Hoe Geef Je Een Kat Een Bad?

Uw kat is vies, en u weet dat ze een bad nodig heeft. Groomers zijn duur, en u wilt geen extra geld uitgeven. Het is eigenlijk heel eenvoudig om uw kat thuis in bad te doen, als u zich maar van tevoren voorbereidt en een paar basisdingen in gedachten houdt.

Hoewel sommige rassen zoals de maine coon of de turkse van dol zijn op water, vinden veel katten baden een stressvolle ervaring. Het is het beste als u uw kat al jong in bad doet en eraan laat wennen, maar ook als u een oudere kat heeft die nog nooit in bad is geweest, kan het zonder trauma’s voor u of de kat worden gedaan. Als uw kat ouder is en nog nooit in bad is geweest, of als u denkt dat uw kat er een probleem mee zal hebben, is het misschien het beste om een helper te hebben. Bereid alles van tevoren voor, van de temperatuur van het water tot de shampoo en de handdoeken, en denk eraan kalm te blijven!

Uw kat een bad geven: Een stap-voor-stap gids

 1. Borstel de klitten en het vuil uit het haar van uw kat. Net als bij honden gaan vervilte haren er niet uit als u ze nat maakt.
 2. Gebruik speciale shampoos voor katten, vooral als u een vlooienbad neemt. Vlooienshampoo voor honden kan giftig zijn voor uw kat, en shampoos voor mensen drogen de huid van uw kat uit en kunnen hem jeukerig en prikkelbaar maken.
 3. Laat 4 tot 5 centimeter warm water in je badkuip lopen.
 4. Zet uw kat voorzichtig in bad en maak met een kopje of een slangetje het lichaam nat met warm water. Net als bij honden moet u het hoofdgedeelte van de kat niet wassen, maar alleen de vacht van de nek tot de staart. Nadat uw kat goed nat is, laat u hem met de shampoo inzepen en zorgt u ervoor dat ook de onderzijde wordt ingezeept.
 5. Spoel het lichaam van uw kat af, maar vermijd het gebied rond de kop. Spoel tot u geen shampoo meer voelt in het haar van uw kat.
 6. Wikkel uw kat in een handdoek om het water te absorberen, en gebruik dan een andere handdoek om hem voorzichtig af te drogen. Probeer geen haardroger op uw kat te gebruiken, want de hitte is te heet voor de gevoelige huid van een kat (om nog maar te zwijgen van de enge geluiden!) Als hij lang haar heeft, gebruik dan gewoon een andere handdoek en maak hem zo droog als u kunt.
 7. Last but not least, geef je kat wat lekkers en complimentjes als de beproeving voorbij is! Kattenbaden zijn moeilijk voor zowel katten als hun mensen, en je wilt dat ze in de toekomst goede gevoelens associëren met het krijgen van een bad!

Onthoud: Met een beetje oefening en voorbereiding kan thuis trimmen gemakkelijker, minder stressvol en goedkoper zijn dan naar een professionele trimsalon gaan.

FAQ over het baden van katten

Is het OK om je kat een bad te geven?

Gelukkig voor katteneigenaren besteden katten naar schatting 30-50% van hun tijd aan zelfverzorging. Dit maakt een bad meestal overbodig, maar dat betekent niet dat het nooit nodig zal zijn om ze een bad te geven! Als uw kat een showkat is of onredelijk plakkerig of stinkend wordt, kan het tijd zijn voor een bad. Zwaarlijvige katten hebben ook moeite met zelfverzorging door hun beperkte reikwijdte en mobiliteit, en kunnen een bad nodig hebben om hun onderrug/achterkant te bereiken. Als iemand in uw huis last heeft van kattenallergie, zal het baden van de kat helpen de huidschilfers in zijn vacht te verminderen.

Hoe vaak moet u uw kat in bad doen?

Hoewel er geen vast schema is voor het baden van katten, hoeft uw kat waarschijnlijk niet vaker dan één keer per maand te worden gewassen. Meer dan dat kan haar huid uitdrogen en irriteren.

Waar moet ik mijn kat in bad doen?

Een badkuip kan een prima plek zijn voor een grotere of volwassen kat. Kittens en kleinere katten voelen zich misschien meer op hun gemak in een klein badje of een gootsteen in de keuken of de badkamer.

Laatste tips voor het wassen van katten

 • Het kan een goed idee zijn om ervoor te zorgen dat de nagels van uw kat geknipt zijn/geen scherpe nagels hebben voordat u hem in bad doet. Hoewel alles in het werk gesteld moet worden om de kat rustig te houden tijdens het baden, is de kans groot dat hij overstuur raakt en u krabt. Knip de nagels van tevoren om de gevoelige huid op uw armen te beschermen!
 • Houd zeep, kopjes en andere materialen binnen een armlengte afstand van de plaats waar u uw kat gaat baden
 • Leg een handdoek in bad of in de wasbak om uw kat wat houvast te geven. Dit vermindert de stress en de kans op verwondingen.
 • Als uw kat lang haar heeft, kunt u proberen de shampoo eerst te verdunnen voordat u hem een bad geeft. Zo kan de shampoo beter doordringen tot het uiteinde van de haarfollikel.