom resulteren in een blauwachtige of grijze tint aan het oog. Behandeling is noodzakelijk omdat de aandoening pijnlijk is en kan resulteren in het verlies van het oog.
  • Nucleaire Sclerose: Deze vertroebeling van het oog komt vaak voor bij honden en kan bij oudere honden een blauwachtige tint in het oog veroorzaken. Het is meestal ongevaarlijk en behoeft geen behandeling, maar u moet uw dierenarts raadplegen om staar en andere kwalen uit te sluiten.
  • Anterior Uveïtis: Een zeldzame aandoening die vertroebeling van de pupil veroorzaakt, Anterior Uveïtis kan leiden tot blindheid. Symptomen van AU zijn loensen bij honden of overmatige oogafscheiding.

***

Heb je een blauwogige pup thuis? Wat voor soort poep is hij/zij? Is het een van de bovenstaande of iets anders? Laat het ons weten in het commentaar.

Vind je het leuk? Deel het!